Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izaugt no ilūzijām un līdzšinējiem rāmjiem

Kinolektorijs piedāvā sešas filmas un tās pavadošās lekcijas

Jau četrpadsmito reizi norisināsies LKA Rīgas Kino muzeja un kinoteātra Splendid Palace rīkotais kinolektorijs Tas, ko tu nedrīksti nezināt, kuram šoreiz ir dots nosaukums Ilūzija par ilūziju.

"Mēs vēlējāmies atlasīt filmas par pieaugšanas tēmu – ne tikai par jauniešiem, bet arī par vecākiem cilvēkiem, līdz ar to radās programma par izaugšanu no ilūzijām – par izkāpšanu no iepriekš eksistējošiem rāmjiem, kurus tu sabrucini pats vai arī tiec piespiests no malas atteikties no saviem pieņēmumiem par to, kas ir pasaule un kā tā darbojas," sarunā ar laikrakstu Diena saka Rīgas Kino muzeja kuratore Agnese Logina.

Kinolektorijs tiks atklāts šodien, 9. janvārī, ar kino klasiķa Duglasa Sērka melodrāmu Viss, ko ļauj debesis (1955). Tas ir stāsts par atraitni Keriju Skotu, kura ir gatava atgriezties sociālajā dzīvē pēc vīra nāves. Viņā rodas jūtas pret savu dārznieku un dilemma – spītēt sabiedrības uzskatiem vai necīnīties un padoties apstākļiem? "Šī filma ir izteiksmīgs 50. gadu Amerikas Savienoto Valstu sabiedrības sociālo slāņu uzšķērdums," norāda Rīgas Kino muzeja kuratore. Pirms seansa notiks kino kritiķes Ditas Rietumas ievadlekcija.

Kinolektorijs turpināsies 23. janvārī ar Jura Podnieka dokumentālo filmu Vai viegli būt jaunam? (1986), kas tiks demonstrēta no 35 mm kinolentes. Tajā portretēti jaunieši, kuriem 80. gadu vidū ir apmēram astoņpadsmit gadu, un viņu patiesā attieksme pret apkārtējo pasauli. "Mēs iekļāvām šo filmu programmā, jo ir svarīgi skatīties latviešu kino pasaules kino kontekstā," akcentē Agnese Logina. Jaunu skatījumu uz šo kinodarbu iedos vēsturnieks Kaspars Zellis.

6. februārī tiks demonstrēta Vima Vendersa filma Aplamā kustība (1975), kuras galvenais varonis Vilhelms Meistars vēlas kļūt par rakstnieku, taču viņā pietrūkst intereses par cilvēkiem, līdz ar to jaunieša māte viņu aizsūta izziņas ceļojumā pa Vāciju.

20. februārī varēs noskatīties Stenlija Kubrika kinolenti Pilns bruņojums (1987) par jauniesauktajiem jūras kājniekiem, kuri dodas Vjetnamas karā. "Šī filma vienlīdz uzrunā gan pacifistus, gan militāristus. Vieni tajā saskata to, kā jauni puiši tiek padarīti par mašīnām, bet otri – kā jauni puiši tiek padarīti par vīriem," stāsta Rīgas Kino muzeja kuratore.

6. martā tiks demonstrēts Žaka Riveta kinodarbs Parīze pieder mums (1961), kurā tā autors nodarbojas ar jaunas kino valodas meklējumiem. Savukārt kinolektorijs noslēgsies 20. martā ar Roja Andersona filmu Dziesmas no otrā stāva, kas 2000. gadā apstulbināja visu kino pasauli.

Vairāk informācijas var lasīt interneta vietnē www.splendidpalace.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja