Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Iznākusi Indras Čeksteres grāmata 100 vainagi Latvijai

Augusta nogalē klajā nākusi etnogrāfes Indras Čeksteres grāmata 100 vainagi Latvijai. Bagātīgi ilustrētās grāmatas sākumdaļā vispusīgi aprakstītas dažādas jāņuzāles, pušķošanās un vainaga vīšanas tradīcijas cauri dažādiem laikiem, bet tās apjomīgākajā daļā apkopoti vidzemnieku, zemgaliešu, latgaliešu un kurzemnieku stāsti par vainagu vīšanas un vasaras saulgriežu svinēšanas tradīcijām viņu dzimtās un mājās.

"Latviešu tautas vasaras saulgrieži ar Zāļu vakaru, jāņuzālēm, vainagiem, Jāņu uguņu un līgotņu burvību, ar visu paaudžu kopību vasaras skaistākajā brīdī, savieno cilvēkus un dabu kopīgā mīlestības aplī. Šajā laikā Dainu Dievs ir mūsu vidū, svētot dabu un cilvēkus. Svētku vainags simbolizē Saules gaitu Debesīs, vainags priecē un dziedina, liek sajust mīlestību, pateicību un zemes spēku. Cilvēki no Latvijas novadiem dalījušies ar savām atmiņām un izjūtām, pinot vainagus, lasot zālītes un puķes, dziedot un pušķojot savas mājas un mīļos cilvēkus, klājot galdus, iekurot ugunskurus un iededzinot jāņugunis, sagaidot rītausmu ar svētīgo rasu un ar sev tuvu jāņuzāli Latvijas vainagā vēlot labu savai dzimtajai zemei un cilvēkiem," - tā grāmatas autore Indra Čekstere.

Grāmata tapusi vairāku gadu garumā, un tās lappuses bagātīgi ilustrētas ar fotoattēliem no Indras Čeksteres un stāstu autoru privātajiem arhīviem, kā arī mākslinieces Daigas Segliņas, un Līgas un Daigas Kļaviņu radītajiem zīmējumiem. Grāmatas sākumdaļa tulkota arī angļu un vācu valodā, tādējādi sniedzot iespēju mūsu saulgriežu tradīcijas iepazīt interesentiem arī tālu aiz Latvijas robežām.

Grāmatas atvēršanas svētki norisināsies Siguldā, piedaloties folkloras kopai Senleja.

Grāmatas autore Indra Čekstere ir Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes doktorante, etnogrāfe, vides gide, folkloras balvas Austras koks saņēmēja par mūža ieguldījumu etnogrāfijā, Siguldas folkloras kopas Senleja ilggadīga darbiniece un kultūrvides pētniece.

Grāmata 100 vainagi Latvijai pieejami iegādei grāmatnīcās visā Latvijā un www.jumava.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja