Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Splendid Palace jubilejas svinības noslēgs ar Čaplina filmas Cirks seansu Šimkus mūzikas pavadījumā

Kinoteātris Splendid Palace savu 95.gadu jubileju svinēs ar plašu pasākumu programmu, kuras kulminācija būs mēmā kino klasikas, Čārlija Čaplina filmas Cirks seanss, kuram pianists Vestards Šimkus radījis muzikālo pavadījumu, preses konferencē norādīja Splendid Palace pārstāvji.

Splendid Palace kuratore Daira Āboliņa klātesošajiem uzsvēra, ka kinoteātris apmeklētājiem vēlas sniegt unikālu iespēju ceļot laikā un ļaut satikties dažādiem kino laikmetiem. Viņa skaidroja, ka ar rūpīgi izmeklētu kultūras notikumu programmu iecerēts radīt gaisotni, kāda varēju būt kinoteātrī laikā, kad tas pirmo reizi vēra durvis apmeklētājiem.

"Filma 21.gadsimtā uz lielā kino ekrāniem nav tikusi demonstrēta, un tās skatīšanos vēl īpašāku padarīs Šimkus klavierkoncerts, kas veidos filmas noskaņu ierastā tapera pavadījuma vietā," sacīja Āboliņa, piebilstot, ka Čaplins savu pirmo kinoakadēmijas balvu Oskars ieguvis tieši par filmu Cirks.

"Čaplins un Šimkus dzīvojuši dažādos laikos, viņu personības veido izcilu radošo tandēmu, kas radīs unikālu notikumu Latvijas kino vēsturē, apvienojot divu laikmetu un mākslinieciskās izteiksmes garus - 20.gadsimta sākuma mēmo kino un 21.gadsimta klaviermūziku," pauda kuratore.

Savukārt pianists norādīja, ka Čaplinu un viņa daiļradi uztver kā īstenu iedvesmas avotu, jo Čaplins simbolizē Holivudas kino mākslinieciskuma zelta laikmetu. Mūzikas radīšana filmai pianistam būs unikāla pieredze, jo tā būs Šimkus oriģinālmūzika, kas nebūs apvienota no jau radītiem skaņdarbiem, bet tiks komponēta pilnīgi no jauna.

"Šī mūzika sastāvēs ne tikai no komponētiem skaņdarbiem, bet arī improvizācijas elementiem, kam iedvesmošos īpašā filmas seansa norises laikā. Darbs ar šīs filmas muzikālo noformējumu, protams, ir izaicinājums, jo radīt mūziku filmai, kurai tā jau ir, nav vienkārši," teica Šimkus, norādot, ka necentīsies sacensties ar Čaplinu, bet komponēs to, ko dzird un saklausa, skatoties filmu Cirks.

Rīgas nami valdes priekšsēdētāja Vineta Verika klātesošajiem skaidroja, ka kinoteātrim ir neatsverama loma Latvijas kino un kultūras dzīvē.

Tāpat 95.gadu jubilejā kinoteātris apmeklētājiem sniegs iespēju pirmajiem novērtēt pašmāju jaunākos kino veikumus, kas tapuši programmas Latvijas filmas Latvijas simtgadei ietvaros. Skatītājiem arī būs iespēja vērot Eiropas filmas un kultūras notikumus.

Pirmizrādi Splendid Palace piedzīvos Vizmas Belševičas autobiogrāfiskā romāna Bille ekranizācija, filma par Žani Lipki Tēvs nakts un virkne citu pašmāju pilnmetrāžas un dokumentālo filmu. Kinoteātrī notiks arī kinofestivāli Baltijas pērle un Lielais Kristaps, bet mūzikas cienītājiem Splendid Palace piedāvās Verdi operas Simons Bokanegra tiešraides ieraksta seansu no Vīnes Valsts operas ar latviešu soprānes Marinas Rebekas dalību, kā arī kino klasikas Singin in the rain seansu.

Filmas Cirks seanss norisināsies 19.decembrī plkst.19, un biļetes ir nopērkamas no 10.aprīļa Biļešu servisa kasēs.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja