Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Novembrī pirmizrādi piedzīvos Matīsa Kažas filmizrāde Kino un mēs

Ceturtdien, 5. novembrī, pirmizrādi piedzīvos režisora Matīsa Kažas komēdija Kino un mēs, kas vienlaikus iezīmē Latvijā vēl nebijušas mūsdienīgas kino formas pieteikumu – filmizrādi, kurā apvienoti teātra un kino elementi. Filmas līdzautori un lomu atveidotāji ir Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs, Liepājas teātra aktieris Egons Dombrovskis un improvizācijas teātra aktieris, stand-up komiķis Jānis Skutelis.

"Komēdija Kino un mēs ir jaunas kino formas pieteikums Latvijas kino vēsturē. Jāsaka, pagāja diezgan ilgs laiks, līdz nonācām pie tās pašreizējā formāta – filmizrādes, kur vienā nepārtrauktā, teju pusotru stundu garā kadrā aktieri nemitīgi maina gan tēlus, gan aktierspēles modalitātes. Esmu patiesi gandarīts gan par rezultātu, gan azartu, ar kādu aktieri strādāja pie šī projekta. Viņu talants ir izrādes dzinējspēks. Tomēr man kā kinorežisoram bija nepieciešams laiks, lai pierastu pie nosacītības pakāpes, ko pieļauj teātra izrāde, bet kas tradicionālam kino nav raksturīga," stāsta režisors Matīss Kaža.

Filmizrādē Kino un mēs Matīss Kaža kopā ar Latvijā pazīstamo aktieru un filmas līdzautoru trijotni – Andri Keišu, Egonu Dombrovski un Jāni Skuteli – pievēršas iemīļotajām padomju gados uzņemtajām latviešu filmām Ezera sonāte, Mērnieku laiki un Dubultslazds, mēģinot saprast, kāpēc tās uzņēma tieši tā. Kas notiktu, ja Mērnieku laiku Ķenci spēlētu Jānis Skutelis? Ko darītu Andris Keišs, ja viņam būtu jāiemiesojas Gunāra Cilinska ādā? Vai Egonam Dombrovskim izdotos atveidot Kinostudijas leģendāro bojeviku režisoru Aloizu Brenču? Kāpēc, no mūsdienu skatu punkta raugoties, padomju laiku filmās aktieri spēlē tik savādi un pat pārspīlēti?

Aktieru trijotne, atveidojot režisorus, operatorus, scenāristus, kritiķus un aktierus, ar komiskām un izklaidējošām ainām atklāj leģendārās Rīgas Kinostudijas aizkulises. Izrādās, slavenie režisori, operatori un aktieri piedzīvojuši dažādas amizantas likstas un savstarpējus konfliktus, lai radītu mākslas darbus, kas tagad jau kļuvuši par plaši pazīstamu klasiku. Filmizrāde piedāvās kuriozus no uzņemšanas laukumiem, mākslas padomes sēdēm, ieskatu vēstures lappusēs un kino klasikas ainu inscenējumus jaunos un negaidītos veidos. Vienlaikus Kino un mēs stāsta arī par Rīgas Kinostudiju laikā, kad kino industrija bez tās nebija iedomājama.

Filmizrāde Kino un mēs Latvijas kinoteātros skatāma no 6. novembra. Tās režisors ir Matīss Kaža, operators Aleksandrs Grebņevs, mākslinieks Rūdolfs Baltiņš, kostīmu māksliniece Līga Krāsone, skaņu režisors Jevgenijs Načiss. Izrādes dramaturģiju veidojuši tās aktieri, balstoties Rīgas Kino muzeja materiālos, kinofilmu scenārijos, kino vēstures un teorijas grāmatās, intervijās ar Rīgas Kinostudijas aktieriem un darbiniekiem, kā arī pašu fantāzijā. Filma tapusi studijās Fenixfilm un Deep Sea Studios.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja