Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Rīgas mākslas telpā skatāma Rainim un Aspazijai veltīta interaktīva ekspozīcija

Rainis & Aspazija ieraudzīja, mēs interpretējām

Meklē skatpunktu! Līdz 12. jūnijam Rīgas mākslas telpas Intro zālē ir atvērta interaktīva ekspozīcija Rainis & Aspazija. Degsme, kuras saturisko pamatu veido Raiņa un Aspazijas radītie jaunvārdi, dzejas rindas, domu graudi un dzīves fakti. Šī izstāde ir izaugusi no dizaina biroja H2E 2015. gada kalendāra Rainis & Aspazija, kurā no abu jubilāru literārā devuma un dzīves notikumu summas dizaineri izvēlējušies kādu konkrētu saskaitāmo un to interpretējuši. "Mūsu radītā Raiņa & Aspazijas kalendāra izgājiens vēl nav beidzies," vēsta 30. aprīļa ieraksts feisbukā.

Aprīļa lapa piedāvā abu dižgaru kopīgo dzīvesstāstu, kurš aizsākas 1894. gadā ar vienādojumu "Rainis + Aspazija = mīla", laika gaitā starp viņiem mainās zīmes un iznākums – līdz XX gadsimta 30. gados dzejniece paliek viena pati Jūrmalā ar kaķi. "Rainis & Aspazija ieraudzīja. Mēs vizuāli interpretējām," ekspozīciju Degsme piesaka dizainere un idejas autore Ingūna Elere, kura uzsver interpretācijas brīvības nepieciešamību – radoši atklāt dzejnieku daiļrades un dzīves aspektu jebkādā veidā, lai tie nepaliek sastinguši obligātās literatūras vākos. "Sastingums rada distanci," viņa paskaidro.

Kalnā kāpēja stāsts

Šis ir jau piektais gads pēc kārtas, kad dizaina studijas H2E komandas dalībnieki veido melnbaltus kalendārus, kurus dāvina draugiem un paziņām un par kuriem saņēmuši ne vienu vien balvu. Tajos viņi ir spēlējušies ar burtiem un cipariem, taču šogad pievērsušies spilgtākajām latviešu kultūras parādībām – Rainim un Aspazijai. "Katrs meklējām domu, kura mūs uzrunātu un kuru gribētos vizualizēt, veselu mēnesi turēt acu priekšā un izdomāt dažādus stāstus," atklāj Ingūna Elere. Šis projekts ir bijis komandas darbs un tapis mijiedarbībā, sākot ar koncepciju un beidzot ar izstādes Degsme iekārtošanu.

Tad kļūsi vientulīgāks gads pēc gada,/ No tevis atšķelsies pēc drauga draugs (Rainis Kalnā kāpējs). "Šis ir dzejoļu dzejolis, no kura skudriņas skrien pa kauliem. Tas ir cēls, taču tajā pašā laikā biedējošs un stindzinošs," raksturo dizainere, uz kuru dzejolis atstājis iespaidu jau skolas laikā. Ikviens izstādes apmeklētājs no Raiņa Kalnā kāpēja un Aspazijas Zilās puķes vārdiem, vārdu savienojumiem un atsevišķiem burtiem tiek aicināts veidot savu vēstījumu, iemūžināt un publicēt to sociālajos tīklos, pievienojot tēmturi #degsme. Izstādes noslēgumā tiks izvēlēti trīs saistošākie vēstījumi. Balvā – kalendārs.

Meklētājs, jautātājs

Līdzās dizaina biroja H2E radošās grupas dalībniekiem kalendāra Rainis & Aspazija tapšanā piedalījās literatūrzinātniece Gundega Grīnuma, kura nejauši tikusi ierauta šajā "stihijā". "Ar zināmu sirds drebēšanu veru vaļā dizaina biroja durvis – un ko es tur ieraugu – telpu, kurā visas sienas noklātas ar Raini un Aspaziju," savu pirmo tikšanos klātienē atceras literatūrzinātniece, grāmatas Piemiņas paradoksi. Raiņa un Aspazijas atcere Kastanjolā autore.

"Mana misija šajā procesā ir ne vairāk kā garainim, kuram jāveicina vārīšanās, un vārīšanās tur jau notiek pilnā sparā," viņa piebilst. "Man patika kalendāra lapa, kurā ar svītrojumiem bija parādīts meklējumu process, jo nekas neradās uzreiz un viegli," atzīst Gundega Grīnuma, kuru Rainis visvairāk imponē tieši kā meklētājs, jautātājs. Mīla, tāle, kaisle, brīve, malds, plūsma... Izstādes nosaukumam ir izvēlēts vārds "degsme", jo tieši tas visprecīzāk raksturojot abus literātus – viņu dzīvi un attieksmi pret darbu. "Degsme ir diezgan reta īpašība," uzskata literatūrzinātniece, turklāt ar tās klātbūtni raksturā mūsdienās neviens īpaši nelepojas. "Drīzāk ir jābūt ciniski vēsam, atsvešinātam, un vienmēr jāpatur mutes kaktiņā ironiska vīpsna."

Fantāzijas spārni

Gundega Grīnuma saka – dizaina biroja H2E pārstāvju lasījums ir radošs, spilgts un interesants, tas ļauj uz vispārzināmām lietām paskatīties no cita skatpunkta. "Tā ir zināma izlaušanās no iepriekšpieņemtās interpretācijas, no parastā, ikdienišķā redzējuma čaulas," akcentē zinātniece, kurai pietrūkstot šīs izlaušanās dažos citos Raiņa un Aspazijas jubilejai veltītajos pasākumos. Dizaineri vēlējušies, lai viņa uzraksta anotācijas. "Mīļie, tas nozīmēs, ka es apcirtīšu spārnus jūsu fantāzijai," Gundega Grīnuma atteikusi, taču bez paskaidrojuma par Baibas un Barbas vārdu lugā Pūt, vējiņi! gan nevar iztikt.

Zinātniece uzsver, ka kalendāra Rainis & Aspazija tapšanas laikā viņa ir iepazinusies ar daudzām idejām un skicēm, kuru vidū ir bijušas arī diezgan provokatīvas lietas, kas parādītas pieņemami korektā veidā: "Es neesmu pret provokācijām, jo tās reizēm uzšķiļ domas impulsu, kas ierastībā ir kaut kas ļoti dzīvinošs." Starp Rīgas mākslas telpas Intro un Lielo zāli, kurā šajās dienās skatāma klasiķa Borisa Bērziņa darbu izstāde, ir izvietots plašas diskusijas izraisījušais mākslinieka Kristiana Brektes gleznojums Mīla stiprāka par nāvi, kurā Aspazija ir puskaila un šķiļ uguņus.

Izstāde Rainis & Aspazija. Degsme
Rīgas mākslas telpas Intro zālē līdz 12.VI 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja