Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kino Bize Mājas kino jūnijā skatāma Lailas Pakalniņas filmu izlase

Līdz jūnija beigām Kino Bize Mājas kino skatītājiem tiek piedāvāta Lailas Pakalniņas filmu izlase, kurā iekļauti kinodarbi Ausma un Karote. Līdzās abām filmām pieejama arī režisores Lailas Pakalniņas un kino pētnieces Dārtas Ceriņas saruna par vienojošo un atšķirīgo autorkino demonstrēšanā ārzemēs un Latvijā, informēja kinoteātra pārstāvji.

Kino Bize Mājas kino programmu katru mēnesi papildinās ar jaunu filmu izlasi – būs iespējams vienlaikus noskatīties vairākas filmas, tā gūstot plašāku ieskatu par filmu veidotājiem, dominējošajiem kino stiliem un aktuālajām tēmām. Turpmākajos mēnešos būs pieejami jaunāko kino veidotāju darbi, kā arī retrospektīvas un izlases.

Jūnija programmas priekšplānā viena no redzamākajām autorkino pārstāvēm Latvijā, režisore Laila Pakalniņa. Viņas īpašā rokraksta kino, kas mudina ne vien vērot, bet patiesi ieraudzīt, iespējams, nav izrādīts vien Antarktīdā. Katrs Pakalniņas radītais kinodarbs vienmēr saņēmis plašu uzmanību starptautiskā mērogā, ticis demonstrēts un apbalvots neskaitāmos kinofestivālos, kā arī par tiem atzinīgi izsakās kinokritiķi vietējā un starptautiskā vidē. Tomēr sarunā ar kino pētnieci Dārtu Ceriņu režisore atzīst: "Ar latviešu skatītājiem man vienmēr bijušas interesantas attiecības." Līdzās abām jūnija filmām skatītājiem pieejams arī sarunas ieraksts, kurā Laila Pakalniņa iezīmē spožākās atmiņas par to, kā filmas Ausma un Karote tika sagaidītas starptautiskajos kinofestivālos un kādas reakcijas saņēma, demonstrējot Latvijas lielpilsētās un reģionos.

Dokumentālā filma Karote (2019) līdz šim nav paguvusi iekļūt kinoteātru regulārajos repertuāros. Pēc pasaules pirmizrādes Karlovi Vari Starptautiskajā kinofestivālā tā tika demonstrēta arī Rīgas Starptautiskā kinofestivāla pilnmetrāžas konkursa programmā, kurā pieteikta kā "rūpnieciskā simfonija". Vēlāk saņēma Lielā Kristapa apbalvojumu par labāko skaņu režisoru. Filmas skatīšanās rosina gūt meditatīvu pieredzi un pievērsties plastikāta trauku ražošanas procesa jautājumam – kā no melnas naftas iespējams nonākt līdz baltai karotei.

Izlases otrā filma Ausma (2015) ir Latvijas vidē adaptēts padomju laika stāsts par Pavļiku Morozovu, kurš tā saucamo ideālu vārdā nodod savu tēvu, bet tēvs, atriebības vadīts, nodod savu dēlu. Filmai iznākot, tā piedzīvoja plašu skatītāju atsauksmju gammu - viena daļa mēdza apgalvot, ka tik iespaidīgu kino Latvijā nav nācies piedzīvot jo īpaši kinematogrāfisko izteiksmes līdzekļu izmantojumā. Savukārt citi nosodīja adaptētā stāsta atainojumu, raisot plašu pretrekaciju ne vien Latvijā, bet arī cenzūru citās valstīs.

Filmu izlase un sarunas videoieraksts līdz 30. jūnijam pieejams: www.kinobize.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja