Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Valsts svētki televīzijā: tiešraides, Ceplis, Avatara pirmizrāde un koncerti

LTV1

18. novembrī tiešraižu programmu plkst.8.55 iesāks ekumēniskais svētku dievkalpojums Doma baznīcā.

Plkst.11.55 paredzēta pieslēgšanās tiešraidē Latvijas Republikas proklamēšanas 94. gadadienai veltītajai Saeimas sēdei;

plkst.13.55 - Nacionālo bruņoto spēku parādei 11. novembra krastmalā,

plkst.17.25 tiešraidē LTV1 būs skatāms svētku koncerts Nacionālajā teātrī,

plkst.19.55 - Valsts prezidenta Andra Bērziņa uzruna pie Brīvības pieminekļa

plkst.20.55 LTV1 aicinaās dziedāt Latvijas Valsts himnu un būt klāt svētku uguņošanā. Svētku tiešraides vadīs Laura Vonda un Arnis Krauze.

Svētku dienā paredzēta arī atbilstoša filmu programma: plkst.10.10 filma - Pie bagātās kundzes; plkst.16.25 - Vienīgā fotogrāfija. .

Tiks piedāvātas arī vairākas pirmizrādes:

plkst.12.30 - Mārītes Balodes dokumentālā videofilma Absolūtā redze. Vilhelms Purvītis. Videofilmas autore Mārīte Balode kopā ar operatoru Aldi Šēnbergu un muzeju speciālistiem filmā min atbildi, kas ir bijusi un ir Purvīša "absolūtā redze" viņa dzīvē un mākslā?

plkst.21.20 - LTV dokumentālā videofilma Laiks atkal mosties, kurā par pirmo, jaunlatviešu atmodu stāsta vēsturnieki Gvido Straube, Ilgvars Butuls, Gints Apals, mākslas zinātnieks Aivars Leitis, Kubalu skolas muzeja vadītājs Ivars Abajs un zinātnieks Mārtiņš Laiviņš. Filmas režisore Virdžīnija Lejiņa, režisores asistente Laura Hirša, operators Egils Kurpnieks, mūzikas redaktore Indra Ceļdoma, producente Ilze Šadurska.

Svētku koncerta tiešraidi papildinās arī divi koncertu ieraksti:

plkst.14.50 LTV1 aicina vēlreiz atskatīties uz šā gada Imantdienu koncertu Cēsīs, bet plkst.22.20 – pūtēju orķestra Rīga 40 gadu jubilejas Galā koncerts Mūzika iedvesmai!. Koncerta pirmajā daļā skanēs 21.gadsimtā sacerēta mūsdienu oriģinālmūzika, bet otrajā daļā orķestris Rīga saspēlēsies ar maestro Raimondu Paulu, atskaņojot divus apjomīgus viņa instrumentālos skaņdarbus.

Īpaša programma svētku dienās sagaida arī mazos skatītājus: sākot no plkst.7.30, LTV1 demonstrēs latviešu animācijas filmas, bet plkst.8.25 – īpašu Kas te? Es te! svētkiem veltītu raidījumu.

19. novembrī plkst.19.10 bērniem īpašs notikums – animācijas filmas Lote un Mēnessakmens noslēpums (2011) televīzijas pirmizrāde.

TV3

17.novembrī plkst.21.50  ikviens varēs izbaudīt mazliet deju un dziesmu drāmā Austrālija. Īsi pirms Otrā pasaules kara kāda angļu aristokrāte dodas uz Austrāliju, kur satiek lauciniecisku vietējo un negribīgi piekrīt ar viņu sadarboties, lai nezaudētu mantoto zemi. Kopīgiem spēkiem viņi mēro tūkstošiem jūdžu pa pasaulē skaistāko un arī skarbāko apvidu, piedzīvojot Pērlhārborai uzbrukušo japāņu spēku īstenoto Darvinas bombardēšanu. Galvenajās lomās: Nikola Kidmena un Hjū Džekmens.

18.novembrī plkst.21 - televīzijas pirmizrāde episkajai fantastikas filmai Avatars. Filma stāsta par Džeiku Salliju, kurš ir bijušais jūras kājnieks ratiņkrēslā. Par spīti invaliditātei Džeiks joprojām ir karotājs sirdī. Viņu nolīgst un pārvieto uz vairāku gaismas gadu attālo planētu Pandoru, kur uzņēmumu konsorcijs iegūst retu minerālu, kas var atrisināt Zemes enerģētikas krīzi. Tā kā Pandoras atmosfēra ir toksiska, ir radīta Avataru programma, kas cilvēku apziņu piesaista avataram, vadāmam bioloģiskam ķermenim, kurš spēj izdzīvot nāvējošajā gaisā. Avatari ir ģenētiski radīti hibrīdi, kas apvieno cilvēku un Pandoras pamatiedzīvotāju DNS. Pārdzimis avatara veidolā, Džeiks saņem uzdevumu iefiltrēties pamatiedzīvotāju kopienā, kas kļuvusi par galveno šķērsli vērtīgā minerāla ieguvē. Bet skaistā Neitiri izglābj Džeika dzīvību, un tas maina visu...

Zinātniskās fantastikas filmas Avatars oficiālais budžets ir 237 miljoni ASV dolāru, taču neoficiāli avoti liecina, ka filmas izmaksas ir no 280 līdz 310 miljoniem dolāru. Lai kā arī būtu, filma ir ieguvusi trīs Oskaru kinoakadēmijas balvas, kritiķu uzslavas un guvusi ļoti labus komerciālus panākumus. Avatara darbība notiek 2154.gadā uz dabiska planētas pavadoņa Pandoras Centaura Alfas zvaigžņu sistēmā. Ideja par filmu režisoram Džeimsam Kemeronam radās jau 1994.gadā, kuru viņš vēlējās sākt filmēt uzreiz pēc vērienīgās filmas Titāniks. Tā kā tehnoloģiskās iespējas tajā laikā bija ierobežotas, bija jāpaiet vairāk nekā desmit gadiem līdz tā tika realizēta. Galveno lomu atveidotāji ir Sems Vortingtons, Zo Saldona, Sigurnija Vīvere, Mišela Rodrigesa un Stīvens Langs.

19.novembrī plkst.21 skatītājiem tiek piedāvāta animācijas filma Supersuns. Pēc negadījuma laboratorijā, visparastākais suns iegūst neparastas spējas un prasmi runāt. Ieģērbies Supersunim atbilstošā kostīmā, viņš ir gatavs doties glābt jebkuru, kuram nepieciešama viņa palīdzība.

LNT

18.novembrī plkst.20 raidījumu LNT Ziņu un LNT TOP 10 apvienotais speciālizlaidums sāksies ar svinīgu Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa svētku uzrunu tautai tiešraidē no Brīvības pieminekļa. Pēc tās speciālizlaiduma vadītāji Ilze Dobele un Haralds Burkovskis atklās īpašus Latvijai veltītus stāstus.

ikviens varēs uzzināt šĀ gada Latvijas valsts apbalvojumus saņēmušo domas par valsti. Tiks atklāts, kādi dokumenti Latvijas arhīvos saņemti dāvinājumos un kādus noslēpumus tie glabā. Zināms, ka Latvija dāvinājumā ir saņēmusi ne tikai diplomātu sarakstes, bet arī Zigfrīda Annas Meierovica vēstuli. 

Tāpat būs iespējams ielūkoties, kā un kur 18.novembris tika svinēts dažādās ballēs pirmās brīvvalsts laikā un kopš deviņdesmit gadiem. Bet kāds cits sižets atklās, kādu stāstu par mūsdienām vēstīs Rīgas Doma baznīcas vitrāža. Īpašajā 18.novembra speciālizlaidumā tiks analizēt statistikas dati par to, kā dzīve Latvijā mainījusies no aizvadītā gada valsts dzimšanas dienas līdz šī gada 18.novembrim.

Plkst.21 tiks pārraidīta svētku uguņošana tiešraidē no 11.novembra krastmalas un par to, kāda gaisotne tur valdīs, tiešraidē no krastmalas vēstīs 900 sekundes vadītāja Kristīne Garklāva. Uzzināsiet ne tikai to, cik daudz cilvēku būs ieradušies noskatīties krāšņo salūtu, bet arī kādas emocijas šogad svētki snieguši.

Latviešu kino un dziesmas

17.novembrī plkst.18.05 - režisora Jāņa Strteiča filma Likteņdzirnas, plkst. 20.35 - filma Rūdolfa mantojums.

18.novembrī plkst.18.05 - režisora Rolanda Kalniņa filma Ceplis, bet plkst.21.05 Dziedošās ģimenes piedāvās skaistākās latviešu tautasdziesmas.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja