Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Jūras vārtos noritēs eksperimentāli vizuālās mākslas projekts Kas ir M?

No 31. jūlija līdz 9. augustam uz teātra nama Jūras vārti skatuves noritēs mākslas projekts Kas ir M?, aicinot ikvienu interesentu ne vien paraudzīties uz mākslu no citāda rakursa, bet arī meklēt atbildes uz jautājumiem, ko pieņemts uzskatīt par mūžīgiem.

Māksla un mīlestība vienmēr ir bijusi saistīta – ne vien reālajā dzīvē, bet arī mākslinieka bezgalīgi daudzveidīgajās radošās izteiksmes formās. Mākslas un tās radītāja attiecības ir bijis gadsimtiem ilgs jautājums. Piemēram, Ovida stāstījums par Kipras tēlnieku, kurš izgreba sievieti no ziloņkaula un iemīlēja to ir neskaidrs un nenoteikts, pat raugoties ar mūsdienīgu skatu. Un kā ar mūzām? Arī šie stāsti nebeidzas. Kas notiktu, ja Salvadors Dalī nesatiktos ar Galu? Vai viņa māksla būtu tāda pati? Un kas būtu tad, ja Gala nebūtu pametusi savu bērnu un vīru, lai kļūtu par mākslinieka mūža mūzu?

Izstādes Kas ir M? uzdevums nav sniegt visas atbildes uz jautājumiem, bet gan aicināt skatītāju ļauties mākslas, mūzikas un gaismas valdzinājumam, izdzīvojot un notverot tās sajūtas, kas kaut vai nedaudz pietuvina nezināmā loģiskam skaidrojumam. Neviens nevar droši apgalvot, ka šis būs tas gadījums, kad izdosies rast skaidras atbildes uz jautājumiem, kas definējami kā mūžīgi. Mīlestība un māksla katram ir sava.           

Projektā piedalās mākslinieki Gļebs Panteļejevs, Olga Šilova, Alvīne Bautra, Gatis Erdmanis un Reinis Bērziņš.

Gļebs Panteļejevs 1991. gadā absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas tēlniecības nodaļu, ir LMA profesors. Sarīkojis vairāk nekā desmit personālizstādes Rīgā, Oslo (kopā ar Ilmāru Blumbergu), Vankūverā (kopā ar Olgu Šilovu), Sankpēterburgā. Panteļejevs ir daudzu vides skulptūru, pieminekļu autors Rīgā, Ventspilī, Aucē, Jelgavā, Jūrmalā, Kuldīgā, Carnikavā, Katzovā (Vācija) un citur.

Olga Šilova beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļu (1991). Kopš 2010. gada ir asociētā profesore Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības katedrā. Izstādēs piedalās kopš 1987. gada, sarīkojusi 13 personālizstādes. Olgas Šilovas darbi atrodas vairākās publiskās mākslas kolekcijās: Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Jūrmalas Mākslas Muzejs, Ventspils muzejs u.c.

Alvīne Bautra ieguvusi maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijā (2019). Līdz šim māksliniece sarīkojusi trīs personālizstādes Latvijā. 2018. gadā gleznotāja piedalījusies „Royal Arts Prize V. Edition” izstādē Londonā, iekļauta starptautiskā mūsdienu mākslas kuratoru platformas izlasē-grāmatā „100 Artists of the Future”. Saņēmusi „Brederlo – von Sengbusch mākslas prēmiju 2018”

Gatis Erdmanis ieguvis bakalaura grādu tēlniecībā (2020) Latvijas Mākslas akadēmija. Šajā laikā viņš piedalījies vairākās grupu izstādēs, festivālos Staro Rīga un Ziemassvētku egļu ceļš ar vides objektiem, kā arī izveidojis dažādas akmens skulptūras, piemēram, Ogres slimnīcas parkā redzamo darbu Saldumi. Piedalījies arī Laimas Šokolādes muzeja ekspozīcijas izstrādē un pielicis savu roku Rīgas vēsturisko robežstabu Rīgas ģerboņa rekonstrukcijā. Viņš arī ieguvis pirmo vietu starptautiskajā datorgrafikas konkursā Nedekorē – komunicē un saņēmis LMT talantu stipendiju.

Reinis Bērziņš 2018. gadā absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības apakšnozari (Baklaura grāds). Grupas izstādēs Latvijā un ārvalstīs piedalās kopš 2015. gada, tai skaitā Kunstakademie Lettland, Vācijā un izstāde CILME/ audums kā koncepcija un materiāls Latvijas identitātē, Rīgas Mākslas telpa. Piedalījies plenēros Kuldīgā, Mālpilī, kā arī ir aktīvi iesaistījies mākslinieciskajās aktivitātes vairākos mākslas projektos. Darbojas kā mākslinieks kino un reklāmas jomā, kā arī piedalās lielformāta instalāciju veidošana.

Eksperimentāli vizuālās mākslas projekti jeb izstādes uz teātra nama Jūras vārti skatuves notiek kopš 2018. gada. Tā ir iespēja ne tikai māksliniekam un izstādes kuratoram brīvi transformēt telpu un variēt ar apgaismojumu, bet arī skatītājiem paraudzīties uz mākslu no citāda rakursa, kāds nav sastopams tradicionālā izstāžu formātā.

Tikšanās ar projekta autoru-kuratoru Uldi Pētersonu notiks 31. jūlijā no plkst. 18 līdz plkst. 20.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja