Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Vācijā notiks Kristīnes Briedes dokumentālās filmas Svārstības starptautiskā pirmizrāde

Ziemeļvalstu filmu dienās Lībekā 3.novembrī notiks režisores Kristīnes Briedes dokumentālās filmas Svārstības starptautiskā pirmizrāde. Filma ir iekļauta festivāla dokumentālo filmu konkursa programmā, un festivāla ietvaros notiks divi filmas seansi, kā arī diskusija par filmas tēmu.

Svārstības ir stāsts par mūsdienu latviešu luterāņu garīdzniecēm, kas savā dzimtenē Latvijā vēlas kalpot par mācītājām - amatā, kas viņām bijis liegts kopš agrīnās Atmodas laikiem. Filma bija nominēta Nacionālajai kino balvai Lielais Kristaps 2022 četrās nominācijās un saņēma žūrijas īpašo atzinību kā darbs, kas skatītājam ļauj ielūkoties nezināmā, slēgtā vidē, vienlaikus izceļot tajā valdošo nevienlīdzību un aicinot izvērtēt status quo neaizskaramību.

Vārdu savienojums sieviete-mācītāja 21. gadsimta Latvijā vēl aizvien skan neparasti, daudziem - pat izaicinoši. Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca (LELB) ir teju vienīgā luterāņu baznīca pasaulē, kas liegusi sievietēm ordināciju garīgā amatā pēc tam, kad gandrīz divdesmit gadu garumā sievietes tika ordinētas un veiksmīgi kalpoja par mācītājām. Kamēr daļa garīdznieču, nespējot ar to samierināties, 30 gadu garumā emigrējušas, lai varētu īstenot savu aicinājumu citviet pasaulē, citas turpinājušas ieņemt hierarhiski otršķirīgus amatus Latvijas baznīcās, strādājot par evaņģēlistēm un mācītāja pienākumu izpildītājām. Filma vēsta par vairākām sievietēm teoloģēm, kas vairs nav bijušas ar mieru stāvēt malā un samierināties ar viņām piešķirto “palīga” un “labās rokas” lomu.

Par filmu režisore Kristīne Briede saka: "Šī filma ir ne tik daudz par sievietēm un vīriešiem, pat ne par baznīcu, ticību un pat par feminismu ne. Tā ir par sabiedrību, kurā mēs dzīvojam un kuras virzību vienā vai otrā veidā spēcīgi ietekmējis šis mūsdienu Eiropas valsts kontekstā dīvainais notikums - lēmums atcelt sievietēm iespēju kļūt par mācītājām. Ar filmu simboliski vēlos dot vārdu sievietēm, par kurām tika izlemts viņu vietā."

Kristīne Briede ir latviešu dokumentāliste un publiciste, kā arī dažādu kultūras, sociālu un pētniecības projektu producente. Kristīne ir saņēmusi virkni atzinību par saviem kino, laikmetīgās mākslas un sociālajiem projektiem. Viņas iepriekšējā filma Laika tilti (2018., līdzrežijā ar lietuviešu režisoru Audrius Stonys) saņēma galveno balvu Starptautiskajā Šanhajas filmu festivālā (2019), kā arī ieguva balvu Labākā dokumentālā filma Nacionālajā kino festivālā Lielais Kristaps 2018. gadā.

Dokumentālā filma tapusi ar Nacionālā kino centra un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu, to producēja Ruckas mākslas fonds un studija Baltic Balkan Productions.

Latvijā filmu ir iespējams noskatīties LMT viedtelevīzijā un Kino Bize tiešsaistes kinoteātrī.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja