Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Enerģētiski uzlādē gan darītāju, gan skatītāju

Izstāde Mākslas dienas 2019. Sešdesmit – atskats, jauns starts

Laimīgi tie, kuri piedzīvojuši Mākslas dienas visā to mainībā un krāšņumā. Šogad zīmīgs skaitlis – 60 gadu, kopš Latvijā ir Mākslas dienu tradīcija. Kas tik viss nav pieredzēts! XX gs. 60. gados tika atvērtas Mākslinieku nama darbnīcu durvis, un skatītāji straumēm plūda skatīties, kā top glezna, bļoda, skulptūra. 70. gadus raksturo jauno mākslinieku eksperimentālās, provocējošās izstādes. Pēc tam tūkstošiem interesentu pulcējās vērienīgos Mākslas dienu pasākumos ne tikai Rīgā, bet visā Latvijā. Aizvien aizraujošāk – tuneļos, tirgos, laukumos, aicinot arī Lietuvas, Igaunijas un Krievijas māksliniekus.

"Laika gaitā ir notikusi gan emocionāla skatītāju un mākslinieku satuvināšanās, gan attālināšanās vai pat novēršanās, bet vienmēr ir bijusi vēlme būt saskarsmē – citreiz ciešāk, citreiz tikai pieskaroties," saka Igors Dobičins, Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) prezidents. Kopš 2011. gada Mākslas dienu producēšana ir LMS pārziņā. Šogad tās sākušās ar zīmīgu datumu, jo 15. aprīli Eiropas Mākslinieku savienību apvienība ir pasludinājusi par vienotu Mākslinieku dienu. "Tā ir tā diena, kad tiek apliecināts, ka šī profesija ir cienījama un godājama tāpat kā citas. Arī māksliniekiem ir tiesības uz brīvu un apmaksātu darbu, un šī jēdziena ietvaros jādomā arī par viņu sociālo aizsardzību," oficiālo pusi skaidro I. Dobičins.

Aprīlis ir laiks, kad arī daba sāk gleznot un melnbaltā ziema top krāsaina. "Izstādes ir neatņemama Mākslas dienu sastāvdaļa. Gaume, mode un cilvēki mainās. Mākslinieki arī visu laiku nevar būt ne tribūni, ne izklaidētāji, un hepeningus nomainījušas citas aktivitātes. Mēs atgriežamies pie mākslinieka kā personības, kas ir sevī iegrimis un strādā. Tas ir jārespektē," stāsta I. Dobičins un piebilst, ka mainījušies arī mākslas veidi, jo attīstījušās digitālās tehnoloģijas, ir pārgājis komerciālais vilnis. "Pārlaicīgumu gūst darbi, kas ir nopietnos materiālos un var pastāvēt ilgtermiņā. Gaistošo nenoturēsi!"

Šī gada Mākslas dienu izstādē, kas līdz 19. maijam skatāma Mākslinieku savienības galerijā Rīgā, piedalās vairāk nekā 50 dalībnieku ar vairāk nekā simt darbiem. Ne tikai profesionāli mākslinieki, bet arī mākslas augstskolu studenti un profesionālās vidējās kultūrizglītības iestāžu audzēkņi. Glezniecība, tēlniecība, foto, instalācijas. "Neviena cita izstāde Latvijā nav tik kupla!" uzsver I. Dobičins. "Radoši veidotā ekspozīcija uzlādē gan darītājus, gan skatītājus. Lai viņiem ir tikpat liels mākslas prieks kā mākslinieka radošā atdeve savam mākslas darbam!"

Iekļaujoties Lielās talkas kontekstā, LMS 27. aprīlī aicina ikvienu pievienoties talkā LMS radošajā kvartālā Kombināts Māksla Rīgā un LMS muzeja radošajā filiālē Zvārtavas pilī, bet 11. maijā – Mākslinieku kapu kalniņā Pirmajos Meža kapos Rīgā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja