Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Mainīgais kaleidoskops. Marta Selecka un Gustavs Terzens dodas ceļojumā uz astoņām galaktikām

"Literatūre jeb ceļojums ar rakstnieku ir atklājis astoņas jaunas galaktikas, tajās viena ap otru rotē divas zvaigznes – šo laiku un to laiku rakstnieks," caur it kā ruporu skanošā žurnālista Gustava Terzena balss raidījumu cikla Literatūre reklāmas rullītī piesaka tā jauno sezonu. Šo zvaigžņu mirdzēšana ir vērojama katru otro sestdienu plkst. 17.30 Latvijas Televīzijas pirmajā kanālā. Pirmā galaktika ar Rvīnu Vardi un Austru Skujiņu jau ir iegūlusi Replay.lv platformā, kur vērojama neierobežotu laiku.

Uz jautājumu par trešās sezonas jauninājumiem žurnāliste Marta Selecka atbild: "Katrs autors pats ir kā jauninājums, jo katrs no viņiem ir redzējis iepriekšējos raidījumus un sava literārā ceļojuma veidošanā mēģina izcelties un būt citādāks (nekā viņa priekšgājēji)."  Viņai piekrīt arī Gustavs Terzens, kurš turpina ceļot atsevišķi ar grāmatām un meklē, kam palasīt priekšā. "Pati literatūra ir kā neizsmeļams piedzīvojums, kas kopā ar sastaptajiem cilvēkiem veido kaleidoskopu, kas visu laiku mainās," raksturo žurnālists. 

 

Saskarsmes punkti

Pirmo raidījumu Gustavs Terzens iesāk ar Austras Skujiņas dzejoli Atmoda, kas vienā brīdī skan duetā ar Rvīnu Vardi. Viņa lasāmvielu izvēlas katra raidījuma galvenais varonis, kas palīdz noorientēties sevis izvēlētā pagātnes rakstnieka daiļradē un uzrāda saskarsmes punktus ar savējo. "Šis vadmotīvs ļauj mums iet gan pa fiziskām, ģeogrāfiskām takām, gan arī nokļūt abu autoru garīgajos, fantāzijas pilnajos labirintos. Tās ir ļoti daudzas bizes, kas savijas kopā vienā frizūrā," salīdzina žurnālists. Savukārt Literatūres veidotāji režisora Uģa Oltes vadībā šos ceļojumus ievirza atraktīvā un vizuāli bagātā gultnē, akcentē Marta Selecka.

Šajā sezonā skatītājus gaida satikšanās ar Ingu Gaili un Vizmu Belševicu, Ilmāru Šlāpinu un Rihardu Rudzīti, Ingmāru Balodi un Jāni Sudrabkalnu, Eināru Pelšu un Andi Surguntu, Janu Egli un Olafu Gūtmani, Semjonu Haņinu un Leonīdu Dobičinu, bet noslēgsies tā ar Dainas Sirmās centieniem savaldzināt Tinderi ar Friča Bārdas paņēmieniem. "Ar savu sievu Paulīni Bārdu viņš ir iepazinies, pateicoties laikrakstā Dzimtenes Vēstnesis ievietotajam sludinājumam par to, ka Fausts meklē Grietiņas dabas jaunavu, un rakstījuši viens otram vēstules divu gadu garumā, pirms abi satikušies un apprecējušies," stāsta žurnāliste.

 

Galvenais kritērijs

Ievērojot latviešu sakāmvārdu, ka ratus taisa ziemā, bet ragavas kaļ vasarā, raidījumu cikla komanda ir uzfilmējusi jau sešus raidījumus no astoņiem, līdz ar to izdarot lielāko daļu darba brīdī, kad Covid-19 pandēmijas izraisītie ierobežojumi nav bijuši tik stingri. "Laikā, kad ir mazliet pelēcīgi aiz loga un, iespējams, arī kāda dvēselē, Literatūres trešā sezona būs vasarīgos, pilnbrieda toņos," raksturo Gustavs Terzens. Vēl viņiem ir palicis nofilmēt dokumentālos literāros ceļojumus ar Janu Egli un Semjonu Haņinu, kas ir pirmais krievvalodīgais varonis, kurš piekritis piedalīties šajā raidījumu ciklā.

Tāpat kā iepriekšējās sezonās tā veidotāji ir ievērojuši dzimumu līdztiesības principu (četri vīrieši un četras sievietes), taču galvenais izvēles kritērijs ir bijis īsts rakstnieks. "Mēs gribam īstu rakstnieku, tapāt kā princis grib īstu princesi (Hansa Kristiana Andersena pasakā Princese uz zirņa I. A.)," norāda Marta Selecka un piebilst, ka sarunas ar īstu rakstnieku vienmēr ir ļoti dziļas un aizraujošas, kas iedvesmo uz apkārtējām lietām paskatīties ar citām acīm. Savukārt par latviešu rakstnieku izslavēto intravertumu viņa saka: "Kad mēs no rīta satiekamies, tad viņi visi ir intraverti, bet vakarā viņi vairs tādi nav, jo diena ir gara un piepildīta ar dažādiem notikumiem." 

 

Otrais cēliens

Šie raidījumi ir raisījuši skatītājos interesi arī pašiem izstaigāt pa tajā piedāvātajiem maršrutiem un tikuši demonstrēti literatūras stundās, it īpaši attālināto mācību laikā. Jau pēc Literatūres pirmās sezonas Marta Selecka un Gustavs Terzens ir tikuši aicināti uz dažādu skolu apmeklēšanu, kas ir izvērtusies par otru darba cēlienu. "Kā beidzas sezona televizorā, tā mēs sēžamies automašīnā un dodamies uz dažādām Latvijas vietām, kur arī piedzima ideja par jaunu formātu," atklāj žurnālists.

Raidījumu cikla veidotāji ir radījuši sākumskolas bērniem pielāgotu Literatūri, kas nāks klajā pavasarī (sākot no marta). "Atzīsimies, ka mums visiem ir tāda trauma kā obligātās literatūras lasīšana. Cik mēs no tās atceramies?! Man paveicās, man bija laba skolotāja," atzīst Gustavs Terzens un piebilst, ka viņi caur šo jauno raidījumu ciklu vēlas radīt iespēju no literatūras piespiedu iebarošanas sistēmas nokļūt piedzīvojumiem un dēkām bagātā pasaulē un satikt īstu rakstnieku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja