Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

LTV demonstrēs Ilonas Brūveres fimu par komponistu Oskaru Stroku

Otrdien, 7. februārī plkst. 23:30 Latvijas Televīzijas 1 programmā tiks demonstrēta Ilonas Brūveres dokumentālā spēlfilma Tapieris (2014) par komponistu Oskaru Stroku (1893-1975), pavēstīja Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Filma stāsta par pianista, komponista un krogus muzikanta Oskara Stroka dzīvi. Tango karaļa leģenda sākas pie klavierēm provinces kinoteātrī pagājušā gadsimta sākumā, kad viņu pirmoreiz apbur mēmā kino kustīgās bildes. Tomēr, būdams talantīgs komponists, neveiksmīgs komersants, aizrautīgs ceļotājs un patiess mīlētājs, Stroks Eiropā ir un paliek neatpazīts, lai gan deju klubos un restorānos aizvien vēl var dzirdēt viņa tango melodijas – komponista muzikālajā mantojumā ir vairāk nekā  200 skaņdarbi.

Filmā izmantota  komponista Kārļa Lāča mūzika, kas veltīta Oskaram Strokam, tajā neskan paša Stroka melodijas, jo komponista muzikālā mantojuma autortiesības ir nesakārtotas. Tāpēc, raksturojot laikmeta muzikālo gaumi un noskaņu, filmas veidotāji atteikušies no oriģinālmūzikas stāsta muzikālajā partitūrā, ilustrējot to ar  nezināmu autoru pagājušā gadsimta 20.-30. gadu skaņdarbiem.

Filma veidota režisorei Ilonai Brūverei raksturīgajā rokrakstā – dokumentālos materiālos balstīta spēle ar krāšņiem inscenējumiem un veiksmīgiem aktierdarbiem, Oskara Stroka tēlā dažādos viņa dzīves periodos iejūtas trīs aktieri – Andris Bulis, Gints Grāvelis un Jakovs Rafalsons. Lomās arī Marija Bērziņa, Berta Vilipsone, Laimis Rācenājs, Goran Gora u.c. Filmas scenārija autore un režisore ir Ilona Brūvere, vadošā operatore – Elīna Bandēna, mākslinieks Artis Rutks, skaņu režisors Jevgeņijs Kobzevs, kostīmu māksliniece Sandra Sila, grima māksliniece Dzintra Bijubena.

Nacionālajā kino festivālā Lielais Kristaps filma Tapieris bija nominēta kā labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma un piecās profesionālajās kategorijās – par labāko dokumentālā kino režiju, labāko dokumentālā kino operatora darbu, labāko mākslinieka darbu, labāko kostīmu mākslinieka darbu un labāko skaņu režiju.

Filmu finansiāli atbalstījis Nacionālais Kino centrs, filma tapusi studijā Kinolats.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja