Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Pasniegtas Lielā Kristapa balvas; labākā spēlfilma – Dvēseļu putenis

Ar balvu pasniegšanas ceremoniju tiešraidē no Latvijas televīzijas 15. novembrī noslēdzās Nacionālā kino balva Lielais Kristaps. Par labāko spēlfilmu šogad atzīta drāma Dvēseļu putenis, savukārt tās režisors Dzintars Dreibergs saņēma balvu par labāko spēlfilmas režiju.

Filma Dvēseļu putenis saņēma balvas arī kategorijās Labākais operators spēlfilmā – Valdis Celmiņš, Labākais grima mākslinieka darbs – Dzintra Bijubena, Labākā montāžas režija – Gatis Belogrudovs un Labākā mūzika – Lolita Ritmanis. Filma saņēma arī portāla lsm.lv skatītāju balvu par gada labāko veikumu kinomākslā.

Savukārt spēlfilma Pilsēta pie upes saņēma balvas kategorijās Labākais aktierdarbs galvenajā lomā - Dāvis Suharevskis, Labākais aktierdarbs otrā plāna lomā – Brigita Cmuntova un Labākā skaņu režija - Ludvīks Bohadlo un Roberts Slezaks, savukārt Viesturs Kairišs saņēma balvu par labāko scenāriju.

Balvu par mūža ieguldījumu filmu mākslā šogad saņēma kinooperators un pedagogs, Latvijas Kultūras akadēmijas goda profesors Kalvis Zalcmanis.

Par labāko pilnmetrāžas dokumentālo filmu tika atzīts režisora Ivara Zviedra darbs Valkātājs, kurš saņēma balvu arī kategorijā Labākais operators dokumentālajā filmā – Haralds Ozols, savukārt par labāko īsmetrāžas dokumentālo filmu atzīts Lailas Pakalniņas darbs Pirmais tilts. Balvu kategorijā Labākā dokumentālās filmas režija saņēma Liene Linde un Armands Začs par filmu Klātbūtne.

Balvu kategorijā Labākā animācijas filma saņēma režisores Ilze Burkovskas-Jakobsenas filma Mans mīļākais karš. Ilze Burkovska-Jakobsena Lielo Kristapu saņēma arī par labāko animācijas filmas režiju. Balvu par labāko animācijas mākslinieka darbu saņēma Kārlis Vītols par veikumu filmā Gulbju jaunava.

Par labāko debijas filmu atzīta Reiņa Kalviņa filma Maiņa.

Īpašo žūrijas atzinību saņēma operators Andrejs Rudzāts par filmu Ko zina Klusā Gerda. Jevgeņija Paškēviča filma Ko zina Klusā Gerda saņēma arī balvas kategorijās Labākais mākslinieka darbs – Jurģis Krāsons un Labākais kostīmu mākslinieka darbs – Keita.

Lielā Kristapa Lukturi kā labākā studentu filma šogad saņēma režisores Alises Zariņas darbs Divas strīpiņas.

Laikraksta Diena balvu KDi redaktors Jegors Jerohomovičs pasniedza režisorei Lailai Pakalniņai par dokumentālo filmu Pirmais tilts un režisoriem Annai Začai un Nilam Skapānam par animācijas filmu Visi mani draugi miruši.

"Ko var paspēt dažās minūtēs? Var izstāstīt visu dzīvi un varbūt pat laikmetu. Pašreizējā situācija prasa lakonismu un formas skaidrību bez liekiem vārdiem. Attēls var būt gan melnbalts, gan krāsains. Galvenais, ka mākslinieks filmas laiktelpā uzbur vīziju, kurā savienojas pagātne, tagadne un nākotne," izvēli pamatoja Jegors Jerohomovičs.

Šogad ceremonija norisinājās nevis ierastajā vietā kinoteātrī, bet gan Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālās filmu skolas telpās. To vadīja aktieri Inga Alsiņa-Lasmane un Āris Matesovičs, tās režisors – Mārtiņš Ķibers. Kopumā tika pasniegtas balvas 21 kategorijā.

Godalgotās un nominētās filmas iespējams skatīties straumēšanas platformās. Pilnmetrāžas filmu Dvēseļu putenis iespējams noskatīties LMT viedtelevīzijā, Shortcut un Helio, Pilsēta pie upesVimeo un LMT viedtelevīzijā; Ko zina Klusā Gerda – Shortcut un Helio; Reiņa Kalviņa filma Maiņa skatāma Shortcut un Helio; Matīsa Kažas starpdisciplinārais projekts Kino un mēsVimeo. Ilzes Burkovskas-Jakobsenas dokumentālā animācijas filma Mans mīļākais karš – Vimeo. Animācijas filma Gulbju jaunava (rež. Kārlis Vītols) – LMT viedtelevīzijā, Shortcut un Helio, Māsiņas Puteklītes (rež. Krista Burāne) – Shortcut.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja