Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +12 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 14. jūnijs
Saiva, Santis, Sentis, Tija, Saivis

Kloda Kahuna un Džiliana Veringa. Nav jābaidās riskēt ne dzīvē, ne mākslā

Londonas Nacionālajā portretu galerijā līdz 29. maijam notiek izstāde Džiliana Veringa un Kloda Kahuna. Aiz maskas cita maska/Gillian Wearing and Claude Cahun: Behind the Mask, Another Mask

Šajā ekspozīcijā satiekas un iesaistās dialogā divu izcilu mākslinieču darbi, kuri pievēršas dzimumam, identitātei, performancei un transformācijai.

Džiliana Veringa ir mūsdienu britu māksliniece (dzimusi 1963. gadā), 1997. gada Tērnera balvas laureāte. Kloda Kahuna (1894–1954) ir XX gadsimta sākuma mākslas novatore, radikāla un drosmīga fotogrāfe; kopā ar saviem laikabiedriem Andrē Bretonu un Menu Reju viņa pārstāv franču sirreālisma virzienu. Dzīves laikā Klodas Kahunas darbi tika izstādīti reti. Viņa nebaidījās riskēt ne dzīvē, ne mākslā.

30. gadu beigās Kloda Kahuna kopā ar savu dzīvesbiedri mākslinieci un scenogrāfi Marselu Mūru pārcēlās no Parīzes uz Džērsijas salu, kur Otrā pasaules kara laikā abas sievietes tika apcietinātas par dalību franču pretošanās kustībā. Savās fotogrāfijās Kloda Kahuna ir redzama maskās, kostīmos un parūkās: viņa nemitīgi mainīja izskatu, eksperimentēja ar tēlu, tādējādi izaicinot sabiedrības priekšstatus par tradicionālo vīrišķā un sievišķā atveidojumu mākslā. Sevi viņa identificēja kā dzimumneitrālu personu.

Klodas Kahunas daiļrade ietekmējusi Džilianu Veringu, kura pašportretos iejūtas visdažādākajos tēlos. Izmantojot maskas, viņa iemiesojas savos ģimenes locekļos (no maziem bērniem līdz vecvecākiem), kā arī atdarina slavenus fotogrāfus, kuru vidū ir Kloda Kahuna, Endijs Vorhols, Roberts Mepltorps un Diāna Arbusa.

Informācija par izstādi: www.npg.org.uk

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Talanta laiks

Mūsu priekšā ir talants – jaunais soprāns Etīna Saulīte. Tālāk ir jādarbina vispārzināmā formula, saskaņā ar kuru desmit procentiem talanta ir jāpievieno deviņdesmit procentu darba

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja