Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Epifānija zem niedru jumta

Dzejnieka Imanta Ziedoņa vasaras mājā Murjāņos ierīkotais muzejs ver durvis visiem interesentiem

Vai mēs pareizi braucam uz Ziedoņa muzeju? - jautā kāds jauneklis, Viršu ielā Murjāņos apstādinājis savu žigulīti Jāņu nakts krāsā. Mums ir pa ceļam. Pagājušās nedēļas nogalē fonds Viegli aicināja uz trīs stundu programmu Ziedoņa muzejā, kur mūs jau sagaida šī pasākuma koordinatore Dace Zariņa. Uz koka galda ir saliktas stikla glāzes, uz kurām uzrakstīt savus vārdus. Dzersim tēju. Ar kliņģeri. Valteram Dakšam šodien paliek astoņpadsmit gadu. Aizrautīgais grāmatu kolekcionārs no Saldus ir balvas Laiks Ziedonim ieguvējs nominācijā Rabarbers.

Mūzu māja

Aprīļa sākumā uguns nopostīja Imanta Ziedoņa vasaras mājas teritorijā esošo klēti, par kuras degšanu liecina melnie priežu stumbri. Savukārt jau 29. jūnijā fonds Viegli savā Facebook.lv lapā ziņoja, ka tā tiek atveseļota. Imantus svinēs pie restauratoriem, bet rudenī jau būs atpakaļ savā vietā. "Šo klēti es atradu Rūjienas pusē, Naukšēnu kolhozā," atmiņu stāstā No Jāņiem līdz Murjāņiem raksta Imants Ziedonis, kurš vairākus gadus ilgos meklējumus salīdzina ar līgavas lūkošanu. "Ja kāda patika, tad atklājās, ka tā nav dabūjama vai arī jau aizrunāta." Kopā ar Aivaru Berķi radītais darbs atklāj vasaras mājas tapšanu - no dullas idejas kādā Jāņu rītā līdz gatavai ēkai.

"Labdien šajā miera ostā!" visus klātesošos pasveicina Sandra, kura pievienojas nelielajam dalībnieku pulciņam. Svētdienas vakars Murjāņos iesākas ar iepazīšanos - ar cilvēkiem un apkārtni. Tas turpinās ar jaunradi pie Lojas upes, kurai var droši pārbrist pāri, vasaras vidū pirmizrādi piedzīvojušās dokumentālās filmas Imants Ziedonis. Dzirnakmeņi skatīšanos un vasaras mājas izzināšanu - stāvu pa stāvam. "Epifānija ar niedru jumtu," tā savulaik rakstnieks Ēriks Hānbergs nodēvējis Murjāņu ēku, kas tagad kļuvusi par Ziedoņa muzeju, kuru pats dzejnieks esot vēlējies redzēt kā iedvesmas vietu jeb mūzu māju, kur īstenot radošas idejas un iepazīt sevi.

Uz virtuves galda pie atvērta loga uzmanību piesaista 1965. gadā izdotais dzejoļu krājums Motocikls, kas iesiets gaiši zaļos vākos. Kāds no iepriekšējiem lasītājiem tajā ir pasvītrojis pantiņu: "Un daudzus vēl piemeklēs/ Gadu tūkstošiem vecā sodība:/ Horizonta cilpā/ Pie dzīves koka tos pakārs/ Aprobežotība." Māla traukā salikti krāsaini zīmuļi un baltas lapas strēmeles, uz kurām izrakstīt sev tīkamus citātus un paņemt tos līdzi. "Es dzīvoju bagātā mājā,/ Brauciet ciemos pie manis!" savā dzejolī Estētiska idile aicina Imants Ziedonis. Nākamie pasākumi notiks 29. augustā un 6. septembrī (vairāk informācijas var lasīt www.fondsviegli.lv).

Pavasaris fizikā

"Šogad ir eksperimentālā sezona, kurā mēs izmēģinām dažādas muzeja darbības formas," sarunā ar Dienu atklāj viena no fonda Viegli dibinātājām Ināra Kehre. Vasaras pirmajā pusē Murjāņos tikusi sarīkota vasaras nometne jauniešiem, kuri uzvarējuši jaunrades konkursā Fizikas pavasaris, kā arī notikušas lekcijas, kuras vadījuši apbalvojuma Laiks Ziedonim laureāti. Savukārt patlaban tiek piedāvāta tikko manis iepazītā trīs stundu ilgā programma, kuras laikā ikviens interesents var "piedzīvot māju un attīstīt savu radošumu". Augustā norisināsies arī diriģenta Inta Teterovska vadītā jauniešu kora Balsis radošā nometne un koncerts upes krastā Murjāņu kaimiņiem.

"Ziedoņa muzejs ir ceļš," akcentē Ināra Kehre, kuras pārstāvētais fonds Viegli kopā ar uzņēmumu Dd studio strādā pie plašākas dzejniekam veltīta muzeja vīzijas, kurā vasaras māja Murjāņos būs tikai viens no elementiem kopējā kartē, taču šim projektam nepieciešams piesaistīt lielas investīcijas. Plānots, ka Rīgā būs skatāma pastāvīgā ekspozīcija, kas ļaus tuvāk iepazīt Imantu Ziedoni un viņa daiļradi, taču pārējās muzeja daļas atradīsies (te izzudīs, te parādīsies) dažādās Latvijas vietās un ļaus tās ieraudzīt no jauna. "Līdzīgi kā lasot viņa Kurzemīti," piebilst Ināra Kehre, taču Epifānija zem niedru jumta nemainīgi paliks kā vieta jaunradei.

Pirms neilga laika Murjāņos noticis albuma Laiks Ziedonim ieraksts, kuru viņi ir iecerējuši izdot šī gada izskaņā. "Tā varētu būt jauka dāvana, kas ziemas vakaros sildīs sirdi un atgādinās par piecām karstajām augusta dienām," atklāj fonda Viegli pārstāve. 13., 14. un 15. decembrī Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā notiks tradicionālie Ziemassvētku koncerti. Sadarbībā ar apgādu Mansards septembrī uz Dzejas dienām tiks laista klajā grāmata Laiks Rainim, kas būs Imanta Ziedoņa Mūžības temperamenta papildināts izdevums. Drīz pēc tam darbu sāks digitālā muzeja otrā kārta jeb mācību spēle jaunāko klašu skolēniem par Imanta Ziedoņa Krāsainajām pasakām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja