Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

BDO jauno mākslinieku balvu saņem māksliniece Agate Tūna

Visaugstāko žūrijas novērtējumu un ceturto BDO jauno mākslinieku balvu šogad saņēma māksliniece Agate Tūna ar instalāciju Tehno-rēgs. Līdz ar šo apbalvojumu māksliniece iegūst arī naudas balvu – 2000 eiro, informēja Latvijas Mākslas akadēmijas sabiedrisko attiecību vadītāja Laura Ozola.

Mākslas darbs Tehno-rēgs metaforiski attiecas uz digitālajiem nospiedumiem, kurus cilvēki atstājam virtuālajā vidē. Tie var būt nebūtiski, piemēram, kešatmiņā saglabāti vietņu dati, vai redzamāki, piemēram, sociālo mediju ziņas, kas var turpināt "vajāt" mūsu tiešsaistes personas vēl ilgi pēc to izveides. No arhivētiem e-pasta ziņojumiem līdz neaktīviem sociālo mediju profiliem, kolektīvā digitālā eksistence izplatās visā plašajā elektriskajā tīkla spektrā. Šis tīkls, kas katru dienu veic neskaitāmus datu atjauninājumus un saglabāšanas funkcijas ir mājvieta plašam "rēgu" mājoklim. Rēgs, kas ir atkārtots motīvs autores mākslinieciskajā darbībā, iemieso nepārtraukto praksi, lai aptvertu un attēlotu nenotveramo fotogrāfijā. Savukārt izmantotā eksperimentālās fotogrāfijas tehnika ķīmijgrammas līdzinās rūpīgi izpildītam burvju trikam, fiksējot fotogrāfiju bez kameras. Tāpat kā burvju triks, fotogrāfijas spēks slēpjas ne tikai gala attēlā, bet arī tā radīšanas procesā, kas ir tikpat sarežģīts un daudzšķautņains kā attēli, ko tas rada.

"Jaunās tehnoloģijas un plašsaziņas līdzekļi nekad nav īsti "jauni", bet gan kalpo kā iepriekšēju izgudrojumu transformācijas vai uzlabojumi. Tādējādi manā praksē ir lietderīgi apvienot digitālās un analogās metodes, veicinot intriģējošu dialogu starp abiem,”  - tā laureāte Agate Tūna.

Agate Tūna finālam tika nominēta kopā ar citām četrām māksliniecēm, LMA maģistra programmas absolventēm – Annemariju Gulbi, Martu Viktoriju Agrumu, Dzeldi Mierkalni un Katrīnu Ievu.

BDO jauno mākslinieku balva ir BDO Latvia iniciatīva, sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju (LMA), Kim? Laikmetīgās mākslas centru un eksperimentālā mākslas telpu PILOT, kuras mērķis atbalstīt jaunos māksliniekus pēc LMA maģistra studiju absolvēšanas kādā no vizuālās, vizuāli plastiskās vai audio-vizuālās mediju mākslas nodaļu apakšnozarēm, lai sekmētu mākslinieka atpazīstamību un profesionālo karjeras attīstību pēc studiju noslēguma.

Konkursa žūrija: LMA rektors, profesors Kristaps Zariņš, LMA prorektore, mākslas zinātniece Antra Priede, BDO Latvia valdes priekšsēdētāja Vita Liberte, BDO Latvia vadošais partneris Jānis Zelmenis, Kim? Laikmetīgās mākslas centra izpilddirektore Evita Goze un Eksperimentālās mākslas telpas PILOT vadītāja Sabīne Vernere.

Pirmo BDO jauno mākslinieku balvu 2020. gadā saņēma Amanda Ziemele ar monotipiju no darbu sērijas personālizstādē Neunauge, 2019, (Ekernforde, Vācija). Par otrās BDO jauno mākslinieku balvas laureātu 2021. gadā kļuva Reinis Bērziņš ar darbu ///(((!. Trešo BDO jauno mākslinieku balvu 2022. gadā piešķīra Lienei Rumpei ar mākslas darbu Gleznotāja Nindzjas vingrinājumi.

 

Izstādes darba laiks:

Galerija PILOT, Riharda Vāgnera iela 3, Rīga
9. novembris–25. janvāris
O., T., C., P., Se. 12.00–18.00

Ieeja bez maksas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja