Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Noskaņojums mīlēt kino. Kino Bize iesāk Klasikas kino vakarus ar pieciem meistardarbiem

Ar franču režisora Marsela Kamī drāmu Melnais Orfejs (1959) kinoteātris Kino Bize ir atklājis savu jauno filmu programmu Klasikas kino vakari, kas norisinās kinoteātra tiešsaistes platformā Mājas kino. "Sapnis par klasikas kino vakariem ir katram kinoteātrim, bet bieži vien to ir ļoti sarežģīti īstenot dažādu iemeslu dēļ," sarunā ar laikrakstu Diena stāsta Kino Bize pārstāve Paula Bērziņa un pauž prieku par radušos iespēju.

Šīs jaunās filmu programmas ieskaņas kinodarbs ir brazīliešu kultūrā radikāli dekonstruētais Orfeja un Eiridikes mīts. Filma ir ieguvusi Kannu kinofestivāla Zelta palmas zaru un Amerikas Kinoakadēmijas balvu Oskars kategorijā Labākā ārzemju filma. "Tā ir ļoti krāšņa un muzikāla filma, kas ar Brazīlijas karsto sauli un ugunīgajiem ritmiem varētu būt īstās zāles šajā drūmajā un pelēkajā rudenī," uzskata Paula Bērziņa. 

Viņa piebilst, ka šīs filmu programmas īstenotāji piedāvās ne tikai kino, bet arī sarunu par konkrēto filmu un ar to saistītajām tēmām. Pirms Melnā Orfeja varēs noskatīties Klasikas kino vakaru līdzkuratores Ievas Augstkalnas viedokļu apmaiņu ar antropologu un kinoteātra direktoru Māri Prombergu par tēmu Skats uz Brazīliju. Karnevalizācija pret vardarbību ielās. Šī filma tiks demonstrēta līdz ceturtdienai, 3. decembrim.

 

Dāvana dzimšanas dienā

Kopumā šajā filmu programmā varēs noskatīties piecus vizionārus un kinovēsturē būtiskus kinodarbus, ko raksturo pārlaicīgs dumpnieciskums, novatoriska kino valoda un oriģināls vēstījums. "Kad pasaka vārdu "klasika", cilvēkiem ir kaut kāds priekšstats par to, kas tas ir – kādas filmas, kādi režisori –, bet mēs gribējām šo jēdzienu paplašināt un izrādīt tādus meistardarbus, kas Latvijā ir rādīti maz vai nav rādīti vispār, kā, piemēram, Melnais Orfejs," uzsver Kino Bize pārstāve.

Klasikas kino vakari turpināsies ar divām franču režisora Robēra Bresona filmām, ar kurām kinoteātris atzīmēs savu astoto gadadienu. No 4. līdz 10. decembrim Kino Bize tiešsaistes platformā būs skatāma franču režisora filma Kabatzaglis (1959) un no 11. līdz 17. decembrim – viņa kinodarbs Uz nāvi notiesātais izbēdzis (1956). Pēc šīm divām filmām tiks demonstrēta angļu režisores Sallijas Poteres kostīmdrāma Orlando (1992) ar aktrisi Tildu Svintoni titullomā. Tā būs skatāma no 22. līdz 28. janvārim.

Šī filmu programma noslēgsies ar Honkongas režisora Vona Karvaja veidoto kinodarbu Noskaņojums mīlēt, kas uzņemts tieši pirms divdesmit gadiem. Tas tiks demonstrēts no 19. līdz 25. februārim. "Mēs gribam, lai šī filma palīdz noskaņoties mīlēt kino arī turpmāk, jo vēlamies šo programmu turpināt visu nākamo gadu," nākotnes plānus ieskicē Paula Bērziņa, kuru pašu šis darbs ir mudinājis iepazīties ar visu Honkongas režisora daiļradi. Viņa piemetina – ja Covid-19 pandēmijas izraisītie ierobežojumi attiecībā uz kinoteātru darbību tiks atcelti, Klasikas kino vakari pārcelsies uz klātienes seansiem.

 

Kino klātbūtne

Paralēli šai filmu programmai kinoteātra Kino Bize tiešsaistes platformas Mājas kino arhīvs turpina papildināties ar jauniem kinodarbiem, kas skatāmi neierobežotā laika periodā. "Tuvākajos mēnešos reizi nedēļā tas tiks papildināts ar vienu latviešu filmu," atklāj Paula Bērziņa. Jau šobrīd tiešsaistes platformā ir vērojama režisora Matīsa Kažas filmizrāde Kino un mēs, kurā piedalās aktieri Andris Keišs, Jānis Skutelis un Egons Dombrovskis, kas atklāj leģendārās Rīgas kinostudijas aizkulises.

Drīzumā šai kino un teātra žanra saplūsmei pievienosies režisoru Lienes Lindes un Armanda Zača dokumentālā filma Klātbūtne, kura tikko notikušajā Nacionālās kino balvas Lielais Kristaps konkursā triumfēja kategorijā Labākā dokumentālās filmas režija un ieguva arī Starptautiskās Kinokritiķu federācijas FIPRESCI Latvijas nodaļas balvu. Jau tuvāk svētkiem pie skatītājiem nonāks režisora Edmunda Jansona radītās animācijas filmas Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi (2019) un Bize un Neguļa (2017).

Vairāk informācijas par kinoteātra Kino Bize darbību var lasīt interneta vietnē kinobize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja