Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Dzīve pēc Force Majeure

Kannu kinofestivāla galvenā balva Zelta palmas zars aizceļo uz Zviedriju.

Svētdien, 28. maijā, noslēdzās 70. Starptautiskais Kannu kinofestivāls. Spāņu režisora Pedro Almodovara vadītā žūrija kinofestivāla galveno balvu jeb Zelta palmas zaru pasniedza zviedru režisora Rubena Estlunda mākslas pasaules satīrai The Square. Uz šo godu kopumā pretendēja deviņpadsmit kinodarbu.

"Šī filma ir stāsts par politkorektuma diktatūru," pēc ceremonijas notikušajā preses konferencē akcentēja Pedro Almodovars. Jāatzīmē, ka šis nav pirmais zviedru režisora panākums Kannu kinofestivālā – pirms trim gadiem Rubena Estlunda filma Force Majeure (2014) ieguva žūrijas balvu programmā Īpašais skatiens/Un Certain Regard.

Otru nozīmīgāko šīgada Kannu kinofestivāla balvu Grand Prix saņēma franču režisora Robēna Kampijo drāma 120 Beats per Minute. Tā vēsta par aktīvistu grupu, kura pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados Parīzē cīnījās pret vispārējo vienaldzību attiecībā uz AIDS problēmām.

Kannu kinofestivāla žūrijas balva tika piešķirta krievu režisora Andreja Zvjaginceva ģimenes drāmai Loveless. Tas ir "spēcīgs, noslēpumains un šausminošs stāsts par garīgo katastrofu", interneta vietnē The Guardian savā recenzijā rakstīja viens no ievērojamākajiem britu kritiķiem Pīters Bredšovs, kurš šo kinodarbu ir nodēvējis par šedevru un bija cerējis, ka tas iegūs galveno balvu.

 

Glītais Antons

Filmas Loveless uzmanības centrā ir Boriss un Žeņa, kuri šķiras, bet kuriem ir jāapvienojas, lai atrastu savu dēlu, kurš pazudis pēc viena no viņu strīdiem. Vienu no galvenajām lomām atveido Aleksejs Rozins, kurš piedalījies arī iepriekšējās divās Andreja Zvjaginceva filmās – Jeļena (2011) un Leviatāns (2014), kas ar krievu režisora jaunāko darbu veido sava veida triloģiju.

"Pārējie vārdi – Marjana Spivaka, Aleksejs Fatejevs, Andriss Keišs, Matvejs Novikovs – diez vai daudz ko izteiks kinoteātru publikai. Visi ir nevainojami, katra loma ir izausta no niansēm un štrihiem. [..] Aktieriskās eksistēšanas absolūts dabiskums, tajā skaitā erotiskajās ainās – velnišķīgs retums krievu kino," interneta vietnē Meduza atklāj krievu kritiķis Antons Doļins.

Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs šajā kinodarbā atveido krievu kritiķa vārda brāli, Žeņas jauno draugu Antonu, kura vārds tiek piesaukts vairākās filmas recenzijās, kas ir publicētas ietekmīgos pasaules medijos – sākot ar The Telegraph un beidzot ar The Hollywood Reporter u. c.

"Žeņa starp skaistumkopšanas salona apmeklējumiem un patērētājattiecībām ar savu viedtālruni ir atradusi vīrieti, kurš īsteno viņas sapņus vai – vismaz – viņas vajadzības: turīgo, glīto, mīlošo, pusmūžā esošo Antonu. Mīlestība, šķiet, ir iespējama. Bet kāda veida mīlestība?" interneta vietnē Variety raksturo kritiķis Ovens Gleibermans.

 

Sieviešu tēli

Balvu par labāko režiju ieguva amerikāņu režisore Sofija Kopola par filmu The Beguiled, kļūstot par otro sievieti Kannu kinofestivāla vēsturē, kura ir saņēmusi šo atzinību. Vienu no lomām šajā kinodarbā atveido austrāliešu zvaigzne Nikola Kidmena, kura izpelnījusies īpašo kinofestivāla 70. gadadienas balvu.

Savukārt par labāko aktrisi tika nosaukta cita – šo titulu ieguva vācu aktrise Diāna Krīgere par lomu vācu režisora Fatiha Atkina filmā In the Fade. Par labāko aktieri tika atzīts amerikāņu aktieris Hoakins Fēnikss par lomu skotu režisores Līnas Remzijas trillerī You Were Never Really Here.

Par šo filmu skotu režisore saņēma balvu par labāko scenāriju, kas tika dalīta uz pusēm ar grieķiem Jorgu Lantimu un Eftimu Filipu par viņu kopdarbu The Killing of a Sacred Deer, kuru iepriekšējā filma Omārs/The Lobster (2015) ir guvusi ievērību aizpagājušā gada festivālā.

Taču ne Sofijai Kopolai, ne Līnai Remzijai neizdevās atkārtot jaunzēlandietes Džeinas Kempiones panākumus (viņa ir vienīgā sieviete, kuras filma ir ieguvusi Zelta palmas zaru). "Ja mums būs vairāk stāstnieču, mums būs vairāk varoņu, kuras mēs redzam savā ikdienā," piebilda žūrijas pārstāve, amerikāņu aktrise Džesika Česteina, kura nebija sajūsmā par sieviešu attēlojumu konkursa filmās.

Vairāk informācijas var lasīt interneta vietnē www.festival-cannes.com.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gors izsludina izstāžu projektu konkursu 2025. gadam

Latgales vēstniecība Gors izsludina izstāžu projektu konkursu Gors Mākslas galerijā 2025.gadā skatāmajām izstādēm. Projektu konkursā aicināti piedalīties gan mākslinieki, gan izstāžu kuratori vizuālās...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja