Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Jūnija vidū Rīgā norisināsies performances festivāls Starptelpa

Rīgā no 13. līdz 18. jūnijam norisināsies Baltijā vērienīgākais starptautiskais performances mākslas festivāls Starptelpa. Šī gada festivāla galvenais vadmotīvs - sadarbība starp mākslinieku un skatītāju, pārkāpjot šķietami slēgtās mākslas radītāja un vērotāja robežas.

Festivāla tēmas Kolaboratīva autorība ietvaros Starptelpas organizatori - Latvijas Performances mākslas centrs - aicina skatītājus kļūt par dalībniekiem un līdzautoriem vietējo un ārvalstu mākslinieku īstenotajās performancēs.

Performances mākslas gaistošās un pārejošās dabas dēļ to nereti ir grūti pamanīt uz citu mākslas disciplīnu fona. Tāpēc viens no performances mākslas festivāla mērķiem ir nodrošināt piesātinātu programmu, lai skatītājiem koncentrētā veidā būtu iespējams iepazīties ar dažādu mākslinieku rokrakstiem un saņemt eksplozīvi lielu radošās enerģijas lādiņu.

Savā piektajā jubilejas gadā festivāls Starptelpa var lepoties ar rekordlielu mākslinieciski augstvērtīgu performanču skaitu. Festivāla laikā skatītājiem būs iespēja ne tikai pieredzēt, bet arī piedalīties 57 performancēs, kas notiks Latvijas Mākslas akadēmijā, Tallinas kvartāla mākslas telpā Tu jau zini kur, kā arī Rīgas pilsētvidē.

Kā ierasts, festivāls piedāvās iespēju piedalīties arī nozīmīgu mākslinieku meistarklasēs. Piemēram, otrdien, 13. jūnijā, notiks starptautiski atzītās buto mākslinieces Simonas Orinskas radošā darbnīca Somatiskās prakses performatīvas sadarbības modeļos, savukārt piektdien, 17. jūnijā, notiks britu mākslinieku Oraiena Maksteda (Orion Maxted) un Deivida Tanna (David Tann) meistardarbnīca Sistēmas un spēle. Uz darbnīcām var pieteikties, rakstot uz e-pastu: [email protected].

Svarīga festivāla sastāvdaļa ir arī zinātniskā izpēte, tāpēc trešdien 14. jūnijā organizatori aicina uz starptautisku zinātnisku simpoziju Sadarbībā balstīta autorība performatīvajās mākslās, kas risināsies ISPP Galerijā Berga bazārā. Padziļinātu ieskatu tēmā sniegs profesori un pētnieki no Somijas, Dānijas, Lielbritānijas un Latvijas. Simpozijā reflektēs ne tikai akadēmiķi, bet arī mākslinieki-praktiķi, piemēram, Kira Orailija (Kira O'Reilly), Mārtins Obraiens (Martin O'Brien), Oraiens Maksteds (Orion Maxted), Linda Boļšakova, Baņuta Rubess. Simpozija programma pieejama šeit.

Ceturtdien, 15. jūnijā, plkst. 19.00 festivāls Starptelpa piedzīvos grandiozu atklāšanu Tallinas kvartāla mākslas telpā Tu jau zini kur, piedaloties gan starptautiskiem, gan vietējiem māksliniekiem, kas performancēs izmantos mūziku, skaņu vai troksni, reflektējot par estētiku, mākslas robežām, eksistenciāliem jautājumiem, kā slimība un nāve, kā arī par sociāli pieņemto normu ierobežojošo dabu.

No piektdienas līdz svētdienai (16.-18.06.) Latvijas Mākslas akadēmijas telpās notiks vairāk nekā piecdesmit performances, kas aptvers un izspēlēs Kolaboratīvās autorības visplašākās iespējas, skatītāju iesaistot tā, lai veidotos dažādi sadarbības modeļi. Būs gan viens-pret-viens performances, kurās tikai viens skatītājs vienā performances sesijā varēs sastapties ar mākslinieku. Tāpat būs arī ilglaicīgas performances, kurās skatītāji piedzīvos nevis objektu, bet procesu radīšanu, kā arī skatuviskas un multimediālas performances, māksliniekiem demonstrējot dažādas konceptuālās un estētiskās stratēģijas.

Savas Eiropas koncerttūres ietvaros uz dejām citā dimensijā sintipopa noskaņās skatītājus un performantus aicinās arī muzikālais duets Gents (Dānija), kas uzstāsies Latvijas Mākslas Akadēmijas K2 korpusā piektdienas naktī uz sestdienu (17. jūnijs 01.00). Vietu skaits ir ierobežots. Lai pieteiktos uz koncertu, lūgums rakstīt uz e-pastu: [email protected].

Programmas noslēgumā svētdien, 18.jūnijā, Starptelpa ir sagādājusi īpašu intrigu gan dalībniekiem, gan skatītājiem. Ar VV fonda atbalstu performances vērtēs starptautiska mākslas ekspertu žūrija, lai trīs jaunie mākslinieki saņemtu naudas balvu 2000 eiro apmērā, kā arī iespēju mēnesi dzīvot un strādāt PAir rezidencē Pāvilostā, kopīgi radot jaunu performanci.

Festivāla Starptelpa apmeklējums ir bez maksas.

Vairāk - www.rigaperformancefestival.com, kā arī facebook.com/performancescentrs, tinyurl.com/performancescentrsinstagram un tinyurl.com/youtubeperformancescentrs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja