Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Izstāde SLĪPĒJOT STEREOTIPUS. Kas ir metāla dizains?

Būs skatāma Latvijas Mākslas akadēmijas Metāla dizaina apakšnozares pasniedzēju, studentu un absolventu darbu izstāde SLĪPĒJOT STEREOTIPUS. Kas ir metāla dizains?.

Latvijas Mākslas akadēmijas (turpmāk LMA) Metāla dizaina apakšnozare sagatavo dizainerus un radošas personas, kas strādā rotu mākslas jomā; produktu dizainā; arī vides mākslā u. c. Apakšnozare veidojusies dažādos vēstures kontekstos un kopš pastāvēšanas sākuma stipri mainījusies. Vienlaikus ar LMA Dizaina nodaļu tikko kā apritējuši 60 pastāvēšanas gadi. Daudz kas kļuvis citāds, tomēr pamatprincips saglabājies nemainīgs - studenti apgūst gan amatniecības prasmes, kas nepieciešamas darbā ar metālu, gan veido un izkopj izpratni par dizainu un mākslu. Izstādes galvenais mērķis ir izgaismot tehniskās prakses daudzveidību un iespējas radošajā darbā strādājot ar metālu.

Izstādi veido gan pavisam jauni, gan arī senāk radīti autordarbi, ko radījuši studenti, viņu pasniedzēji un studiju programmas absolventi. Metāla dizaina apakšnozare vēlas iesākt septīto gadu desmitu ar izstādi, kuras centrā liekama materiāla un tehnikas daudzveidība, bet perifērijā skaidrota termina metāla dizains problemātika.

Izstādes nosaukumā iekļauts jautājums - Kas ir metāla dizains? Uz to atbildes varēs meklēt izstādes ekspozīcijā. Iespējams, ka vārdu savienojumam metāla dizains nav atbilstoša seguma, jo dizaina disciplīnas nav piesaistītas noteiktam materiālam, atšķirībā no amatniecības. Dizains ir process, domāšanas veids, kas palīdz radīt jaunus, jēgpilnus objektus vai uzlabot jau esošos. Metāla dizains ir šķietami mākslīgs termins, kas radies 1992. gadā, kad no LMA toreizējās Rūpnieciskās mākslas nodaļas atdalījās un nodibinājās atsevišķa katedras – Metāla dizains. Iepriekš to sauca par Metāla mākslinieciskās apdares nodaļu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Sabiles Mākslas, kultūras un tūrisma centrs, Strautu iela 4, Sabile

Kad?

15. maijs, 2022 – 12. jūnijs, 2022

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja