Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Doma dārzā izrādīs Raiņa un Aspazijas filmas

Raiņa un Aspazijas jubilejas gadā Nacionālais Kino centrs sadarbībā ar sabiedrisko kustību Mans Doms piedāvā unikālu iespēju skatīt abus lielos dzejniekus uz ekrāna vasaras vakaru kinoseansos Doma dārzā jūlija un augusta ceturtdienās.

Latvijas kinovēsturē ne Rainis, ne vēl jo vairāk Aspazija nav paši populārākie personāži, un tieši tāpēc ir gan praktiski iespējami, gan arī aizraujoši un izglītojoši apkopot vienā programmā gandrīz visas filmas un kinomateriālus, kas saistīti ar lielo dzejnieku personībām un daiļradi. Šādu programmu veido gan abu autoru darbu ekranizācijas, gan dokumentālās filmas, kurās atspoguļotas un interpretētas Aspazijas un Raiņa personības, gan arī pavisam seni arhīva materiāli no 20. gadsimta sākuma, kad abi un katrs atsevišķi filmēti vēl dzīves laikā.

Programmu Divi dzejnieki Doma dārzā veido septiņi brīvdabas kinoseansi ceturtdienu vakaros plkst. 22.30 – pieci seansi jūlijā un divi augustā (6. un 13. augustā). Programmā iekļautas trīs pilnmetrāžas spēlfilmas, viena spēles īsfilma, septiņas dokumentālās filmas, astoņas animācijas filmas un 42 minūtes arhīva materiālu no 20. gadsimta 20. gadiem, režisoru spektrs – no Gunāra Pieša, Imanta Krenberga un krievu klasiķa Jūlija Raizmana līdz Rozei Stiebrai, Viesturam Kairišam un Kārlim Vītolam; atsevišķu sadaļu veido režisora un operatora Rodrigo Rikarda dokumentāli inscenēto filmu tetraloģija ar Juri Strengu Raiņa lomā.

Katra seansa sākumā īsus ievadvārdus teiks kāds erudīts Raiņa un Aspazijas dzīvē un darbībā iedziļinājies speciālists – literatūrzinātniece Gundega Grīnuma, kinozinātniece Inga Pērkone, rakstnieks, tulkotājs un publicists, grāmatas Rainis un viņa brāļi autors Roalds Dobrovenskis, teātra zinātniece un kritiķe Silvija Radzobe, literatūrzinātnieks un Latvijas Kultūras akadēmijas profesors Raimonds Briedis, teātra un kino režisors Viesturs Kairišs un aktieris, Raiņa lomas tēlotājs Juris Strenga.

Informācija par seansiem www.nkc.gov.lv un www.mansdoms.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja