Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Bērnu mode bez ielāpiem

Ieskats īsajā, daudziem saldajā dzīves periodā, kas bagāts atmiņām.

"Tas ir stāsts ne tikai par modi, bet arī par vēsturi – ļoti krāsainā un atraktīvā veidā," par izstādi Bērnu pasaule. XVIII–XX gadsimts saka Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska. Jau devīto vasaru pēc kārtas Skārņu ielas namā ir skatāma modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstāde.

Viņš atklāj, ka radīt šādu ekspozīciju nav bijis viegli. "Bērnība ilgst septiņpadsmit gadu, bet pēc tam – īsā, daudziem saldā perioda, kas bagāts atmiņām – mēs izaugam un iegūstam jaunu ķermeni ar jaunām proporcijām un izmēriem, līdz ar to bērnu apģērbs mums kļūst nevajadzīgs, un, kā likums, mēs tiekam no tā vaļā," atzīst modes vēsturnieks.

Tam ir bijusi nepieciešama ilgstoša kolekcionēšana un vēršanās pie valstīm, kuras nav pārcietušas karus vai revolūcijas. "Kari un revolūcijas rada vajadzību, bet vajadzība – deficītu, bet deficīts – nepieciešamību pāršūt bērnu apģērbu un nodot no paaudzes paaudzē, lai citi bērni tās valkātu un nonēsātu līdz caurumiem," norāda Aleksandrs Vasiļjevs.

Šī izstāde sniedz iespēju izsekot līdzi modes tendencēm bērnu tērpu un aksesuāru dizainā divarpus gadsimtu garumā un ielūkoties viņu pasaulē – mājas dzīvē, atpūtas brīžos, skolas gaitās un citās aktivitātēs – no angļu guvernantes kleitas līdz pat zēna vasaras kostīmam golfa spēlei pagājušā gadsimta 30. gadu Amerikā.

Īpaša sadaļa šajā izstādē ir veltīta apģērbiem, rotaļlietām, fotogrāfijām un citiem priekšmetiem no Latvijas muzeju un privātpersonu krājumiem. To vidū ir gan uzņēmums ar tērpu mākslinieci Ievu Kundziņu fizkultūras stundā, gan arī kleita no neilona ar zilas kokvilnas oderi Sniegpārsliņa (1967) no aktrises un režisores Maijas Apines garderobes.

"Latvijā Bērnu pasaule asociējas ar kaut ko ļoti īpašu – ar veikalu, kuru atklāja Rīgas centrā 1967. gadā, un mākslinieka Adriana Pabiana dinamisko reklāmu tā skatlogam," akcentē Inese Baranovska. Izstāde piedāvā iepazīties ar šī autora daiļradi – viņa skicēm, fotogrāfijām un rotaļlietām, kas pirmoreiz tiek eksponētas plašākai auditorijai.

Izstādes laikā notiks arī vairāki saistītie pasākumi: 12. augustā ir ieplānota darbnīca bērniem ar vecākiem Leļļu mājas. Interjers un sadzīves priekšmeti, ko vadīs māksliniece Ieva Zvejniece, 18. augustā notiks lekcija Žanna Lanvena – pirmā bērnu augstās modes dizainere, ko lasīs kultūras pētniece Alla Gorbača no Baltkrievijas, un daudzi citi.

Vairāk informācijas par tiem var lasīt interneta vietnē www.lnmm.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja