Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Glezniecības klasiķes Maijas Tabakas Saulainā diena galerijā Daugava

Galerijā Daugava no 16. jūnija līdz 1. jūlijam būs skatāma Maijas Noras Tabakas personālizstāde Saulainā diena, kurā ir iekļauti gan jaunākie, gan 90. gadu sākumā tapušie darbi

"Izstādes nosaukums varētu būt Svētku diena, Prieka diena utt. Izstāde ar vispozitīvāko emociju lādiņu skatītāju priekam un gleznotājas Maijas Noras Tabakas (1939) priekam," ziņo galerija Daugava.

Pagājušajā piektdienā, 11. jūnijā, māksliniece saņēma Purvīša balvu par mūža ieguldījumu mākslā. Labu laiku otas bija noliktas malā, taču pēc ziņas par apbalvojuma piešķiršanu Maija Tabaka sēdās pie molberta un gleznoja – viņa paziņoja, ka jūtas neparasti labi. "Nav iemesla viņas teikto apšaubīt, jo īsā laikā tapa trīs formātā nelieli figurāli darbi," norādīts ekspozīcijas Saulainā diena pieteikumā. 

Līdzās jaunākajām gleznām izstādē ir eksponēti pieci darbi, kas tapuši pirms trīsdesmit gadiem. Tie bija eksponēti Maijas Tabakas izstādē Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā 1992. gadā. "Būs cilvēki, kuri šos darbus atceras, būs tādi, kuriem tie ir piemirsušies, bet ir sabiedrības daļa, kura nekad tos nav redzējusi, jo kāda mākslas kolekcionāre tos iegādājās un aizveda uz Kanādu. Pirms neilga laika mākslas mecenāts un kolekcionārs Jānis Zuzāns informēja Maiju Tabaku, ka ir izdevies darbus atpirkt un atvest uz Latviju. Maija atzinīgi vērtēja kolekcionāra rīcību, viņa vienmēr ir pārdzīvojusi, ka daļa labāko darbu ir izklīdusi pa pasauli un viņa nezina, kur tie atrodas. Maijai Tabakai par katru no mājās pārnākušajiem darbiem ir stāsts, viņas iztēlē tie dzīvo," vēsta galerija Daugava.

Krāšņie audekli Estēts (1991), Kimono (1991), Vārti (1990), Uz kraujas (1991) un Aizejošais (1989) ir darbi, kuri pieder t. s. Tabakas teātrim. Tajos atpazīstam Maijas Tabakas modeļus aktierus, kuriem māksliniece kā režisore ir likusi iedzīvoties lomā un izspēlēt interesantas mizanscēnas. 

Ar Maijas Tabakas izstādi Saulainā diena galerija Daugava atsāk izstāžu darbību pēc septiņu mēnešu pauzes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja