Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vienpadsmit dienas, 129 filmas - Rīgas Starptautiskais kino festivāls sāk biļešu tirdzniecību uz visiem seansiem

Rīgas Starptautiskajā kino festivālā (RIGA IFF) būs iespēja redzēt ne tikai pasaules kinofestivālos jau atzinību guvušus darbus, bet arī iepazīties ar izteiksmīgiem un drosmīgiem skatupunktiem no Baltijas jūras reģiona un Ziemeļvalstīm, kā arī pieredzēt talantīgas debijas un arī ilgi gaidītus pašmāju kinodarbus. No šodienas nopērkamas biļetes uz visiem RIGA IFF seansiem, kuri šogad, reaģējot uz pasaulē joprojām valdošo veselības krīzi, notiks gan klātienē, gan tiešsaistē, informēja festivāla rīkotāji.

Šī gada festivāls tiks atklāts ar unikālu pieredzi – visā pasaulē vērojamu kino koncertu Kur patiesība?! Pasākuma laikā nesen restaurēto, senāko saglabājušos Latvijas teritorijā tapušo spēlfilmu Kur patiesība?! pavadīs Artūra Liepiņa un Jēkaba Nīmaņa komponētā oriģinālmūzika. Kino koncertu būs iespējams pieredzēt arī klātienē, taču pieejamo biļešu skaits ir ierobežots.

"Festivālu mīluļi" – šādi varētu raksturot sadaļā Festival Selection rūpīgi kūrēto 13 filmu izlasi. Viens no tās spilgtākajiem akcentiem ir DAU. Nataša, kas pirmizrādi piedzīvoja 2020. gada Berlīnes kinofestivālā – tas ir viens no darbiem, kas tapis 12 gadus ilgā DAU projekta ietvaros lielākajā uzņemšanas laukumā Eiropā un spējis izraisīt skandālu gan darba vērienīguma, gan ētiskās divējādības dēļ. Festivālā būs redzama arī leģendārā Terensa Malika producētā Vīziju grāmata – krāšņa apcere par laiku, slimību un nāvi, kurā sirreāla, fantastiska kostīmdrāma savijas ar skaudru stāstu par kādas sievietes cīņu. Agņeška Holanda šajā izlasē piedalās ar Šarlatānu – stāstu par pretrunīgu personu Čehijas vēsturē – Janu Mikolašeku, dziednieku un ārstniecības augu pazinēju, kura "pacientu" skaitā bijuši divu represīvu varu pārstāvji. "Reti ērmi", kas uzdod jautājumus par modernā laikmeta nerimstošo cīņu par mūžīgu apmierinātību un laimi, un veidiem, kādos šis skrējiens iedragā "mazo cilvēku", ir populārās aktrises Bilijas Paiperes debija kino režijas laukā.

Riga IFF galvenajā, pilnmetrāžas filmu, konkursā par balvu šogad sacentīsies astoņi darbi no Baltijas jūras reģiona un Ziemeļvalstīm. Savu nacionālo pirmizrādi konkursā piedzīvos Jevgeņija Paškēviča Ko zina Klusā Gerda – absurdi traģisks un komisks stāsts par kādu pansijas iedzīvotājiem un vasaras svelmes izraisītu neprātu. Lomās izcilu Latvijas aktieru izlase un spilgti kaimiņvalstu talanti. Ivana. I. Tverdovska Konference apskata traģisku lapaspusi Krievijas vēsturē – teroristu uzbrukumu Maskavas Dubrovkas teātrī 2002. gada 23. oktobrī, Nord-Ost mūzikla laikā. Krīze ar gandrīz tūkstoš ķīlniekiem ilga trīs dienas. Drāma vēsta par Natāliju, sievieti, kura aizbēgusi no šīs situācijas, taču zaudējusi dēlu – kā samierināties ar ģimenes naidu un rētām, kuras rada prātam neaptverami cietsirdīgas situācijas?

Sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā tapusī Found in Berlinale ir Vācijas galvenā kino notikuma – Starptautiskā Berlīnes kinofestivāla – filmu izlase, kas ne tikai apliecina Vācijas kino industrijas spēku un vērienu, bet arī lielā mērā nosaka jaunās tendences un pasaulei atklāj spilgtus talantus. Sadaļu 20. oktobrī atklāj Kristiana Pecolda folklorā balstītais mīlasstāsts par ūdens nimfu, industriālu nirēju un reiz sašķeltas pilsētas saplūšanu vienā Undīne. Tāpat gaidāms viens no apspriestākajiem pagājušās Berlināles darbiem – vairāk nekā trīs stundas garā, monumentālā Berlīne, Aleksandra laukums.

Ziemeļvalstu aktuālā kino izlase Nordic Highlights apkopo gan atskatu zviedru kino vēsturē caur izcilu sieviešu režisoru darbiem (Meitene frakā un Mīlas pāri), gan reflektē par mūsdienu sabiedrību dokumentālajos darbos – Kara fotogrāfs, Plosts, un neparastajā, dziļi personīgajā kinoesejā Sjele – dvēseļu sala. Nordic Highlights atklāšanas filma būs arī Latvijas skatītājam labi pazīstamā islandiešu režisora Ragnara Bragasona (Bērni, Vecāki, Metāliste) filma Dārzs, melna komēdija, kuras centrā – toksiskas mātes un dēla mīlestība un asprātīga likumdošanas pārspīlējumu kritika. 

Home Made sadaļā, kas ierasti pievēršas Latvijas kino producēšanas studiju starptautiskajiem veikumiem, šogad skatāma atpazīstamā lietuviešu kinorežisora Šarunas Bartas filma Mijkrēslī, kas bija iekļauta arī šī gada Kannu kinofestivāla oficiālajā konkursa programmā, filmas Spēlmanis režisora Igna Jonīna Neredzamā, kā arī Dzimtene, kuras režisors Tomass Vengris, kurš uzaudzis lietuviešu imigrantu ģimenē ASV, pieskaras tēmai, kas pašam nav sveša –  jauna sieviete ar savu pusaugu dēlu atgriežas tikko neatkarību atguvušajā Lietuvā, kur cer privatizēt izsūtījumā bojāgājušo vecāku īpašumu. 

Riga IFF pirmā nedēļas nogale tradicionāli veltīta ģimenēm un bērniem – sadaļas Kids Weekend  ietvaros tiešsaistē būs redzamas ģimenes kopīgam baudījumam domātas filmas no ārzemēm, kā arī gan maziem un lieliem skatītājiem – jau iemīļoto Lupatiņu jaunākās filmas. 

Trešo gadu sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku tiks izrādīta arhitektūras filmu programma Architect’s Cut, kuru šogad veidojis vieskurators, sociālantropologs un pilsētplānotājs Viesturs Celmiņš.

Plašu un inovatīvu skatu kino ainavā tradiconāli sniegs Short Riga, iepazīstinot gan ar īsmetrāžas festivālu zvaigznēm, gan drosmīgiem vietējā reģiona darbiem, kā arī mākslinieciski augstvērtīgām inovācijām mūzikas video laukā. 41 īsfilma starptautiskajā un nacionālajā Short Riga konkursā cīnās ne tikai par labākās īsfilmas titulu – Riga IFF ir viens no 24 pasaules festivāliem, kas izvirza kandidātu prestižās Eiropas Kinoakadēmijas balvai Eiropas īsfilma. Konkursos tiks piedzīvotas 7 pasaules kā arī 9 nacionālās pirmizrādes. Populārākajiem 2019. un 2020. gada īsformāta kino darbiem veltītajā sadaļā Festival Darlings būs skatāmas pasaulē atzīto režisoru Džonatana Gleizera un Jorga Lantima īsfilmas Kritiens un Nimic.

Skatu vienā no nozīmīgākajām kino vēstures strāvojumiem, čehu jaunajā vilnī, piedāvās režisora Pētera Krilova vieskūrētā In Kino Veritas  sadaļa – tajā tiks izrādīts gan Juraja Herca tumši ironiskais Kremētājs, gan Miloša Formana sociāli kritiskā komēdija Ugunsdzēsēju balle. Īpaša pērle – restaurētā Jana Ņemeca Nakts dimanti, kas Latvijā uz lielā ekrāna nonāks pirmoreiz.

Festivālā norisināsies arī tiešsaistes pasākumu programma industrijas profesionāļiem, izglītojošas un iedvesmojošas lekcijas, kā arī 28 stundas garš "hakatons". Riga IFF noslēgumā tiks apbalvoti pilnmetrāžas kino, īsfilmu un mūzikas video konkursu uzvarētāji. 

Tiešsaistes seansi šogad ļaus skatītājiem visā Latvijā baudīt festivālu arī neizejot no mājas vai neatrodoties Rīgā. Visu seansu biļetes iegādājamas gan festivāla mājaslapā, gan Biļešu servisa kasēs un to lietošanas instrukcija atrodama tickets.rigaiff.lv.

Pilna festivāla programma un biļetes uz visiem seansiem pieejamas festivāla mājaslapā: rigaiff.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja