Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Izstāžu telpā Tur atklāj Marijas Luīzes Meļķes izstādi-performanci Idejas kā sunītim

No 19. līdz 30. jūlijam izstāžu telpā TUR (Tallinas ielā 10, Rīgā) skatāma dzejnieces Marijas Luīzes Meļķes instalācija Idejas kā sunītim, informēja izstādes rīkotāji.

Šis ir otrais cikls no procesuālu izstāžu sērijas Saaugšana/Saudzējot, kas norisināsies bez pārtraukuma no jūlija līdz septembrim, vienam māksliniekam pakāpeniski nomainot nākamo. Apmeklētāji ir aicināti kļūt par daļu no notikuma, vadoties pēc mākslinieces sniegtajām instrukcijām. 

Marija Luīze Meļķe darbā Idejas kā sunītim mudina cilvēkiem dalīties savās pārdomās, bet darīt to no suņa perspektīvas: "Dažbrīd cilvēkam gadās apmaldīties savu ideālu, vērtību un uzskatu mezglos tā, ka kļūst grūti atbildēt uz būtiskiem jautājumiem – nav saprotams, kas ir vienlaikus taisnīgā un patiesā atbilde, kad jāņem vērā tik daudz apstākļu un konceptu. Šāds apjukums var itin kā paralizēt cilvēka sajūtas un domāšanu, gribas labāk atsvešināties, nekādus ietilpīgus jautājumus neaiztikt. Bet ir veidi, kā atgūt kustēšanās spējas, arī neaizbēgot prom pavisam." Darbā Idejas kā sunītim kustības atgūšanai tiek pielietots viegls absurds un perspektīvas maiņa, ko izraisa mākslinieces veidotā situācija izstādes telpā. To paredzēts uztvert tik nopietni, cik katram pašam nepieciešams; kā māksliniece norāda: "Reizēm vienkārši gribas piedzīvot kaut ko neikdienišķu, un ar to ir gana."

Izstāžu cikls Saaugšana/Saudzējot radīts ar nolūku izcelt savstarpējo attiecību nozīmi mākslas radīšanas procesā un vienot vizuālo mākslu ar citām kultūras formām - dzeju, mūziku, performanci. Projekta ietvaros dažādu mākslas disciplīnu pārstāvji izstrādā jaunus mākslas darbus, kā arī veido notikumus, aicinot skatītājus piedalīties sarunās, koncertos, darbnīcās, performancēs, lasījumos un rituālās ceremonijās. Kopā ir plānoti pieci cikla posmi, kurus veidos atzīti un novērtēti mākslinieki: Reinis Bērziņš un Kate Krolle, Marija Luīze Meļķe, Edvards Shautens (Edd Schouten), Kirils Ēcis, Linda Boļšakova. Cikls norisināsies bez pārtraukuma no jūlija līdz septembrim, vienam māksliniekam pakāpeniski nomainot nākamo.

Marija Luīze Meļķe ir dzejniece un publicistikas autore, strādājusi arī laikmetīgajā teātrī un kino kā aktrise un scenāriste. 2020. gadā kopā ar autoru kolektīvu saņēmusi Spēlmaņu nakts balvu kategorijā Gada sasniegums oriģināldramaturģijā par scenāriju Kristas Burānes izrādei Netikumīgie Dirty Deal Teatro. 2022. gadā iznācis viņas debijas krājums dzejā ar nosaukumu Nerealizēto potenciālu klubs. Meļķe ir arī viena no mākslas notikumu sērijas Savvaļa pašreizējās sezonas veidotājiem, strādā galvenokārt literārā žurnāla Žoklis redakcijā un zīmē karikatūras internetžurnālam Satori.

Izstāžu telpa Tur ir atvērta katru dienu no plkst. 17.00 līdz 20.00 Tallinas ielā 10, Rīgā. Notikumu aktualitātēm iespējams sekot līdzi IG kontā, kā arī FB lapā. Mākslinieku nomaiņa norisināsies katrā otrajā otrdienā - 19. jūlijā, 2. augustā, 16. augustā un 30. augustā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja