Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izdots audio stāstu krājums 100 deči Latvijai

No piektdienas, 29. oktobra, raidierakstu formātā klausāmi tekstilmākslinieces Anneles Slišānes stāsti 100 deči Latvijai. Līdz gada beigām ik piektdienu tiks publicētas 10 jaunas epizodes, piedāvājot noklausīties 100 brīnišķīgas mini sērijas par Latviju, Latgali, dabu, sapņiem, vērtībām, autores bērnības atmiņām latgaliešu un latviešu valodā. Raidierakstus veido Latvijas Radio Latgales multimediju studija, stāstus ierunājusi pati autore Annele Slišāne.

Tekstilmākslinieces un audējas Anneles Slišānes stāsti uz valsts simtgadi tapuši projekta #100dečiLatvijai ietvaros. Sākumā tie uz simtgadīgām stellēm ieausti 100 deķos no dažādiem materiāliem – puķēm, augu stiebriem, dažādām šķiedrām, tekstila un arī otrreiz izmantojamiem materiāliem. Kā saka autore, pirmais deķis austs no raganu zāles vībotnes. Noslēdzošais, izmantojot maizes iepakojuma stiprinājumus, lai simboliski godinātu latviešu vērtību – rudzu maizi. Vēlāk darbi izdoti grāmatā, tie pieejami arī vājdzirdīgiem un nedzirdīgiem surdotulkojumā, tāpat izdota īpaša taktila grāmata braila rakstā. Nu deķu stāsti būs pieejami arī audio formātā, ļaujot piedzīvot stāstu krāšņumu, tajos ietverto valodas bagātību un Ziemeļlatgales izloksnes īpašo skanējumu.

"Tā ir Latvijas kultūras neatņemama sastāvdaļa – latgaliešu valoda, kas ar visām izloksnēm padara mūsu valodu vēl krāsaināku un bagātāku! Lielisks materiāls ausu treniņam un dvēseles bagātināšanai," stāsta raidieraksta 100 deči Latvijai producente, Latvijas Radio Latgales multimediju studijas vadītāja Renāte Lazdiņa.

Savukārt stāstu autore Annele Slišāne atzīst: "Aušana ir domāšanas veids un pasaules kārtības izpratne, tas ir dzīvesveids un mīlestība, meditācija un gleznošana stellēs. Dečos ir ieausti sapņi, bērnība, visums, brīnumi, ceļojumi laikā un īstenībā. Katram dečam savs stāsts un sava vērtība. Ja noņemtu numerāciju un saliktu stāstus hronoloģiskā secībā, sanāktu biogrāfija par manu bērnību, dzīvošanu Latgales brīnumainajās puķu pļavās. Dabas materiāli mani atveda pie sevis – savas bērnības un savas būtības." Annele ir gandarīta, ka nu stāsti būs pieejami arī neredzīgajiem un tiem, kam grūti koncentrēties lasīšanai.

100 deči Latvijai pieejami Latvijas Radio mājaslapā un populārākajās podkāstu straumēšanas platformās

100 deči Latvijai ir jau otrais Latgales multimediju studijas veidotais orģinālsatura podkāsts. Pirms gada tapis mūsdienu latgaliešu literatūrai veltītais raidieraksts Puslopys – sarunas ar autoriem par rakstīšanu, valodu un dzīvi kopumā. 

Savukārt no 7. līdz 11. decembrim pirmizrādi Latvijas Radio 1 piedzīvos pieci lasījumi latgaliešu valodā no Ilzes Spergas debijas stāstu krājuma Dzeiveiba, kas 2014. gadā saņēmis Latgaliešu kultūras gada balvu Boņuks par labāko sniegumu latgaliešu literatūrā. Prozas darbs audio formātā top režisora Kristapa Rasima vadībā, savukārt stiprās Latgales stipros stāstus varēs klausīties aktrises Ingas Misānes-Grasbergas balsī.

 

Latvijas Radio podkāstu straumēšanas vietnēs piedāvā vairāk nekā 100 dažādu raidījumu, kas pielāgoti podkāstu formātam. Tāpat pieejami vairāki oriģinālpodkāsti, kas primāri veidoti digitālajai audio videi: sarunas jauniešiem par dzīves jēgu Kā ir būt, mentālajai veselībai veltītais podkāsts Vai tas ir normāli?, podkāsts par podkāstiem Latvijā Raidnīca, sarunas par emocionālo un garīgo veselību caur mūziķu pieredzes stāstiem Mūziķis pie mikrofona un latgaliešu literatūrai veltītais podkāsts Puslopys, nu arī audio stāstu krājums 100 deči Latvijai. Tāpat Latvijas Radio 4 – Doma laukums piedāvā visaptverošu saturu krievu valodā, tostarp podkāstos lielu popularitāti iemantojušo bērnu literatūras podkāstu В гостях у книжки un zinātnei veltīto Природа вещей. Ik mēnesi Latvijas Radio paplašina piedāvātā satura apjomu podkāstu straumēšanas vietnēs, jau šoruden tiks uzsākts jauns pētnieciskās žurnālistikas podkāsts u.c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja