Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Latvijas un Baltijas īsfilmas piedalās Klermonferānas festivālā

Francijas pilsētā Klermonferānā (Clermont-Ferrand) šonedēļ notiek viens no Eiropā un pasaulē nozīmīgākajiem īsfilmu festivāliem, kurā aktīvi piedalās apvienība Baltic Shorts un tās ietvaros arī Latvijas filmas, autori un producenti, informēja Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Klermonferānas īsfilmu festivāls, kas šogad notiek jau 46. reizi, ir ievērojams kinoindustrijas notikums – 2023. gadā festivāla seansus apmeklējuši aptuveni 160 000 skatītāju, bet filmu tirgū strādāja vairāk nekā 3900 industrijas profesionāļi. Klermonferānas festivāla ietvaros filmas vērtē gandrīz desmit dažādas žūrijas, skatītāju uzmanībai tiek piedāvātas tematiskas īsfilmu programmas (šogad, piemēram, Eiropas sieviešu panorāma, mūzikas videoklipu programma, Āfrikas kino sekcija, programmas bērniem un skolām un citas). Paralēli festivāla filmu skatēm jau 39. reizi notiek Klermonferānas īsfilmu tirgus (39th Short Film Market, 5.02.–8.02.), kuru atbalsta Creative Europe MEDIA; tirgū satiekas filmu producenti, izplatīšanas un pārdošanas aģenti, TV kanālu un straumēšanas platformu pārstāvji, festivālu programmētāji un citi profesionāli interesenti. Tirgus ietvaros jau 16. reizi tiek organizēts Eiropas īsfilmu kopražojumu forums Euro Connection.

Baltijas valstu delegācijā, kas strādā Klermonferānas īsfilmu tirgus stendā, apvienojušies nozares profesionāļi no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas īsfilmu festivāliem un kinoinstitūcijām, Latvijas dalību nodrošina Nacionālais Kino centrs, Latvijas Animācijas asociācija, festivālu Riga IFF un 2Annas pārstāvji. Trešdien, 7. februārī, paredzēts Baltijas valstu īsfilmu tirgus seanss, kurā septiņu kinodarbu programmā iekļautas arī trīs Latvijas filmas – režisores Ievas Norveles spēles īsfilma Mirū iemīlas (2023, Lielā Kristapa nominācija kā labākajai spēles īsfilmai), režisores Lindas Stūres animācijas filma Beigu beigās (2023, Lielā Kristapa nominācija kā labākajai animācijas filmai, žūrijas speciālā atzinība un balva par labāko skaņu režiju) un režisora Edmunda Jansona animācijas filma Brīvais nobrauciens (2024, pirmizrāde vēl gaidāma). Lindas Stūres un Edmunda Jansona filmas producētas animācijas filmu studijā Atom Art, kam ar Klermonferānas festivālu ir jau lieliska attiecību pieredze – 2022. gada oficiālajā starptautiskajā konkursā starp 16 konkurentiem bija atlasīta arī Edmunda Jansona animācijas īsfilma Goda sardze. Šogad uz festivālu dodas producente Sabīne Andersone, lai plašai profesionāļu auditorijai prezentētu gan abas tirgus skatei izvēlētās filmas, gan režisores Zanes Oborenko īsfilmu Iemīlējies Kafka, kura top sarežģītajā smilšu animācijas tehnikā.

Īpašā statusā šogad Klermonferānā iecelta pieredzējusī filmu producente Agne Skane, kura 2022. gadā pievienojās studijai Atom Art un šogad izvēlēta foruma Euro Connection producentu izlasei Focus Producer, kurā izcelti tikai seši producenti no visas Eiropas. Agne Skane uz Klermonferānu ved projektu, kas šobrīd ir attīstīšanas stadijā, – režisora un dramaturga Ivo Brieža animācijas īsfilmu Dzīvoklis.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja