Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Izstāde Melns-Balts-Sarkans

Izstāde Melns-Balts-Sarkans ir vienpadsmitā izstāde izstāžu ciklā Zemūdeņu karš, kas aizsākās vēl 90. gados kā mākslas dizaina projekts. Ja sākotnējās izstādes veidoja salīdzinoši neliels mākslinieku kolektīvs un tajās pārsvarā eksponēja trīsdimensiju objektus, kurus raksturoja augstas amatnieciskas prasmes, paradoksi un ironija kā izteiksmes forma un piederība tā dēvētajam mākslas dizainam jeb art design, tad laika gaitā demokrātiskās skates ir apaugušas ar citiem domubiedriem – dažādu jomu māksliniekiem un to pārstāvētajiem žanriem – tēlniekiem, fotogrāfiem, grafiķiem, gleznotājiem, keramiķiem u. c., dalībnieku skaitam sasniedzot vairākus desmitus, tostarp mākslas darbos saglabājot negaidīto, paradoksālo izteiksmes veidu.

Rūpnieciskās mākslas nodaļa Latvijas Mākslas akadēmijā 60. gados tika izveidota ar oficiālu mērķi – apgādāt padomju industriju ar speciālistiem. Pagājušā gadsimta 90. gadi bija laiks, kad viena pasaule – politiskā sistēma Latvijā – sabruka un vietā veidojās cita. Pārejas laikā sabruka arī padomju rūpniecība, taču jaunos dizainerus akadēmija joprojām gatavoja. Jaunajiem censoņiem vairs nebija pat teorētisku iespēju realizēt meistarību industriālajā dizainā un daļa no viņiem devās iekarot mākslas izstāžu zāles.

Pirmā domubiedru – tobrīd tikai divu mākslinieku – izstāde Zemūdeņu karš: Izniršana notika 1995. gadā. Latvijas mākslā situācija, kad kādas mākslinieku grupas kodols ir palicis nemainīgs un cikla izstādes tiek rīkotas vairāk nekā gadsimta ceturksni, ir unikāla: Zemūdeņu kara projekti notikuši dažādos formātos, dažādās telpās un ģeogrāfiskās vietās ne tikai Latvijā, bet arī Spānijā, Beļģijā un Francijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Galerija Romas Dārzs, Zivju iela 3, Liepāja

Kad?

7. augusts, 2021 – 17. oktobris, 2021

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja