Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jaunizveidotā kim? Rezidences balva mudina māksliniekus uz turpmāku darbību

Mēneša beigās tiks noskaidroti divi izcilnieki Latvijas mākslā - 20. februārī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Izstāžu zālē Arsenāls nosauks Purvīša balvas laureātu un atklās visu pretendentu izstādi, savukārt 27. februārī Latvijas Mākslas akadēmijas jaunajā korpusā uzzināsim kim? Rezidences balvas ieguvēju.

"Purvīša balva ir pateikšanās māksliniekam par ieguldīto darbu, bet mēs viņam kaut kādā ziņā apgrūtinām dzīvi (labā nozīmē) un liekam sevi pierādīt tālāk," par jaunizveidoto balvu teic Laikmetīgās mākslas centra kim? programmas direktore Zane Onckule.

Mākslinieks kustībā

Pērnā gada rudenī Laikmetīgās mākslas centrs izraudzījās deviņus kandidātus, kuri atbilda viņu izvirzītajiem kritērijiem. Uz šo balvu var pretendēt mākslinieki vai mākslinieku dueti vecumā līdz 40 gadiem, kuri ir iesaistījušies vismaz vienā kim? projektā un sevi jau ir pierādījuši Latvijā un ārvalstīs. "Mēs esam ieinteresēti, lai rezidence nebūtu plezīrs, bet gan darbs un iespējas," paskaidro Z. Onckule. Ar mākslinieku portfolio iepazinās starptautiska žūrija, kura nosauca piecus finālistus: Darju Meļņikovu, Ievu Epneri, Kasparu Groševu, Krišu Salmani un Miku Mitrēvicu & Kristīni Kursišu.

Februāra beigās finālisti satiksies ar Laikmetīgās mākslas institūta KW Rezidenču programmas vadītāju Adelu Javicu, lai varētu pieņemt galalēmumu. Uzvarētājs laiku no 15. maija līdz 15. jūlijam pavadīs Berlīnē, kur varēs izbaudīt Laikmetīgās mākslas institūta sniegto viesmīlību. Nākamajā gadā kim? Rezidences balvas ieguvējs dosies uz Ņujorku, aiznākamajā - uz Londonu. Plānots, ka šis cikls noslēgsies 2018. gadā ar rezidentu izstādi Rīgā, kas tiks realizēta programmā XXI gadsimts. Mākslinieks kustībā. Nākotnē uz balvu varētu pretendēt visu triju Baltijas valstu mākslinieki.

Z. Onckule stāsta, ka doma par kim? Rezidences balvu ir organiski izaugusi no Laikmetīgās mākslas centra darbības gan lokālā, gan arī starptautiskā līmenī. Programmas direktores pieredze liecina, ka kim? iniciētās tikšanās starp vietējiem māksliniekiem un ārvalstu speciālistiem bieži vien ir devušas impulsu viņu turpmākai sadarbībai jau neatkarīgi no Laikmetīgās mākslas centra. Z. Onckule cer, ka arī šī balva varētu veicināt daudzsološo un jau pieredzējušo mākslinieku prasmes, konkurētspēju un sadarbību ar citiem nozares profesionāļiem.

Mūsu mākslas atpazīstamību pasaulē varētu ietekmēt ar pastāvīgas rezidences izveidošana Latvijā, kas nodrošinātu labāku mākslinieku cirkulāciju. Tie, kuriem ir bijusi iespēja paviesoties, labprāt atgriežas: viņi brauc ziemā ar saviem busiņiem un ņem līdzi ķēdes, lai varētu tikt ārā no sniega, - diskusijā Vai Latvijas sasniegumiem Venēcijas mākslas biennālē prognozējams turpinājums? savulaik atklāja mākslinieks Krišs Salmanis. Tikpat svarīgi ir atvilināt uz Latviju arī citus ar mākslu saistītus cilvēkus. Mēs nevaram cerēt uz zvaigznēm, toties varam piesaistīt jaunos, kuri veidos nākotni.

Aizbēgusī mazulīte

Triju kim? Rezidences balvas finālistu darbi patlaban ir redzami mākslas telpā Art in General Ņujorkā, kur janvārī tika atvērta latviešu mākslinieku izstāde Lily's Pool (Lilijas baseins). "Šīs ir kā neizdzīvotas pieredzes atmiņas," - ekspozīcija sasaucas ar tautieša Edvarda Liedskalniņa stāstu. Nelaimīgas mīlestības dēļ Stāmerienas pagastā dzimušais jauneklis pametis Latviju un klīdis pa pasauli, līdz nonācis Floridā, kur par 12 dolāriem nopircis akru zemes un uzcēlis Koraļļu pili kā veltījumu savai sešpadsmitgadīgajai līgavai, kura dienu pirms kāzām viņam atteikusi.

Edvards Liedskalniņš šo unikālo celtni ir būvējis līdz pat savai nāvei. Pēc nostāstiem, viņš ir atklājis antigravitācijas likumu, kas neliela auguma vīram ir ļāvis pārvietot vairākas tonnas smagus bluķus bez jelkādām palīgierīcēm. "Es izdarīšu visu savas saldās sešpadsmitgadīgās, savas aizbēgušās mazulītes labā," kompozīcijā Sweet Sixteen dziedāja slavenais rokmūziķis Bilijs Aidols. Grammy balvas ieguvējs to ir sacerējis 1986. gadā pēc viesošanās šajā tūristu iecienītajā vietā, kur tapis arī dziesmas videoklips. Izstāde Lily's Pool apskatāma līdz 21. februārim.

Laikmetīgās mākslas centrs kim? organizēs vēl vairākus pasākumus ASV, kuri ierakstīsies Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē veltītajā programmā. To vidū ir arī komponista Pētera Vaska koncerts Vašingtonā un literātu uzstāšanās turneja dažādās Amerikas pilsētās. Savukārt maijā Latvijā nonāks Mihaila Barišņikova kolekcija, kura būs skatāma Mākslas muzejā Rīgas birža. "Tie ir darbi, kuri ir piesaistījuši manu uzmanību un kurus esmu varējis atļauties nopirkt," savulaik atzina leģendārais baletdejotājs un horeogrāfs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja