Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Ditas Rietumas kino izlase: 6. IX - 13. IX

Kinokritiķe Dita Rietuma vērtē kinoteātros skatāmās filmas.

Laika tilti

Režisori Kristīne Briede un Audrjus Stonis

Šī ir būtiska filma – ne tikai tāpēc, ka tas ir vienīgais simtgades kino projekts, kas tapis triju Baltijas valstu sadarbībā, bet arī tāpēc, ka tā ir filma ar kultūrvēsturisku vērtību un vēlmi runāt par nozīmīgu mākslas strāvojumu – poētisko dokumentālo kino, kas uzplauka 60. gados. Tā bija gudra mākslinieciska alternatīva ideoloģiski kontrolētajā padomijā un kino attēla tēlainības iespēju izbaudīšana. Seleckis, Franks, Freimanis, Brauns – tie ir Latvijas kinovēsturē svarīgi vārdi, par viņiem un viņu Baltijas kolēģiem arī stāsta Laika tilti.

 

Brāļi

@@

Režisori Džonatans Beikers, Džošs Beikers. Lomās Mailss Trits, Džeks Reinors, Deniss Kveids u. c.

Jaunu režisoru brāļu Džonatana un Džoša Beikeru debijas filma, kas netieši atvasināta no 2014. gadā abu veidotās un ievērību guvušās īsfilmas. Diemžēl "pilnais metrs" ir izrādījies smags pārbaudījums – filmai par afroamerikāņu puišeli Eli, kura rokās nonāk unikāls superierocis, var pārmest pamatīgu žanrisko jucekli, lai neteiktu – haosu. Sentimentāli un melodramatiski motīvi mijas ar trillera un fantastikas filmas elementiem. Iespaidu neglābj pat Deniss Kveids zēna audžutēva un Džeimss Franko kriminālās autoritātes lomā.

 

Atmiņas par nākotni

Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma seansi k/t KS uns līdz 9.IX 

Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma programmā Atmiņas par nākotni pievērsiet uzmanību filmai Par katru cenu (Polija, Vācija, Somija) par mākslas vingrošanas aizkulisēm Krievijā. Nopietni darbi ir Tīrītāji (Vācija, Brazīlija; ieskats interneta tīrītāju – satura moderatoru – ikdienā), Par tēviem un dēliem (Vācija, Sīrija, Libāna; pieredze Sīrijas radikālo islāmistu ģimenē), Projekts Vecmāmiņas (Ungārija, Lielbritānija; triju puišu veidots vecmāmiņu portrets: viena ir bijusī spiedze, otra – bijusī dejotāja, trešā – holokausta upuris).

 

Islandes amazone

@@@

Režisors Benedikts Ērlingsons. Lomās Haldora Geirharosdotira, Dāvids Tors Džonsons u. c.

Ekstravaganta, feministiska patosa un melnā humora piepildīta filma, kuras pirmizrāde notika Kannu kinofestivālā. Islandes, Francijas un Ukrainas kopražojuma filmas galvenā varone ir 50 gadu veca kordiriģente un vides aktīviste, kura vienpersoniski sāk karu ar Islandes dabas resursu "cūkotājiem" – alumīnija rūpniekiem –, kā arī sāk rūpēties par bārenīti no Ukrainas. Režisora Benedikta Ērlingsona vārds Eiropas kino cienītājiem ir labi zināms, viņa filma Par cilvēkiem un zirgiem (Of Horses and Men, 2013) bijusi daudzu festivālu hits.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

Programmas atdzimšana kā dāvana klausītājiem

Latvijas Universitātes vīru koris Dziedonis un tā mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars aicina uz albuma Ziedonis & Dziedonis prezentācijas koncertu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja