Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kinoteātros nonāk komēdija Pēdējais vakars

No 9. februāra uz lielajiem ekrāniem būs skatāma jaunā vācu režisora Lūkasa Natrata debijas filma Pēdējais vakars (One Last Evening), viena no 2023. gada Roterdamas starptautiskā kinofestivāla galvenās godalgas pretendentēm, informēja Riga IFF pārstāvji.

Emocionāli spraigā komēdija, nevairoties no ironijas piepildītiem sociāliem komentāriem un asa humora, uzbur mileniāļu paaudzes aprises un atklāj tās sasniegumus, ambīcijas un raizes “lielajā” pasaulē vienas ballītes ietvarā. Savu ceļu pie skatītājiem Latvijas kinoteātros Pēdējais vakars uzsāks ar Riga IFF Kolekcijas seansu 9. februārī plkst. 19.00 kinoteātrī Forum Cinemas. Pirms seansa ar filmu iepazīstinās Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) kuratore un kino pētniece Dārta Ceriņa.

Pirms pārcelšanās no Hanoveres uz Berlīni Klemenss un Līza, depresijas nomāktais mūziķis un topošā ārsta palīdze, rīko atvadu ballīti. Kad draugu plāni negaidīti mainās un viņu vietā ierodas nelūgti viesi, pāra iecerētais vakars draugu lokā pārtop saspringtā viedokļu un personību sadursmē. Drīz vien krīt maskas, un tiek atklātas priviliģēto vakariņu dalībnieku slēptās ilgas, aizvainojumi un izmisums – komfortablais “burbulis”, kurā savas dienas vada kā saimnieki, tā viesi, draud sprāgt.

Vakaram ritot, kamerizrādes uzstādījumam līdzīgā, omulīgā dzīvokļa sienas sakļaujas ar vien ciešāk ap filmas varoņiem un skatītājiem, iedzīvinot telpā neērtu, teju klaustrofobisku nemieru. Ambiciozo, sāncensību alkstošo un, iespējams, ārēji pārlieku pašpārliecināto Y paaudzes pārstāvju būtību caurvij melanholija, šaubas un greizsirdība. Mijoties ar humoru, absurdās ballītes rāmī tiek iezīmētas sabiedrības kontrastainās šķautnes. Savukārt atvadu vakara emocionālā horegorāfija, kas pārdomāti izkārto tēlus ierobežotajā spēles laikā un telpā, rosina vilkt paralēles ar slavenā dāņu režisora Tomasa Vintenberga agrīnajiem kino darbiem, īpaši kustības Dogma 95 pirmo filmu Svinības (The Celebration, 1998).

Aizsācies kā neziņas pilnā laika iedvesmots, mākslinieku rezidencē Bāzelē attīstīts projekts, Natrata debija tapusi radošo komandu izaicinošos apstākļos – nedēļas laikā un viena dzīvokļa ietvaros. Mēģinājumu procesā cieši sadarbojoties ar aktieriem no Hanoveres drāmas teātra trupas un izmantojot dažādas improvizācijas tehnikas, uz ekrāna radītais realitātes tēlojums pārsteidz ar negaidītu vieglumu, humoru un precizitāti. Savukārt operatora Filipa Jestada akurātais kameras darbs ļauj organiski iekļauties ballītes vidē, skatītājam ieņemot reizēm atbalsta pleca, reizēm iebrucēja un nodevēja lomu. Trāpīgi papildinot mileniāļu stāstiem veltīto dramēdiju loku, Pēdējais vakars saņēmusi Pirmais skatiens godalgu (First Look Award) Lokarno kinofestivāla projektu attīstības sadaļā, izpelnījusies atzinīgus vārdus no kritiķiem un skatītājiem, kā arī iekļauta vairāku kinofestivālu programmās.

Latvijā pirmizrādīta festivāla ietvaros oktobrī, Pēdējais vakars nu pievienojusies citām Riga IFF Kolekcijas filmām. Riga IFF Kolekcija ir īpaša kino darbu izlase, kurā apkopotas mākslinieciski augstvērtīgas Eiropas un pasaules filmas. Tās, ieguvušas skatītāju, kino kritiķu un festivālu žūriju atzinību, turpina savu ceļu pie skatītājiem Latvijas kinoteātros un citos izrādīšanas formātos.

Īpašais Pēdējais vakars Riga IFF Kolekcijas seanss gaidāms piektdien, 9. februārī, plkst. 19.00 k/t Forum Cinemas. Pirms seansa ar filmu un tās aizkulisēm iepazīstinās Riga IFF kuratore un kino pētniece Dārta Ceriņa. No 9. februāra filmas seansi meklējami arī Latvijas kinoteātru repertuāros.

Vairāk informācijas: rigaiff.lv/vakars.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja