Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Ērika Matījsena personālizstāde Lelles Uz Aukliņām

“Esot māksliniekam, viena no priekšrocībām ir tā, ka nav jāraizējas, ko darīt vecumdienās. Esmu pārliecināts, ka es nekad nepārstāšu zīmēt un gleznot. Visi mani mākslas darbi ir tapuši uz papīra, nekad uz audekla, un es vienmēr izmantoju vairākus materiālus. Kur tas ir nepieciešams, zīmuli (smalkām detaļām); pasteļus, ja krāsām jābūt maigām un samtainām, un guašas aktīvākai, stiprākai krāsu paletei. Es konsultējos ar citiem māksliniekiem, ja jūtos apmaldījies. Kirhners ir lielisks palīgs, protams, Deivids Hoknijs un Anrī Matiss, un Hansa Ēbelinga Koninga neatkārtojamās krāsu izvēles turpina mani iedvesmot,” Ēriks Matījsens.

Ēriks Matījsens savās gleznas nefokusējas uz precīzu objektu tekstūras atveidošanu, prasmīgas kompozīcijas radīšanu, vai to, cik skaisti var attēlot krītošo gaismu. Būtisku lomu viņa darbos spēlē ikdienišķi priekšmeti, kuri viegli aizmirstas, bet vienlaicīgi tās ir lietas ar vēsturi, kurām pievienota kolektīvā atmiņa. Viņam patīk lietas, ko cilvēki kolekcionē un rūpīgi glabā, novērot kā tās tiek izkārtotas uz virtuves galdiem, dzīvojamās istabās, uz logu palodzēm un tirdzniecības stendos. Dažkārt, mākslinieks savu iedvesmu gūst no sadzīves ainām ar lietām, kuras tur īsti neiederas: Ko dara uz stīgām piekarināts degunradzis virs kamīna dzegas, un kāpēc viesistabā ir liels melns zirgs?

Ēriku Matījsenu vienmēr interesējusi arī rotaļlietu pasaule un modeļu veidošana, kas ir kā pieaugušo pasaules kopija, kurā mēs dzīvojam. Pirmais mākslas darbs ar lellēm tapa 2001. gadā, kam par paraugu kalpoja beļģu politiskā leļļu teātra lelles Antverpenē. Arī pirmais mūzikas ieraksts, ko savā jaunībā mākslinieks iegādājās bija Sendijas Šovas dziesma Lelle uz aukliņas (Puppet on a String, Sandie Shaw)!

Tas nav kaut kas sirreāls, drīzāk reālisms ar vieglu absurda perspektīvu, kur krāsai un tam, kā mākslinieks konstruē savus gleznojumus ir īpaša nozīme. Ēriks Matījsens savu gleznojumu priekšplānā novieto brīvus, vaļīgus priekšmetus - kā izgrieztas lelles vai dzīvnieku figūras, augus vai citus priekšmetus, kas atgādina teātra rekvizītus. Tā ir mulsinoša spēle ar 2D un 3D attēlojumu, kur pats mākslinieks jūtas kā mājās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Mākslas galerija XO, Elizabetes iela 14

Kad?

9. marts, 2023 – 1. aprīlis, 2023

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja