Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Baltijas pērles programmā: klasika un festivālu izcilnieku darbi

Festivāls Baltijas pērle rudenīgo Rīgas kino repertuāru papildina ar svaigākajiem Eiropas kinofestivālu izcilnieku darbiem. Programmā, kā vienmēr, ir arī klasiskas vērtības. Šogad viena no tām – stāsts par kādu leģendāro kinorežisoru Hičkoka un Trifo sarunu.

Māceklis/Ученик

Krievija, 2016, 120 min

Režisors Kirils Serebreņņikovs. Lomās: Viktorija Isakova, Pjotrs skvorcovs, aleksandrs gorčiļins u. c.

Kannu kinofestivāla programmā Īpašais skatījums iekļautā filma saņēma prestižo Fransuā Šalē vārdā nosaukto balvu par nepārspētu mūsdienu pasaules degpunktā esošu norišu atainojumu.

Krievu režisora Kirila Serebreņņikova jaunāko filmu Māceklis ir vērts redzēt ne tikai kino, bet arī teātra mīļiem. Pirmkārt - lai retu reizi ieraudzītu Latvijā iemīlētā teātra režisora sniegumu uz kinoekrāniem, otrkārt – lai iepazītos ar viņa skatījumu uz ievērojamā vācu dramaturga Māriusa fon Maienburga lugu Māceklis, kuru Jaunajā Rīgas teātrī pirms kāda laika iestudēja arī pašmāju režisors Viesturs Meikšāns. Serebreņņikovs pie šī darba interpretācijas nav ķēries pirmo reizi. 2014. gadā iestudējums, kura nosaukumā izmantota vārdu spēle "māceklis – moceklis", piedzīvoja pirmizrādi režisora vadītajā Gogoļa centrā Maskavā.

Māceklis ir provokācija, kas rosina domāt par reliģiskā fanātisma un fundamentālisma tēmu. Stāsta centrā ir skolnieks Benjamins, kurš ar jaunības maksimālismu pievēršas Bībeles tekstiem, cenšas tos uzspiest apkārtējiem un nonāk konfliktā ar, pašaprāt, morāli iztrunējušo Rietumu sabiedrības dzīves modeli. Serebreņņikovs nebīstas no pretrunīgām tēmām, viņa piedāvātais skatījums ir izaicinošs un sarkastisks. Mācekļa sižets vienlīdz labi sasaucas ar procesiem gan mūsdienu Krievijā, gan Eiropā. Tas ir stāsts par mūsu atbildību savas brīvības priekšā. 

Hičkoks/Trifo/Hitchcock/Truffaut

Francija, ASV, 2015, 79 min

Režisors Kents Džonss. Galvenajās lomās: Alfreds Hičkoks, Fransuā Trifo, Mārtins Skorsēze, Matjē Amalriks, Vess andersons, Olivjē Asajass, Pīters Bogdanovičs, Deivids finčers

Absolūts saldais ēdiens kino fanātiķiem. Filma Hičkoks/Trifo stāsta par divu leģendāru kinorežisoru, izcilu autoru sarunu, kas vēl joprojām ietekmē kinematogrāfa likteni. 1966. gadā dienas gaismu ieraudzīja franču režisora, kinokritiķa un jaunā viļņa tēva Fransuā Trifo grāmata par kinoklasiķi Alfredu Hičkoku. Tās pamatā ir abu režisoru 1962. gadā notikušās nedēļu garās sarunas par filmu radīšanas noslēpumiem. Tolaik uz pusi jaunākais, bet jau atzinīgi novērtētais Trifo centies atsvabināt Hičkoku no izklaides kino radītāja slavas, pierādot, ka režisora skrupulozais darbs pie savām filmām ir izcilas kinomākslas zīme.

Hičkoka/Trifo pamatā ir šīs tikšanās ieraksti, kurus papildina Mārtina Skorsēzes, Vesa Andersona, Olivjē Asajasa, Deivida Finčera un citu mūsdienu izcilāko kinoautoru stāsti par šīs grāmatas teju liktenīgo ietekmi uz viņu profesiju. "Mans eksemplārs vairs neatgādina grāmatu, bet gan papīru čupiņu," kādā no filmas epizodēm atzīstas Vess Andersons. Filmā paustās idejas skar ne tikai kinematogrāfa tehnisko, bet arī filozofisko pusi un vēl aizvien rosina pārdomas par plašu ar šo mākslas žanru saistītu tēmu loku. Pēc Hičkoka/Trifo noskatīšanās garantēta vēlme atkārtoti redzēt Hičkoka Putnus, Vertigo, Psiho, kā arī Trifo 400 sitienus un citus darbus. Jūs esat brīdināti!

Es, Daniels Bleiks/I, Daniel Blake

Lielbritānija, 2016, 100 min

Režisors Kens Loučs Lomās: Deivs Džonss, Braiena Šanna, Dilans Makīrnans

2016. gada Kannu kinofestivāla galvenā balva Zelta palmas zars.

Mūsu Pēdējais tango/Un Tango Más

Argentīna, Vācija, 2015, 85 min Režisors Hermans Krals lomās: Ajelena Alvaresa Minjo, Marija Njevesa Rego, Huans Karloss Kopess, Džoana Kopesa, Pančo Martiness Pejs, Alehandra Guti

Personīgā stiliste/Personal Shopper

Francija, 2016, 105 min

Režisors Olivjē Asajass Lomās: Kristena Stjuarte, Larss Eidingers, Sigrida Buazī, Anešs Dānielsens Lī

Kannu kinofestivāla augstākais apbalvojums Zelta palmas zars par labāko režiju. 

Patiesības brīdis/Truth

ASV, 2015, 125 min

Režisors Džeimss Vanderbilts Lomās: Keita Blanšeta, Roberts Redfords, Brūss Grīnvuds, Dermots Malrūnijs, Elizabete Mosa

Jaunkundze/AH-GA-SSI

Dienvidkoreja, 2016, 144 min

Režisors Paks Čan Vuks Lomās: Kima Min Hi, Ha Džun Vu, Kima Tē Ri, Čo Džin Vuns

Nominācija Kannu kinofestivāla galvenajai balvai Zelta palmas zars

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja