Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Divvientulība ar datoru

Jauno mediju māksliniece Santa France stāsta par pašdisciplīnu, uzmanību uzturā un modelētām ķirzakām.

Jauno mediju kultūras centra RIXC galerijā Lenču ielā 2 ir skatāma jaunās mākslinieces Santas Frances personālizstāde Le Solitaire, kuras nosaukumā ir ietverta atsauce uz pasjansu – kāršu spēli, kas tiek spēlēta vienatnē. "Tas labi izskaidro manu darbu radīšanas procesu," akcentē māksliniece, kura to veidošanā izmanto 3D programmatūras iespējas.

Caur spīdīgu interjeru iekārtošanu un vēsām klusajām dabām šajā izstādē tiek meklētas atbildes uz jautājumu, kā ir būt vienam – strādāt vienatnē, būt pašpietiekamam –, kā kompensēt cilvēciska kontakta trūkumu, pārlūkojot internetu un izmantojot savus iekšējos resursus, kas veicina intīmu un personisku tēmu ienākšanu mākslinieka daiļradē.

"Savus darbus tu radi vienatnē ar datoru un iztēlojies, ka cilvēki uz tiem skatīsies vienatnē savā datorā," saka Santa France, kurai piedāvājums sarīkot pirmo personālizstādi reālā vidē ir kļuvis par izaicinājumu. Tas licis izkāpt no ierastās interneta čaulas un saskarties ar citu viņas veikuma – ilustrāciju, animācijas un tīkla darbu – skatīšanās pieredzi.

 

Kluss un mierīgs 

 

Santa France ir absolvējusi Liepājas Universitātes jauno mediju mākslas bakalaura studiju programmu (2012–2015), un mācību laikā ir sākusies viņas aizraušanās ar 3D programmatūru. "Līdz tam es ar akvareļiem gleznoju portretus," atklāj 24 gadus vecā māksliniece, kura pirms tam ir mācījusies Jaunjelgavas vidusskolā un Aizkraukles mākslas skolā.

Kopš tiem laikiem Santa France ir sekojusi līdzi dažādiem interneta māksliniekiem un kopā ar saviem kursa biedriem apspriedusi viņu darbus. "Mums šķita, ka tas ir ideāls dzīvesveids – strādāt mājās un radīt internetam," savās atmiņās dalās Santa France, kura ir atgriezusies uz dzīvi laukos (Neretas novadā), kas atrodas pusotras stundas braucienā no Rīgas.

"Tur ir kluss un mierīgs..." raksturo Santa France. "...un labs internets," piebilst Jauno mediju kultūras centra RIXC direktore, izstādes līdzkuratore Rasa Šmite, kura ir bijusi viņas pasniedzēja Liepājas Universitātē un novērtē savas bijušās audzēknes veidošanos par mākslinieci internetā, līdz ar to Santa France ir spērusi vienu soli tālāk nekā Rasas Šmites pārstāvētā paaudze.

 

Kibertelpas pilsoņi

"Kad pirms divdesmit gadiem Latvijā parādījās internets, mēs to izmantojām, lai komunicētu ar māksliniekiem no visas pasaules un sajustos kā kibertelpas pilsoņi, taču mēs nezinājām, ko vēl tajā darīt, bet Santa France zina," par savu jaunāko kolēģi saka Rasa Šmite.

Interneta māksliniekam ir jāievēro pašdisciplīna un jāpublicē darbi ar pastāvīgu regularitāti (un vēlams ar personīgu komentāru), lai uzturētu kontaktu ar publiku, kas seko līdzi viņa daiļradei. "Mākslinieka un skatītāja attiecības internetā veidojas tuvākas, nekā izstādot darbus izstādē, uz kuru var aiziet vai neaiziet, turklāt nekad nevar zināt, kad būs nākamā," uzskata Santa France. 

"Tu publicē savu darbu kādā no sociālajiem tīkliem un uzreiz saņem atbildi no skatītājiem, un barojies no viņu uzmanības līdz nākamajam brīdim," atzīst māksliniece, ar kuras daiļradi var iepazīties ne tikai izstādē Le Solitaire, bet arī interneta vietnē suntafrunce.tumblr.com. Pirms kāda laika viņa esot apņēmusies radīt pa vienam darbam nedēļā.

 

Ziemassvētku vecīši

Santa France stāsta, ka savas radītās digitālās ilustrācijas viņa kārto sērijās, radot kompozīcijas par dažādām tēmām – par lietām, kuras paliek pāri pēc draudzīgām vai romantiskām attiecībām un atgādina par otru cilvēku, par interjeriem, kas ir modelēti noteikta izmēra kubā un ieturēti minimālā stilā, par svētkiem, kurus svinam, un citām tēmām.

Starptautisko ievērību Santa France ir guvusi ar savu modelēto 3D darbu Assembly Line/Montāžas konveijers (no apjomīgās interjeru sērijas), kas pagājušā gada nogalē tika nodrukāts uz Vācijas dizaina žurnāla Form vāka, tā numura tēma bija Arbeit/Work/Darbs. Šajā izdevumā tika publicēta arī intervija ar Suntu Frunci un citas ilustrācijas.

Sunta Frunce ir mākslinieces pseidonīms, kura rašanās pamatā ir pragmatisks apsvērums un skaists stāsts. "Ja Google meklētājā ieraksta vārdu savienojumu "Santa France", tas atrod Ziemassvētku vecīšus no visas Francijas. Tā kā māksliniekam ir svarīgi, lai viņu varētu sameklēt internetā, es nomainīju burtus gan vārdā, gan arī uzvārdā," paskaidro Santa France.

 

Gaitas pētīšana

Vēl viena darbu sērija ir veltīta telpaugiem, kas ir populāra parādība digitālās ilustrācijās. "Tie simbolizē piezemēšanos. Tu esi atradis vietu, kur palikt, un tu vari paņemt telpaugu. Tas ir mazākais organisms, par kuru tu vari parūpēties, pirms paņem kaķi, suni vai dzemdē bērnus," domā māksliniece. Viņa pēta telpaugu nozīmi ne tikai privātajās, bet arī publiskajās telpās.

Darbu radīšanā Santa France izmanto profesionālo bezmaksas atvērtā koda 3D datorgrafikas programmatūru Blender, kuru māksliniece ir apguvusi pašmācības ceļā, skatoties videomateriālus internetā. "Man patīk šī programmatūra, jo tā piedāvā plašas iespējas, kas turpina pilnveidoties, un tajā piedalās daudz aizrautīgu cilvēku."

Ar "blenderi" Santa France ne tikai veido mākslas darbus, bet arī pelna naudu. Pašreiz viņa sadarbojas ar austrāliešu pētnieku Mārtiju Dilonu, kurš pēta dzīvo radību gaitas. "Es viņam modelēju un animēju ķirzakas, kurās liela loma ir ne tikai ilustratīvajam, bet arī tehniskajam aspektam, līdz ar to varu iemācīties daudz ko jaunu," piebilst māksliniece.

 

Santa France

Izstāde Le Solitaire

RIXC galerijā Lenču ielā 2 līdz 26. augustam

rixc.org

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja