Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ar panku grupu koncertu ISSP Galerijā atklās Arņa Balčus izstādi par jauniešu subkultūru

No 15. septembra līdz 16. novembrim ISSP Galerijā būs skatāma Arņa Balčus izstāde Scēna, kas pievēršas šodienas jauniešu alternatīvai subkultūrai. Izstādes atklāšana notiks 14. septembrī plkst. 18.00 ar trīs panku grupu – ŠŅK, Defekts un Depustūtes – koncertu.

Scēna ir mūzikā sakņota kopiena Rīgā, kas savu kulmināciju piedzīvoja pēc pandēmijas, kad alternatīvās mūzikas grupu koncerti Depo, Republikā un Lastādijā kļuva par nozīmīgu platformu jauniešu socializācijai un radošai pašizpausmei. Šī izstāde, kuras kodolu veido Balčus fotogrāfijas, ir ne vien šī laikmeta fenomena dokumentācija, bet arī pašas subkultūras uzstādījums – izstādē varēs skatīt arī jauniešu darbus, notiks dažādi pasākumi ar viņu līdzdalību, tostarp koncerts un dzejas vakars.

Šī izstāde plašākā mērogā runā par šodienas jauniešu izaicinājumiem, jo aiz krāšņiem grimiem un agresīvas mūzikas slēpjas mūsdienu jauniešu dzīves problēmas – vēlme pašapliecināties, dzīves jēgas meklēšana, identifikācijas problēmas, psihiskās saslimšanas, kā arī sarežģītās attiecības savā starpā, kur netrūkst konfliktu, pašnāvības mēģinājumu un vardarbības. Ķermenis vairumā gadījumu ir vienīgais, pār ko tiem ir vara, un tas kļūst ne tikai par savas identitātes apliecināšanas veidu, bet arī par protesta instrumentu. Līdzās mūzikai un mākslai arī sevis rētošana, tetovēšana, dzimuma fluiditāte, seksuāla pašnoteikšanās, antisociāla uzvedība ir kā iestāšanās pret nolemtības sajūtu, ka šajā pasaulē nav iespējams ko mainīt.

Izstādes atklāšanā būs iespējams noklausīties koncertu bez maksas, kurā uzstāsies trīs scēnas grupas – 75% meiteņu pankgrupa ŠŅK, hardcore pankgrupa Defekts un pavisam jauna riot grrrl pankgrupa – Depustūtes.

Izstādes ietvaros notiks arī jauno panku dzejas vakars, ekskursijas izstādē ar sociologu Jāni Daugavieti un izstādes autoru Arni Balču, bet tuvāk izstādes noslēgumam iznāks grāmata Scēna.

 

Arnis Balčus ir fotogrāfs, žurnālists, kultūras projektu vadītājs, žurnāla Foto Kvartāls redaktors un Rīgas Fotomēneša direktors. Ieguvis bakalaura grādu komunikācijas zinātnē Latvijas Universitātē un maģistra grādu fotogrāfijā Vestminsteras universitātē Londonā. Viņam bijušas personālizstādes Londonā, Rīgā, Glāzgovā, Bratislavā, Berlīnē, Malmē, Belostokā u.c. Iznākušas grāmatas Victory Park (BaveBooks, 2016), Myself, Friends, Lovers and Others (DieNacht, 2020) un Nākotne pieder nākotnes cilvēkiem (Kultkom, 2021). Savos darbos Balčus galvenokārt pievēršas Latvijas sabiedrībai un videi, atklājot nacionālās identitātes īpatnības un pretrunīgas sociālpolitiskās parādības.

Izstādi Scēna organizē Biedrība ISSP, kas jau vairāk nekā 15 gadus darbojas laikmetīgās fotogrāfijas jomā, veidojot aktīvu fotogrāfijas vidi Latvijā, izglītojot jauno Latvijas fotogrāfijas autoru paaudzi un veicinot starptautisku apmaiņu.

Vairāk - www.issp.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja