Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Klusuma vaibsti

Marka Rotko mākslas centrā startē izstāžu Klusuma sezona.

Šīs nedēļas nogalē apmeklētājiem durvis ver septiņas jaunas izstādes Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā, kurš šopavasar svin ceturto dzimšanas dienu. 

Viena no dāvanām, ko centrs jubilejā sagādājis gan sev, gan mākslas mīļotājiem, ir īpaša – pirmo reizi Latvijas mākslas vēsturē no 21. aprīļa līdz pat 19. septembrim Marka Rotko mākslas centrā tiks eksponēts pasaulslavenā norvēģu mākslinieka Edvarda Munka 1909. gadā radītais oriģināldarbs Advokāta Ludviga Meijera portrets no Tronheimas Mākslas muzeja kolekcijas. Norvēģu mākslinieks ir XIX gs. simbolists un XX gs. vācu ekspresionisma meistars, un viņa darbs Daugavpilī izstādīts līdzās Rotko darbu zālei – abi ģēniji satiekas simboliski un tieši. Advokāta Ludviga Meijera portreta eksponēšana kļuvusi iespējama, pateicoties aizsāktajai sadarbībai gan starp Tronheimas Mākslas muzeju un Daugavpils Marka Rotko mākslas centru, gan starp Daugavpils un Tronheimas pilsētām un abām valstīm – Latviju un Norvēģiju. 

Bet paralēli Marka Rotko mākslas centrā no šodienas līdz 2. jūlijam skatāmas arī vairākas mūsdienu mākslas izstādes, kuras vieno klusuma motīvs.

Ar minimālismu, lakonismu un sievišķīgu smalkumu izpaužas Dānijā dzīvojošās latviešu mākslinieces Lindas Zīveres vēstījums projektā Klusumā. Darbi ir kā mīlas dzeja krāsās, viņa pati raksturo.
Lielbritānijas gleznotājas Ērinas Louloras personālizstādē Onomatopoēze iekļauti darbi, kuru viļņainās formas veidotas, krāsu klājot ne vien ar otām, bet arī ar pašas mākslinieces ķermeni. Viņas kompozīcijās ir daudz atsauču uz mākslas vēsturi, jo īpaši uz baroku kā uz neregulāras formas pērli, un darbos viņa atmodina savu pagātni un atmiņas, bet caur izmantoto gleznošanas manieri atklāj vērotājiem savu emociju karti.

Īpašu gaisotni personālizstādē Klusuma ēra uzburs mākslinieks Ričards Dennijs no Austrālijas. Daugavpils māksliniece Sanri savā personālizstādē Komunikācija ir atslēga vēsta stāstu par saskares dažādajām formām. Vēl viena jaunās Klusuma sezonas ekspozīcija Marka Rotko mākslas centrā ir jau piekto reizi notikušā Latgales reģiona mākslas konkursa rezultāts – lielajā izstādē Tukšuma un klusuma formas pulcējušies un caur mākslu diskutē vairāk nekā 50 Latgales reģiona mākslinieku. 

Savukārt Lietuvā tapušajā mākslinieku grupas projektā X: Kritiskā robeža – Černobiļa 30 tiešu un patiesu klusumu uzbur notikums un atskats uz to, runājot par sekām un dzīves izmaiņām. Reflektējot par Ukrainā 1986. gadā notikušo kodolkatastrofu un Svetlanas Aļeksijevičas grāmatas Černobiļas lūgšana redzējumu uz nelaimes skarto pasauli un tās cilvēkiem, lietuviešu mākslinieki veidojuši iepriekš nebijušus duetus un iesaistījušies savstarpējās radošās "attiecībās" un izaicinošā sadarbībā uz viena kopīga mākslas darba plaknes. Šādi viņi devušies ļoti personiskos atmiņu ceļojumos uz katastrofas laiku, pētot notikušā simbolismu un kluso pēctraumatiskās pieredzes stāvokli.

Šodien, 21. aprīlī, kad tiek atklātas visas jaunās izstādes, Marka Rotko mākslas centru no plkst. 16 līdz 19 var apmeklēt bez maksas. Savukārt 30. aprīlī centra izstādes apskatāmas par īpašām akcijas cenām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja