Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Filmas Spektrs režisors Sems Mendess: Gribēju, lai publika nonāk neticami atmosfēriskā vidē

Režisoram Semam Mendesam patīk dažādība. "Kad uzņēmām Operāciju Skyfall, radījām ļoti lineāru darbības secību - īstu pakaļdzīšanos ar ātru pārvietošanos no vienas vietas uz citu, filmējām lokācijās, kas atrodas tālu cita no citas, - Stambulā, Adanā un kalnos," stāsta Mendess*. "Ar Spektru bija pretēji. Gribēju, lai publika nonāk neticami atmosfēriskā vidē - karstos, putekļainos, aizraujošos apstākļos."

Režisors izvēlējies trokšņainos Mirušo dienas svētkus Meksikā, kas publikai piedāvā ne vien vizuālu baudījumu - tūkstošiem masu skatu dalībnieku krāšņos tērpos un skeletu mulāžas -, bet arī darbību, kurā atbalsojas filmas centrālā tēma. "Mirušo svētki ir tematiski saistīti ar pārējo filmu," skaidro Mendess. "Kā izsakās paši svinētāji, Mirušo diena nozīmē: los muertos vivos estan - mirušie ir dzīvi. Par to arī ir filma. Cerams, tas padara šo epizodi par ko vairāk nekā tikai krāšņu izrādi."

Veidojot lielbudžeta filmas, kā Spektrs, jo sevišķi, ja tās pieder pie plašākas franšīzes, vienmēr ir risks, ka režisors kritīs kārdinājumā radīt pārspīlēti krāšņas ainas. "Strādājot pie Bonda filmas, visvairāk jābīstas, lai darbība nenotiktu pašmērķīgi, arvien grandiozāk un skaļāk," režisors paskaidro. "Šai filmai es vēlējos piešķirt atmosfēru, skaistumu un apjomu. Īsi sakot, filmas varonis ir apmaldījies milzu labirintā, un es ceru, ka publika nonāks tur kopā ar viņu."

Pēdējos piecus gadus iedziļinoties Bonda filmās, Mendess ir izpratis franšīzi un tās nianses. Viņš saka - vēl viena šīs filmu sērijas pazīme ir dažādo pasauļu atspoguļojums. Filmas vēstījums nav vien fantāzijas lidojums vai drūms un skarbs reālisms. Tieši pretēji - tas sakņojas realitātē un tajā pašā laikā ir nesasniedzams; tie ir valdzinoši piedzīvojumi, pilni mūžīgu alku, skaistuma un brīnumu. Šo faktu režisors paturējis prātā visu filmas tapšanas laiku.

Lai radītu iespaidu, ka viss sakņojas realitātē, Mendess mēģinājis specefektu ainas maksimāli uzņemt ar kameru. Viņš nav datorģenerētu attēlu pretinieks, bet tos izmanto tikai, lai izceltu jau nofilmēto. "Filmēšanas vietu izvēle ir svarīga," viņš uzsver. "Mēs varējām pakaļdzīšanos ar lidmašīnu radīt datorā, bet apziņa, ka dari to pa īstam, ir viens no iemesliem, kāpēc veidoju filmas, jo sevišķi - Bonda."

Filmas autori ir pārliecināti, ka Spektrs, kaut arī būdams Operācijas Skyfall turpinājums, atšķirsies no agrāk redzētā. Kad filmā Skyfall Mendess skatītājus no jauna iepazīstināja ar Q un Manīpeniju (Bena Višova un Naomi Harisas atveidojumā), režisors varoņiem bija radījis personiskus stāstus, un nu tie atklājas Spektrā. Tieši Mendess Skyfall aktieriem piepulcēja Reifu Fainsu, kurš jaunajā filmā iet M pēdās.

"Man bija jāatrod jauni aktieri M, Q un Manīpenijas lomām, no iepriekšējām filmām biju mantojis lielisko, aktiera Rorija Kinīra tēloto Teneru," stāsta Mendess. "Jūtu, ka pēdējā filmā esam viņus iedzīvinājuši. Šie varoņi ir jaunāki par Bondu, izņemot Reifu. Viņi ir ieguvuši augstākus posteņus un spēj pavadīt 007 cīņās."

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 5. novembra, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja