Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Edmunds Jansons stāstīs par animācijā radīto kosmosu

Rīgas Starptautiskais īsfilmu festivāls 2Annas otrdien, 14. janvārī, plkst. 19 Kino Augusts, Kaņepes kultūras centrā aicina uz noslēdzošo kinolekciju ciklā Kosmoss, pievēršoties kosmosa un animācijas noslēpumainajām attiecībām. Lielā Kristapa laureāts – labākais animācijas režisors - Edmunds Jansons lekcijā Kosmoss un animācija klausītājus vedīs starpgalaktiskā piedzīvojumā, pārvarot laika, telpas un dimensiju robežas.

Jau kopš animācijas pirmsākumiem kosmoss tajā ir spēlējis svarīgu lomu – no zaļajiem cilvēciņiem un lidojošiem šķīvīšiem līdz psihodēliskajiem 60.-70. gadiem ar fantāzijas apvītām planētām un to kolorītajiem iemītniekiem. Kosmosa attēlojums animācijā vienmēr ir bijis arī cieši saistīts ar dažādām norisēm kino, literatūrā un vizuālajā mākslā.

Lektors Edmunds Jansons stāsta: "Domājot par animāciju un kosmosu, pirmais, kas nāk prātā, ir komiski, mazi, zaļi citplanētietīši ar trompetītēm līdzīgiem snīpīšiem vai zīmētas futūristiskas starpgalaktiskās kosmiskās stacijas. Tie, kam tuvāki 60. un 70. gadi, iztēlosies psihodēliskas ainavas ar fantastisku floru un faunu uz kādas tālas un nezināmas planētas, bet ne mazāk interesants ir kāds cits kosmosa un animācijas saskarsmes aspekts. Laiku pa laikam parādās animācijas filmas, kurās kosmoss ir ne tikai kā darbības vide vai vieta, kur slēpjas viss mums nezināmais un svešais, bet filmas, kuru tēma vai izpētes objekts ir pats kosmoss. Filmas, kurās to autori cenšas saprast vai parādīt mums kosmosu kā bezgalīgi skaistu struktūru, kuras, lai arī niecīga, bet tomēr svarīga sastāvdaļa esam arī mēs. Šīs filmas ir veidotas dažādos laikmetos, dažādās tehnikās un ir ļoti atšķirīgas gan stilistiski, gan žanriski, bet tās visas vieno nepārejošā cilvēces interese par tādiem abstraktiem lielumiem kā laiks un telpa. Man personiski interesantākais šķiet tas, kā animācija cenšas izprast kosmosu kā struktūru, organismu, kura daļa mēs esam. Tā arī ir lekcijas tēma. Būs gan abstraktā 20. gadu animācija (piemēram, Lichtspiel Opus 1.), gan 60.-70. gadu darbi (Of Stars and Men, Powers of Ten u.c.), kā arī diezgan daudz jaunu mūsdienu autoru filmu fragmenti, piemēram, Everything vai Love.”

Kinolekciju cikls ieskandina īsfilmu festivāla 2Annas festivāla fokusa tēmu – “Kosmoss”. No 10. līdz 16. februārim 24. Rīgas Starptautiskā īsfilmu festivāla 2Annas ietvaros tiks izrādītas filmas, kuras dažādos veidos apskata ārpus planētas zemes eksistējošas parādības, un aktualizē jautājumus par citplanētiešu eksistenci, ceļošanu laikā, melnajiem caurumiem un to, kā mikrokosmosā notiekošās parādības atspoguļo makrokosmosu.

Biļetes uz kino lekciju iespējams iegādāties iepriekšpārdošanā www.bezrindas.lv.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja