Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

LTV1 pirmizrāde - Režisors Alvis Hermanis. Eiropas pēdējais romantiķis

Trešdien, 27. aprīlī, plkst. 19.30 LTV1 ēterā būs skatāma starptautiskā versija janvārī demonstrētajai LTV dokumentālajai filmai par režisoru Alvi Hermani – _Režisors Alvis Hermanis. Eiropas pēdējais romantiķis, _informēja LTV pārstāve Agita Pudule.

Filmas jaunā versija tapusi speciāli starptautiskajam tirgum, jo vairākas sabiedriskās raidorganizācijas Eiropā izrādījušas interesi par tās demonstrēšanu. Jau tagad filmu demonstrēt ieplānojusi Austrijas sabiedriskā televīzija ORF, un tās ēters ir ieplānots augustā, slavenā Zalcburgas festivāla laikā. Filmas starptautiskā versija, atšķirībā no iepriekš rādītās, ir papildināta ar jauniem video materiāliem un intervijām.  

Režisors Alvis Hermanis. Eiropas pēdējais romantiķis būs nepilnu stundu garš stāsts, kas tapis gandrīz gada garumā, esot kopā ar režisoru Rīgā, Vīnē, Zalcburgā un Parīzē – gan uz pasaules spožāko teātru skatuvēm un aizkulisēs, gan režisora lauku mājās Vidzemē un pat pie tirgus sievām, pie kurām mākslinieks allaž iegādājas karpas un bērzu sulas. "Kad sen neesmu bijis Latvijā, nākamajā rītā atbraucu uz tirgu un nopērku kūpinātu karpu, tas man simbolizē atgriešanos mājās," saka mūsu slavenākais režisors Alvis Hermanis.

Dokumentālajā filmā veikts apjomīgs darbs ar ārzemju teātru un mākslinieku piesaisti, izmantoti ekskluzīvi materiāli, sākot ar starptautisko izrādi Brodskis/Barišņikovs, ko Jaunais Rīgas teātris veidojis sadarbībā ar Baryshnikov Productions Ņujorkā. Filmā ietverti kadri no mēģinājumiem un intervija ar pasaules baleta meistaru Mihailu Barišņikovu. Trīspadsmit gadu pēc jau leģendārās Nikolaja Gogoļa Revidenta izrādes Jaunajā Rīgas teātrī Alvis Hermanis no jauna atgriežas Vīnes Burgteātrī ar Revidenta Austrijas versiju. Filmēšanas grupa seko Hermanim arī Zalcburgas festivālā, kur viņa režijā Džuzepes Verdi operā Trubadūrs atkārtoti skanēja Annas Ņetrebko dievišķā balss, kā arī ir klāt Bastīlijas operā Parīzē, kur Hermanis iestudēja pretrunu vētru sacēlušo Hektora Berlioza dramatisko leģendu Fausta pazudināšana. Līdzās intervijām ar Jaunā Rīgas teātra un Vīnes Burgteātra aktieriem un dziedātājiem Sofiju Košu, Braienu Himmelu un citiem, filmas jaunā versija papildināta ar vairākām jaunām personībām – Zalcburgas festivāla direktori Helgu Rablu-Štadleri, dziedātājiem Annu Ņetrebko, Frančesko Meli un citām.

"Alvis Hermanis provocē, aicina domāt un just gan mākslā, gan dzīvē. Turklāt – nebaidās paust savu politisko nostāju pat tad, ja tā nesakrīt ar valdošajām normām. Bet viņš ir arī tēvs septiņiem bērniem un viņam garšo gailenes, lasītas pie savām lauku mājām, kur itin nemaz negribas domāt par teātri," par režisoru saka filmas veidotāji. 

Filmas autori: žurnāliste Mārīte Balode, režisors Andis Mizišs un operators Aldis Šēnbergs. Filmas starptautiskās versijas režisore ir Linda Ģībiete, producente – Ieva Rozentāle.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja