Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Visapkārt grāmatas. Grāmatu izstādē Ķīpsalā atvērs vairāk nekā 50 jaunu grāmatu

Šis ir pasākums, kurš principā reklāmu vairs neprasa, tikai nelielu atgādinājumu un konkrētus laikus. Trīs dienas – no 28. februāra līdz 1. martam – Ķīpsalā notiks gada nozīmīgākais grāmatniecības pasākums – Latvijas Grāmatu izstāde 2020. Jauno grāmatu atvēršana, tikšanās ar autoriem, priekšlasījumi, diskusijas un viktorīnas dažādākajiem vecumiem, intelektuālajām gaumēm un lasīšanas paradumiem.

Jau otro gadu izstādē būs Ukrainas nacionālā ekspozīcija Ukrainas grāmata, kur varēs iepazīt ukraiņu literatūru un tikties ar autoriem. No Ukrainas uz Latvijas Grāmatu izstādi 2020 ieradīsies Rīgā dzimušais ukraiņu dzejnieks Andrijs Ļubka, autors Romans Zinenko, rakstnieks un izdevniecības Folio īpašnieks Oleksandrs Krasovickis, viens no Ukrainas labākajiem žurnālistiem, literatūras kritiķis un rakstnieks Oļegs Kudrins, kā arī apgādu Folio, Ranok un radošās aģentūras Green Penguin pārstāvji. Ukrainas nacionālajā ekspozīcijā tiks prezentētas apmēram 100 dažādas grāmatas. Īpaši programmā izceļama biedrību Latvijas PEN un Ukrainas PEN paneļdiskusija Grāmata vs televizors. Informācijas kaujas, kurā piedalīsies un atbildi uz jautājumu, vai nākotne ir tiem, kas lasa, centīsies rast dzejniece Inga Gaile, publicists Ilmārs Šlāpins, dzejnieks Aivars Eipurs un ukraiņu autors, Ukrainas PEN kluba biedrs Andrijs Ļubka. Paneļdiskusija notiks 28. februārī plkst. 12. Vēl pirmajā izstādes dienā uz Lielās skatuves plkst. 16 interesenti aicināti uz tikšanos ar ukraiņu autoriem Andriju Ļubku, Oleksandru Krasovicki un Romānu Zinenko, kuri prezentēs savas jaunākās grāmatas. Starp citu, Andrijs Ļubka ir saņēmis Kovaļova fonda (ASV) literāro balvu un kļuvis par Ševeļova balvas laureātu kā 2017. gada labākā eseju krājuma autors Ukrainā. Pasākumi notiks ukraiņu valodā, bet tiks nodrošināta tulkošana latviešu valodā. Tāpat kā pagājušajā gadā, pēc Latvijas Grāmatu izstādes lielākā daļa eksponēto grāmatu tiks dāvināta Rīgas Ukraiņu vidusskolai, Latvijas Nacionālajai bibliotēkai un Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Ukrainas informācijas centram.

No latviešu jaunākajām grāmatām viena no skaistākajām ir dramaturģes Rasas Bugavičutes-Pēces grāmata Puika, kurš redzēja tumsā ar ne mazāk emocionāli filigrānu Valtera Sīļa iestudējumu Nacionālajā teātrī. 28. februārī no plkst. 12 līdz 13 Latvijas mediju ekspozīcijā notiks latviešu prezentācija un autogrāfu stunda. Grāmata ir par puiku Jēkabu, kas piedzimis akliem vecākiem. Bet viņš vēlas būt kā visi – braukāt ar riteni Škoļņik, spēlēt Geimboi oridžinal un sūtīt mīlas īsziņas.

Liecības par latviešu estrādes vēsturi varēs atklāt sestdien plkst. 12, kad uz Lielās skatuves notiks muzikoloģes un žurnālistes Daigas Mazvērsītes grāmatas Melnbaltās dziesmas. Latviešu estrādes mūzikas vēsture atvēršana.

Latvijas Grāmatu izstādes 2020 otrajā dienā plkst. 13 Rakstnieku viesistabā būs tikšanās ar autori Andru Manfeldi un viņas grāmatas Vilcēni atvēršana. Rakstniece pati to dēvē par atgriešanos savā ziņā pie Adatas pieredzes. Plkst. 14 – pasākums Igaunis latvieša ādā un blaktis lidostā, kurā notiks somu dzejnieces Heli Lāksonenas un igauņu dzejnieka Contras, īstajā vārdā Marguss Konnula, dzejas krājumu atvēršana, kā arī iepazīšanās ar igauņu rakstnieces Kairi Lookas daiļradi. Piedalīsies arī dzejnieks un atdzejotājs Guntars Godiņš.

Subjektīvajā izlasē gribas izcelt arī intriģējošo un pirmreizīgo Rūdolfa Blaumaņa memoriālā muzeja vadītājas Annas Kuzinas grāmatu Rūdolfa Blaumaņa valodas vārdnīca, kuras atvēršana notiks sestdien plkst. 15 Rakstnieku viesistabā.

Pilna programma: www.bt1.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja