Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Notiks sengrieķu mītu varonēm veltīts sarunu vakars un lugas Orestija ar sievietes sirdi lasījums Gunas Zariņas izpildījumā

Latvijas Jaunā teātra institūts sadarbībā ar Itālijas vēstniecību Latvijā šī gada 8. martā Rīgā, K.K. fon Stricka villā, rīko sengrieķu mītu varonēm veltītu sarunu vakaru ar itāļu autores Džuzepīnas Norčas piedalīšanos, informēja pasākuma rīkotāji.

Vakarā paredzēts Norčas lugas Orestija ar sievietes sirdi lasījums Gunas Zariņas izpildījumā un saruna ar autori par mītu interpretāciju dažādos laikmetos. Sarunā piedalīsies arī kinozinātniece Inga Pērkone, literatūrzinātnes doktore un dzejniece Anna Auziņa, kā arī teātra kritiķe un pētniece Kitija Balcare. Lugu latviešu valodā tulkojusi Dace Meiere.

2022. gadā sarakstītā Orestija ar sievietes sirdi līdz šim iestudēta Kolumbijā, Ekvadorā, Gvatemalā, Meksikā, savukārt Rīgas skatītāji varēs pieredzēt dramatizētu šī darba lasījumu. Orestu tiesājošā balss lugā izskan kā dzīves un gudrības, taisnīguma un sirdsapziņas dziesma, kas stāsta atriebības alku un upurēšanas pārņemtās Atrīdu ģimenes stāstu un kara vēsturi. Monologā, kas mijas starp izmeklēšanu, drāmu un tiesneša runu, mēs dzirdam varoņu balsis, gan cilvēciskās – Klitaimnestras, Oresta, Elektras, Kasandras, Agamemonona, Ifigenijas, gan  dievišķās – Apollona, Erīniju, Atēnas un Metīdas.

Taisnīgums un atriebība, tēva vārds un mātes vārds, daba un progress, manipulācija ar patiesību un tās atklāšana, laiks – ceļojums, kas aizgūts no šī sensenā stāsta un rezonē ar mūsdienu aktualitātēm un dzīves lielajiem jautājumiem. Aishila iezīmētajā ceļā antīkā balss mijas ar Džuzepīnas Norčas balsi un vienlaikus rezonē ar Pjēra Paolo Pazolīni balsi, kurš Orestiju tulkojis un "pārrakstījis" 1960. gados. Orestija ar sievietes sirdi seko precīzam domu un jūtu pavedienam, pārskatot un pārrakstot mītisko mantojumu, raugoties gan ārpus telpas, gan sevī,  remiksējot iedvesmas avotus un uzdodot arvien  jaunus jautājumus.

Rakstniece, sengrieķu kultūras pazinēja un popularizētāja Džuzepīna Norča plāno maršrutus, rada dramaturģiju un priekšlasījumus, iedvesmojoties no mītiem un vietām, kam ir veltījusi savus projektus un publikācijas. Viņa jau vairāk kā divdesmit gadus sadarbojas ar Romas Nacionālo senās drāmas institūtu (INDA), kur tostarp pasniedz antīko dramaturģiju. Norča ir daudzu mītam veltītu grāmatu autore – tādu kā Mītu sala. Pasakas par Sicīliju grieķu laikā (2013), Sirakūzas. Sentimentālā pilsētas vārdnīca (2014), Arhimēds. Spožā dzīve (2017), Dievu dāvanas (2017), Ahileja pēdējā nakts (2018), Elena (2020), Lotosa pasakas. Astoņi stāsti par laimi (2021), Ar sievietes sirdi (iznāks 2024. gadā).

Lugas lasījuma iniciatore ir aktrise Guna Zariņa, kurai šis darbs rosinājis jaunus radošus meklējumus. Luga skar ne tikai feminisma tēmu, bet reflektē arī par mīta lomu mūsdienu kultūrā. Notikuma scenogrāfiju veido māksliniece Sabīne Vernere. Lugas lasījuma kurators, itāļu režisors Džanluka Barbadori (Gianluca Barbadori) ir pieredzējis skatuves mākslas pasniedzējs, kurš bieži strādā ar sociāli mazaizsargātajām grupām, tostarp sievietēm un imigrantiem visdažādākajās pasaules valstīs. Abi itāļu mākslinieki ir ilggadēji pedagogi, kas, viesojoties ārvalstīs, labprāt piedalās vieslekcijās, publiskās sarunās un darbnīcās ar teātra mākslas studentiem.

Lugas Orestija ar sievietes sirdi lasījums un sarunu vakars notiks K.K. fon Stricka villā, 8. martā pulksten 18.00.

Biļetes cena 5 EUR. Biļetes pieejamas tiešsaistes biļešu tirdzniecības vietnē apmekle.lv.

Notikumu rīko biedrība Latvijas jaunā teātra institūts sadarbībā ar Itālijas vēstniecību Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja