Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Kolekcionēšana kā iedvesmas avots. Deviņu autoru zinķārības kabineti Latvijas Fotogrāfijas muzejā

Latvijas Fotogrāfijas muzejā no 24. jūlija ir aplūkojama Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2020 starptautiskā izstāde Wunderkammer, kurā piedalās mākslinieki no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Somijas, Spānijas un Vācijas. "Iedvesmojoties no intereses par ziņkārības kabinetiem, man radās doma izveidot izstādi ar darbiem, kuru radīšanā mākslinieki ir izmantojuši savas vai citu veidotas kolekcijas," stāsta izstādes kuratore Šelda Puķīte.

Ziņkārības kabineti savu uzplaukumu piedzīvoja XVI gadsimtā. Tā bija neatņemama augstmaņu dzīves sastāvdaļa: viņi uzglabāja dažādus retus vai savdabīgus priekšmetus, kurus pēc tam izstādīja un izrādīja saviem viesiem. Izstādes kuratore tās nosaukumā ir atstājusi starptautiski lietoto vācu valodas vārdu salikumu tā piedāvātās vārdu spēles dēļ, jo Wunder ir brīnums, bet Kammer ir istaba vai kamera. "Kamera latviski ir arī fotoaparāts – telpa, kurā veidojas attēls jeb top šis brīnums, kas saucas fotogrāfija," norāda Šelda Puķīte un piebilst, ka šī vārdu spēle ilustrē izstādes koncentrēšanos tieši uz attēliem, taču tajā ir pārstāvēti arī citi mākslas objekti.

Šīs kolekcijas var būt gadiem krātas anonīmu autoru fotogrāfijas, no kurām spāņu mākslinieks Andress Galeano rada metaainavas vai atmiņas, kuras to īpašnieku ir veidojušas kā personību un ietekmējušas viņa skatījumu uz pasauli, – igauņu mākslinieks Jānuss Samma ir radījis izdruku sēriju Tualetes plakāti, kurā viņš runā par bērnībā vecāku mājā glabātajiem mākslas darbu reprodukciju albumiem un citiem attēliem, kas ir atstājuši uz viņu spilgtu iespaidu.

Tie var būt ģimenes fotogrāfiju albumi, no kuriem tiek izceltas atsevišķas detaļas (Diāna Tamane), vai arī performatīvu attēlu apkopojums. Tos ir veidojusi somu māksliniece Īu Susiraja, izmantojot savu ķermeni un ikdienas vidi un runājot par dzimumu stereotipiem un sievietes tēla reprezentāciju. Savukārt igauņu māksliniece Flo Kasearu ir eksponējusi darbus, kas izstādes apmeklētājiem ļauj "pārcelties" uz autores memoriālo muzeju Tallinā. Tas ir piemērs tam, ka kolekcionēt un izstādīt apskatei var ne tikai priekšmetus, bet arī savu pieredzi un dzīvi.

Izstāde apdzīvo visas muzeja publiski pieejamās telpas, izņemot pastāvīgo ekspozīciju. "Man šķiet, ka Wunderkammer ir pats Latvijas Fotogrāfijas muzejs, jo tajā ir daudz vēsturisko slāņu: tas atrodas senā tirgotāju ēkā pašā Vecrīgas viducī, un tajā ir jūtams arī XX gadsimta sākuma un padomju laika gars, tāpēc es gribēju to izmantot un pārvērst šīs telpas par vienotu mākslas instalāciju," norāda Šelda Puķīte. Vairāk: rpbiennial.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja