Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Top filma par Tango karali Oskaru Stroku

Filmu studija Kinolats uzņem pilnmetrāžas dokumentālo spēlfilmu Tapieris, kas stāsta par leģendāro Tango karali Oskaru Stroku, informēja filmas veidotāji.

Scenārija autores un režisores Ilonas Brūveres dokumentālā spēle Tapieris stāsta par krogus muzikantu un komponistu - Tango karali Oskaru Stroku.

Tapieris ir muzikants, tirgotājs, uzņēmējs, avantūristu un dzīves svinētājs. Ar savām smeldzīgajām tango melodijām Stroks vienmēr paliks nākotnes atmiņu failos kā misters X, kur mūzikas klubos un restorānos, neatpazīstot tā autoru, nereti ieskanas Oskara Stroka smeldzīgā mūzika.

Tapieris ir stāsts par cilvēku, kas cīnās par sevi, savu dzīvi un savu mūziku laikā, kad pasaulē valda lielās depresijas laiks - pirmā  ekonomiskā krīze. Šī mūzika atklāj izmisuma pilnas dvēseles noslēpumu, ko glabā ikviens, kas dzīvo mūžīgā cerībā. Ekonomiskā krīze Latvijā šodienas eksistencei daudziem piedāvā līdzīgus spēles noteikumus, Tapieris ar savu neveiksmīgo uzņēmējdarbību, mūžīgajiem parādiem un nenogurdināmajiem centieniem tomēr tikt galā ar nebeidzamajiem dzīves pārbaudījumiem jau kļūst par mūsdienu prototipu. Vientuļš tango karalis ar sapni par atzīta mūziķa karjeru, nerimtīgām mīlestības alkām un visām ar to saistītajām nepatikšanām paviršam vērotājam šķiet komiskas.

Leģenda par Tango karali Oskaru Stroku, kas sarakstījis vairāk nekā 300 partitūru vijolei ar orķestri, sākas kādā provinces kinoteātrī pie klavierēm ekrāna priekšā. Stroku apbur mēmā kino kustīgās bildes un viņš sāk stāstīt par to savā - mūzikas - valodā, kura vēlāk apbur klausītājus Parīzē, Berlīnē, Budapeštā, Vīnē, Tokio un Pekinā. Filma izseko mūziķa veiksmēm un neveiksmēm, balstoties uz valsts arhīva dokumentiem un Tapiera muzikālajām asociācijām, veidojot spilgtus aculiecinieku stāstus, kur galvenajās lomās redzēsit aktierus Mariju Bērziņu kā Luizi, Gintu Grāveli un Jakov Rfalsonu Stroka lomā, Andri Buli kā Stroka draugu, bārmeni un Juri Bartkeviču kā tiesas izpildītāju.

Filmu uzņem filmu studija, mediju komunikāciju darbnīca Kinolats. Filmas mākslinieks ir Aris Rutks. Režisore Ilona Brūvere un kinooperatore Elīna Bandēna ir šīgada Nacionālās kino balvas Lielais Kristaps laureātes. Pirms diviem gadiem radošais tandēms jau aicinājis aktierus uz Tapiera provēm, vēl pirms Rīgas Krievu teātrī iestudēts mūzikls par Tango karali. Filmas uzņemšanu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Nacionālais Kinematogrāfijas centrs un Rīgas dome.

Nākamajā gadā plānota filmas skaņošana, montāža un nopietns darbs ar kino arhīvu. Skatītāji uz Rīgas kinoteātru ekrāniem Tapieri ieraudzīs 2014. gadā, kad Rīga kļūs par Eiropas Kultūras galvaspilsētu.

Filmu studija, mediju komunikācijas darbnīca Kinolats aicina pieteikties interesentus uz statistu vietām 9. jūlija filmēšanai teātra un mūzikas klubā Artelis, kur būs iespēja piedalīties 30. un 60. gadu stila ainu uzņemšanā ar aktieru Jakova Rafalsona, Ginta Grāveļa un Marija Bērziņas piedalīšanos. Marija Bērziņa šais Tapiera epizodēs būs dzirdama arī kā Stroka dziesmu izpildītāja kopā ar solistiem Goran Goru un Laimi Rācenāju. Filmēšanai pieteikties var līdz 11. jūnijam, sūtot elektroniskā pasta vēstuli uz adresi "[email protected]".  


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja