Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

No Amerikas līdz Korejai. Astoņu lekciju cikls jauniešiem par stiliem un viļņiem pasaules kino

Kinoteātra Kino Bize organizētā Antuāna Duanela kino skola ir izsludinājusi pieteikšanos uz jauno, jau ceturto lekciju ciklu, kas būs veltīts dažādiem stiliem un viļņiem pasaules kino. Nodarbības notiks katru otro ceturtdienu no janvāra līdz maijam, pieteikties uz tām tiek aicināti jaunieši vecumā no 11 līdz 16 gadiem (to var izdarīt līdz 22. janvārim).

Franču režisora Fransuā Trifo filmu varoņa un viņa alter ego vārdā nosauktās skolas piedāvātie lekciju cikli aizsākās 2019. gadā, kad jaunieši varēja iepazīties ar kino pamatiem. Jau nākamajos lekciju ciklos viņi tika mudināti iedziļināties noteiktās tēmās – kino žanros un izcilu režisoru daiļradē. Kinoteātra bērnu un jauniešu programmas vadītāja Paula Bērziņa atzīmē, ka šie lekciju cikli tiek veidoti tā, lai būtu saistoši gan tiem jauniešiem, kuri iepriekš ir apmeklējuši Antuāna Duanela kino skolu, gan arī tiem, kuriem nav šo priekšzināšanu. Jaunā lekciju cikla tēma par dažādiem stiliem un viļņiem ļaus viņiem visiem gūt informāciju par dažādu reģionu kino un tā attīstību.

 

Pārmantotās dusmas

Jaunais cikls tiks atklāts 28. janvārī ar kinožurnālistes Dārtas Ceriņas lekciju Britu kino jaunais vilnis un jauno dusmas par pagājušā gadsimta 50. gadu izskaņā radušos kino parādību, kuru ieviļņoja pēckara paaudzes kolektīvā apātija, sociālpolitiskie apstākļi un vārdos neizsakāms aizvainojums un kura atbalsojas arī mūsdienu autoru Kena Louča un Maika Lī darbos. Nekad nevar būt tik slikti, lai nevarētu būt vēl sliktāk, – šis aptuvenais somu režisora Aki Kaurismeki citāts precīzi ilustrē vairāku ziemeļu autoru filmām raksturīgo depresīvo un vienlaikus ironijas pilno intonāciju, kurai savā lekcijā Absurditāte un groteska Ziemeļvalstu kino 11. februārī pievērsīsies kinozinātnieks Viktors Freibergs.

Antuāna Duanela kino skolas cikls turpināsies ar kinoesejistes Danielas Zacmanes lekciju Film noir 25. februārī, kad viņa pievērsīsies šim pēckara amerikāņu kino uzplaukušajam žanram ar tam raksturīgajām iezīmēm (saturā un formā), kas ir atstājušas pēdas daudzu režisoru darbos arī vēlākās desmitgadēs. Kinorežisore Adriana Roze lekcijā Korejas jaunais kino 11. martā apskatīs vienu no pēdējo gadu ievērojamākajiem veiksmes stāstiem – Dienvidkorejas kino panākumus ārpus savas valsts robežām, pateicoties tādiem vārdiem kā Džunho Bons, Parks Čanvuks, Kims Kiduks un citiem.

 

Ieteicamo filmu saraksts

Ar vēl divām lekcijām šajā ciklā uzstāsies Daniela Zacmane. 25. martā notiks kinoesejistes lekcija par čehu jauno vilni ar režisoru Milošu Formanu tā priekšgalā. Savukārt cikla noslēgumā, 6. maijā, ir ieplānota viņas lekcija Screwball komēdijas, kas iepazīstinās ar pagājušā gadsimta 30., 40. gadu Holivudā populāro romantisko komēdiju apakšžanru, kuru varoņi nereti ir bagāti ekscentriķi, kas uzvedas kā bērni, taču beigās izrādās, ka viņi ir kā radīti viens otram.

Šajā ciklā notiks arī kinorežisora Matīsa Kažas lekcija (8. aprīlī) par afrofutūrismu, kuru autoru filmās tiek apvienotas Āfrikas tautu tradicionālās kultūras liecības ar zinātniskās fantastikas elementiem, un Dārtas Ceriņas lekcija (22. aprīlis) par jauno Holivudu, vēršot uzmanību uz tādiem vārdiem kā Roberts Oltmens, Frānsiss Fords Kopola, Dzordžs Lūkass, Terenss Maliks, Braiens de Palma, Mārtins Skorsēze, Stīvens Spīlbergs un citiem. Pēc katras lekcijas klausītāji saņems arī teorētisko aprakstu, ieteikumus par lasāmo literatūru un filmām, kuras būtu jāredz. Gada sākumā nodarbības tiks organizētas tiešsaistē, bet tiklīdz noteikumi to atļaus – norisināsies kinoteātra Kino Bize telpās.

Aktuālajai informācijai var sekot līdzi interneta vietnē kinobize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja