Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas simtgadei veltīto filmu pirmā tortes kārta

"Konkurss sola lielas kaislības, jo naudas ir tik, cik tās ir," pēc Nacionālā kino centra projektu attīstīšanas konkursa Latvijas filmas Latvijas simtgadei ekspertu komisijas pirmās tikšanās sacīja viena no tās pārstāvēm dzejniece un dramaturģe Māra Zālīte. Konkursā tika saņemts 31 pieteikums. Pēc pārbaudes tikai viens no projektiem tika atzīts par neatbilstošu administratīvajiem kritērijiem. Sadalāmais finansējums ir 264 654 eiro.

Tas paredzēts apmēram 12 pilnmetrāžas spēlfilmu un animācijas filmu projektu attīstīšanai līdz 2015. gada augusta beigām. "Konkursā ir pārstāvēts teju viss latviešu kino zieds," teica Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma. Režisoru vidū ir Reinis Kalnaellis, Viesturs Kairišs, Dāvis Sīmanis, Varis Brasla, Arvīds Krievs, Aigars Grauba, Juris Kursietis, Andris Gauja, Gatis Šmits, Juris Poškus, Andis Mizišs un citi.

"Es cerīgi skatos uz šiem projektiem," bilda kinozinātnieks Viktors Freibergs, kura optimisma pamatā ir pēdējos gados lielos ekrānus sasniegušās latviešu filmas. Ekspertu komisijas sastāvā ir arī režisori Jānis Streičs un Pēteris Krilovs, Jaunā teātra institūta direktore Gundega Laiviņa, mecenāts un filmu producents Boriss Teterevs, kā arī prestižās Emmy balvas laureāte, Losandželosā dzīvojošā komponiste Lolita Ritmane.

Nacionālā kino centra vadītājas vietnieks Uldis Dimiševskis atklāja, ka visvairāk ir iesniegti vēsturisko filmu un literatūras ekranizāciju projekti - katrā no šīm kategorijām ir saņemti astoņi pieteikumi. "Es varu izteikt nožēlu, ka ir tik maz projektu bērniem un jauniešiem," norādīja Māra Zālīte (attiecīgi trīs un divi - I. A.). Konkursā piedalās arī pieci mūsdienu drāmu un četri pilnmetrāžas animācijas filmu projekti.

Šī konkursa rezultāti būs zināmi novembra sākumā (vienam atbalstāmajam projektam tiks piešķirti ne vairāk kā 22 000 eiro - I. A.). Pēc gada tiks izvērtēti uzrakstītie filmu scenāriji un vizuālie pieteikumi, lai izlemtu, kurus filmu projektus turpināt attīstīt. Latvijas simtgadei veltītajā programmā vairākās atlases kārtās līdz 2018. gadam vajadzētu tapt ne mazāk kā sešām filmām. Kopumā šim mērķim budžetā ir ieplānoti 1,77 miljoni eiro.

Ar pieteikto filmu projektu sarakstu var iepazīties interneta vietnē www.nfc.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja