Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Žaņa Lipkes memoriālā norisināsies cikla Dzīvā bibliotēka saruna ar rakstniekiem par drosmi

Žaņa Lipkes memoriālā 14. novembrī plkst. 18.00 norisināsies saruna Dzīvā bibliotēka III par drosmi ar rakstniekiem Inesi Zanderi, Aivaru Kļavi un dzejnieku Guntaru Godiņu, informēja muzeja Žaņa Lipkes memoriāls direktore Lolita Tomsone.

Šoreiz dzīvās grāmatas būs cilvēki, kuri cenzūras apstākļos 1980. gadu izskaņā paplašināja rakstītā vārda brīvības robežas. 

Inese Zandere pastāstīs, ko Atmodas gados nozīmēja bērnu avīze Pionieris, kas beidzot attaisnoja savu nosaukumu un pirmā publicēja rakstu par Latvijas karoga vēsturi - tā autors bija akadēmiķis Jānis Stradiņš. Pionieri, kas pēc tam pārtapa par LaBA - Latvijas Bērnu Avīze, Interfrontes kongresā no tribīnes sauca par fašistu izdevumu un notika vēsturiska tiesas prāva, kurā tika spriests, vai avīzē publicētā galda spēle par Latvijas vēsturi māca bērniem patiesību.

Žurnāls Avots iznāca no 1987. līdz 1992. gadam un bija gan literatūras, gan publicistikas, gan kino, gan mākslas žurnāls, kura redaktors bija Aivars Kļavis. Pirms gada iznāca viņa atmiņu krājums Avota laiks. Literatūras nodaļas vadītājs tolaik bija dzejnieks un tulkotājs Guntars Godiņš.

No aizliegtās literatūras vislielāko rezonansi žurnāla lasītājos radīja Džordža Orvela Dzīvnieku fermas nodrukāšana, līdzās tai Avots iepazīstināja ar tādiem rakstniekiem kā Kafka, Kokto, Nīče, Bekets, Selindžers, Brodskis, Tarkovskis, Nabokovs un citiem, publicēja latviešu trimdas autoru darbus, arī Ojāra Vācieša nekur nepublicēto, savulaik aizliegto poēmu Vadoņa augšāmcelšanās un ļoti daudzus citus tolaik sensacionālus materiālus. 

• Cik sarežģīts bija žurnāla veidošanas process pastāvošās padomju cenzūras apstākļos? 

• Kā bija iespējama žurnāla pastāvēšana, kurā vienā no mākslas darbiem redzams Ļeņins peļu slazdā ar izplūdušām smadzenēm? 

• Kā vēlīnā padomju laikā žurnālā, kas iznāk vismaz 100 000 tirāžā, varēja apšaubīt Gagarina lidojumu kosmosā un rakstīt par čekistu noziegumiem?

Leģendārais žurnāls Avots savulaik latviešos radīja vēlmi būt brīviem, tā intervijā Latvijas Radio atzina filozofs Ilmārs Šlāpins, kuram žurnālu Avots, pa vienai lapiņai vien, vēstulēs māte sūtīja uz dienesta vietu Afganistānā. Redaktors Aivars Kļavis raksta, ka Avota galvenā vērtība bija nevis kādi atsevišķie raksti, bet žurnāls kopumā, kas Padomju Latvijas cilvēkiem piedāvāja absolūti citu skatījumu un citu filozofiju.

Dzīvā bibliotēka muzejā ir drosmes stāsti mūsu kopīgajai nākotnei, atmiņas par laikiem, kad cilvēkiem bija dūša darīt kaut ko jaunu un savu!

Dažādas atmiņas – kopīga nākotne ir Gētes institūta projekts, kas tiek īstenots kā daļa no visaptveroša pasākumu kopuma ar VFR Ārlietu ministrijas mērķfinansējumu no 2022. gada budžeta papildinājuma Krievijas agresīvā kara Ukrainā seku mīkstināšanai. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja