Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mākslinieku apvienība Orbīta piedalās Koči biennālē Indijā

Dzejnieku un mākslinieku apvienība “Orbīta” ar darbu “Motopoiesis” piedalās Koči-Muzirisas laikmetīgās mākslas biennālē Indijā (Kochi-Muziris biennale), Keralas štata Koči pilsētā. Biennāle tiks atklāta 23. decembrī, un tā tiek uzskatīta par nozīmīgāko laikmetīgās mākslas notikumu Dienvidāzijā, informēja tekstgrupas Orbīta preses koordinatore Zane Volkinšteine.

2022.–2023. gada biennāles vadmotīvs – Mūsu dzīslās rit tinte un uguns (In Our Veins Flow Ink and Fire), un šoreiz kuratore ir māksliniece un rakstniece Šubigi Rao (Shubigi Rao) no Singapūras. Rao savā kuratores darbā pastiprināti interesējas par teksta, dzejas un laikmetīgās mākslas mijiedarbību. Pēc Rīgas apmeklējuma 2019. gadā, kur kuratore iepazinās arī ar Orbītas darbiem, sekoja uzaicinājums piedalīties Koči biennālē.

Orbītas darbs – performances Motopoiesis videoversija – izstādīts biennāles centrālajā izstāžu zālē Aspinwall kompleksā. Darbs būs apskatāms turpmākos četrus mēnešus līdz biennāles noslēgumam 2023. gada 10. aprīlī. Biennāles norises laikā paredzēta arī dzīvā uzstāšanās biennāles pasākumu programmā, iesaistot vietējo skanisko materiālu.

Dzejas performance Motopoiesis savā nosaukumā atsaucas uz inženierzinātņu jēdzienu "autopoiesis" jeb "pašatjaunojošās sistēmas". Četru Orbītas dzejnieku – Semjona Haņina, Artūra Puntes, Vladimira Svetlova un Sergeja Timofejeva – balsis ar īpaši izveidota elektroniskā aprīkojuma palīdzību iekustina vairākus trokšņu mehānismus, un radītās skaņas tālāk tiek apstrādātas ar dažādu audioefektu palīdzību. Tādējādi par noteicošo skaņas avotu kļūst pati dzejnieku lasītā dzeja – tās temps un autoru intonācija.

Orbītas izveidotā elektormehāniskā sistēma, ko "atdzīvina" dzejnieku balsis, sevī ietver elektromotorus, ūdens sūkņus, ventilatorus, solenoīdus, elektromagnētus, elektriskos lociņus un citus elementus, kas liek skanēt stīgām, caurulēm, dažādām virsmām un priekšmetiem un mūzikas instrumentiem. Daļa skaņas tiek radīta uz vietas performances laikā, izmantojot norises vietas skanisko potenciālu.

2021. gada decembrī, uzturoties Siguldas radošajā rezidencē, Orbīta izveidoja 50 minūšu garu performances dokumentāciju – koncertfilmu, kuras pirmizrāde bija šogad Riga IFF kinofestivālā. Šis pats videodarbs izstādīts Koči biennālē.

"Ar projektu Motopoiesis esam uzstājušies gan pašmāju mākslas notikumos – piemēram, festivālos Process un Survival Kit, gan ārpus Latvijas – Itālijā, Somijā, Igaunijā, Ukrainā un Austrijā. Abi šī gada izskaņas notikumi – filmas iekļaušana Rīga IFF un Koči biennāles programmā šobrīd ir Motopoiesis attīstības augstākais punkts," – saka Artūrs Punte, viens no projekta autoriem. Viņš arī piemin, ka visi 12 latviski un krieviski filmā skanošie dzejoļi biennāles vajadzībām tulkoti malajalu valodā.

 

Šī pēc kārtas ir piektā Koči-Muzirisas biennāle. Biennālē ikreiz piedalās mākslinieki no Indijas un visas pasaules ar dažādu vizuālās mākslas žanru darbiem: video, instalācijām, glezniecības, tēlniecības, jauno mediju darbiem, kā arī performancēm. Šoreiz pārstāvēti vairāk nekā 200 darbi, kas izstādīti dažādās Koči vietās – galerijās, noliktavās un dažādās publiskās telpās. 

Biennāles nosaukums norises vietu – Koči pilsētu – savieno ar tās mītisko priekšteci – seno Muzirisu, kuras osta Muzirisa  zināma no mitoloģijas avotiem.


Vairāk par biennāli: https://www.kochimuzirisbiennale.org/


Pilns dalībnieku saraksts: https://www.e-flux.com/announcements/451123/in-our-veins-flow-ink-and-fire/


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja