Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Grāmatām no valsts tiek čiks

Ulda Ausekļa grāmata Runcis Francis jeb Pasaule sēd uz velosipēda ir vienīgā, kuras iegādei Rojas novada bibliotēka saņēma Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) divarpus latu lielu finansējumu programmas Bērnu žūrija ietvaros. Pārējos 2265 latus grāmatām piešķīra pašvaldība. Grāmatu izdevēji un bibliotēku pārstāvji skandina trauksmes zvanus - pēdējos gadus VKKF dramatiski samazinājis finansējumu programmai jaunu grāmatu iegādei, literatūras nozare apieta arī dāsnajā valsts kapitālsabiedrības Latvijas valsts meži (LVM) ziedojumā.

VKKF pārstāvji norāda - fonda pienākums nav lāpīt caurumus bibliotēku darbības nodrošināšanā, finansējums būtu jārod valsts budžetā, savukārt Kultūras ministrija (KM) publisko bibliotēku iepirkumu sauc par pašvaldību atbildību.

Grāmatniecības un literatūras nozares pārstāvji pauž satraukumu, ka, par spīti palielinātajam VKKF budžetam, kas 2012. gadā līdz ar LVM ziedojumu ir 2,9 miljoni latu, nav atjaunota neviena no literatūras nozares mērķprogrammām, īpašas bažas ir par grāmatu iepirkuma publiskajām bibliotēkām un lasīšanas veicināšanas finansējumu, jo pētījumi liecina - bērni lasa daudz mazāk. «Līdzekļu trūkums grāmatu iegādei ir katastrofāls, līdz ar to krītas lasītāju skaits,» norāda Latvijas Bibliotekāru biedrības priekšsēdētāja Silvija Tretjakova.

VKKF direktors Edgars Vērpe norāda, ka bibliotēkām ir jāpiešķir budžeta nauda, par ko iepirkt grāmatas, VKKF finansēta iepirkuma programma ir tikai budžeta lāpīšana. Līdzīgi spriež arī VKKF Literatūras ekspertu komisijas priekšsēdētājs Arno Jundze: «VKKF nevar uzlikt valsts lāpīšanas funkciju, šobrīd mēs darām to, kam nav nekāda sakara ar radošumu.» A. Jundze norāda, ka grāmatu iepirkumi būtu jāatbalsta valstij, kā arī piebilst, ka fondam tiek uzkrauts viss, ko KM nevar vai negrib izdarīt. E. Vērpe skaidro - par mērķprogrammas jaunu grāmatu iegādei publiskajām bibliotēkām atjaunošanu jāspriež VKKF padomei, tāpat par naudas sadalījumu katrai nozarei. Sēde par budžeta sadalīšanu starp nozarēm paredzēta 26. janvārī.

2011. gadā VKKF grāmatu iepirkumam piešķīra 4000 latu, par kurām kopumā iepirkti 644 eksemplāri visā Latvijā, salīdzinoši - 2008. gadā šī summa bija 130 tūkstoši latu un 25 tūkstoši grāmatu eksemplāru. KM bibliotēku nozaru speciālists Jānis Turlajs gan norāda - VKKF atbalsta mērķis nekad nav bijis nodrošināt krājumu publiskajām bibliotēkām, kas saskaņā ar Bibliotēku likumu ir to dibinātāju - pašvaldību - atbildība, bet gan atbalstīt īpaši vērtīgu grāmatu iegādi, to skaitā īpašu bērniem adresētu grāmatu komplektu iegādi Bērnu žūrijas un lasīšanas veicināšanas pasākumiem, ko izvērtē eksperti. J. Turlajs uzsver - KM budžeta līdzekļi tiek izmantoti valsts bibliotēku, arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Latvijas Neredzīgo biedrības bibliotēkas, krājumu papildināšanai, savukārt Izglītības un zinātnes ministrija finansē grāmatu iegādi izglītības iestādēm.

LVM ziedojums kultūrai 800 000 latu apmērā sadalīts starp piecām jomām - valstiski svarīgu pasākumu, arī Dziesmu un deju svētku, organizēšanai, spēlfilmu un dokumentālo filmu radīšanai, koru un tautas deju tradīcijas attīstībai, teātru un koncertorganizāciju darbībai, kā arī vizuālās mākslas attīstībai. LVM pārstāvis Tomass Kotovičs Dienai skaidro, ka konkrētās atbalstāmās jomas izvēlētas saskaņā ar LVM ziedošanas pamatnostādnēm un saskaņotas ar Zemkopības ministriju, KM un VKKF. Nākamajos finanšu periodos, iespējams, ziedojums tiks arī literatūras programmām, taču šajā gadā izmaiņas vairs nav paredzētas. S. Tretjakova gan norāda: «Nesaprotam, kāpēc LVM, kas ir lielākais papīra izejvielu nodrošinātājs, sadalot līdzekļus, nolēmis ignorēt grāmatniecības nozari, - tas ir tik netālredzīgi.» Literatūras un grāmatniecības nozares pārstāvji atklātā vēstulē lūdz valsts amatpersonas rast finansējumu grāmatu iepirkumiem vismaz 100 000 latu apmērā un atbalstu lasīšanas veicināšanai ar vismaz 50 000 latu lielu finansējumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Siguldā notiks pirmie Gaujas plostnieku svētki

Piektdien, 10. maijā, Gaujas krastā pie pilsētas pludmales norisināsies Plostnieku nakts Siguldā. Gaujas plostnieku amata prasmēm ir tikpat sena vēsture kā Gaujas ūdensceļam. Zināms, ka 19. gadsimt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja