Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Lai aktualizētu Laikmetīgās mākslas muzeja nepieciešamību, tiks atklāts mākslas parks

Lai aktualizētu Laikmetīgās mākslas muzeja nepieciešamību un iepazīstinātu sabiedrību ar būtisku Latvijas laikmetīgās mākslas vēstures segmentu, bijušās tekstilfabrikas Boļševička teritorijā 3.jūnijā tiks atklāts mākslas parks ar nosaukumu Mobilais muzejs. Nākamā sezona, informēja Latvijas Laikmetīgās mākslas centra (LLMC) pārstāvji.

Mākslas parka Mobilais muzejs. Nākamā sezona tapšanā piedalās Latvijā plaši pazīstami mākslinieki Aigars Bikše, Ēriks Božis, Evelīna Deičmane-Vida, Ivars Drulle, Reinis un Krista Dzudzilo, Dace Džeriņa, Andris Eglītis, Katrīna Neiburga, Jānis Noviks, Kirils Panteļejevs, Monika Pormale, Artūrs Virtmanis, Brigita Zelča-Aizpure. Mākslas parkā būs izstādīti šo mākslinieku darbi, kas tapuši dažādos mākslas projektos pēdējo 30 gadu laikā.

"Šie mākslas objekti "bez mājām" būtu pelnījuši atrasties Latvijas laikmetīgās mākslas muzeja kolekcijā, taču šeit, atrauti no to sākotnējā konteksta un izstādīti kopā, tie veido jaunu polifonisku Latvijas mākslas vēstures attīstības vēstījumu un aktualizē laikmetīgās mākslas muzeja nepieciešamību," pauž LLMC pārstāvji.

"Veidojot šo projektu, atsaucu atmiņā izstādi, kuru 2007. gadā kūrēju toreizējā Latvijas Laikmetīgās mākslas centra izstāžu telpā ‒ Andrejsalas korpusu ceha zālē un projektu telpā Ēdnīca. Izstāde ar nosaukumu Mobilais muzejs aicināja pievērst uzmanību tai laikā aktualizētajai laikmetīgās mākslas muzeja iecerei – muzeja skici bija veidojis slavenais arhitekts Rems Kolhāss, paredzot par muzeju pārveidot vēsturisko Andrejsalas termoelektrocentrāles ēku. LLMC tolaik aicināja domāt ne tik vien par muzeja ēku, bet arī par muzeja kolekcijas veidošanu un plānotā muzeja vīziju.

Apzinot šodienas situāciju, nevar nepamanīt virkni līdzību – mēs veidojam mākslas ekspozīciju degradētā postindustriālā pilsētas teritorijā un joprojām uzdodam tos pašus jautājumus. Kad Latvijā būs laikmetīgās mākslas muzejs? Kāds tas būs? Kā tiek veidota topošā laikmetīgās mākslas kolekcija? Šis gadu desmitiem gaidītais laikmetīgās mākslas muzejs jau kļuvis par imagināru tēlu, tādu kā atpazīstamu seriālu varoni, kas ik pa brīdim ieslīd Latvijas kultūrpolitikas kadrā. Tāpēc arī šī gada vasarā iecerētajai ekspozīcijai bijušās tekstilfabrikas Boļševička teritorijā tiek dots nosaukums Mobilais muzejs. Nākamā sezona," – mākslas norises kontekstu iezīmē tās kuratore un LLMC direktore Solvita Krese.

Tēma tiks aktualizēta arī ar publiskās programmas palīdzību. Mākslas parka Mobilais muzejs. Nākamā sezona un festivāla Survival Kit publiskās programmas šogad apvieno kopīgs nosaukuma un tematiskais ietvars Fiktīvais muzejs, tādējādi veidojot iluzora muzeja struktūru, kas sastāv no nākotnes un pagātnes muzeju departamentiem. Nākotnes muzeja departamenta pārziņā esošos jautājumus diskusijās un pasākumos sešās sērijās risinās mākslas parka notikumi. Savukārt pagātnes muzeja departamenta platforma būs festivāla Survival Kit 12 publiskā programma, kurā ietvertas diskusijas, mākslinieku autorvakari, procesuālās mākslas un izglītības programmas aktivitātes. Ir paredzēta arī mākslas vēstnešu līdzdalība. To, cik plaši tiks īstenoti publiskās programmas pasākumi, noteiks epidemioloģiskā situācija.

Šī būs apjomīga mākslas ekspozīcija ārtelpā – muzejā bez sienām, to varēs apmeklēt individuāli, sekojot digitāli sagatavotam norises ceļvedim un audiogidam.

Mākslas parks apmeklētājiem būs pieejams bez maksas, un tas būs atvērts trīs dienas nedēļā ‒ ceturtdienās un piektdienās plkst.14.00–20.00, bet sestdienās plkst.12.00–20.00.

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs kopš 1993. gada pēta, veido un virza laikmetīgās mākslas procesus Latvijā un starptautiski, lai kritiski pārdomātu/pārskatītu pārjautātu un atspoguļotu mūsdienu sabiedrības norises. Starp LLMC pazīšanās zīmēm ir ikgadējais laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit, pētniecībā balstītas laikmetīgās mākslas izstādes Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā un Latvijas pārstāvniecība Venēcijas mākslas biennālē. LLMC arhīvs ir nozīmīgs resurss laikmetīgās mākslas vēstures pētniecībā. LLMC izglītības un mākslas vēstnešu programmas paplašina apmeklētāju mākslas pieredzi un pasaules uztveri.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja