Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Liepājas muzejs saņēmis mākslinieka Edvīna Kalnenieka gleznu dāvinājumu

Noslēdzoties pasteļu gleznu izstādei Rudens motīvi Liepājas muzejs no mākslinieka Edvīna Kalnenieka saņēmis dāvinājumu - muzeja māksla kolekcija tiks papildināta ar astoņām pasteļu gleznām, kas bija eksponētas izstādē un diviem zīmējumiem, informēja muzeja pārstāve Astra Dzērve.

Mākslinieka dāvinātās gleznas – portreti, figurālās kompozīcijas un klusās dabas pārstāv dažādus daiļrades laika posmus. Glezna Zēna portrets gleznota 1979. gadā, Amatieraktieri un Akts tapušas deviņdesmitajos gados. Gleznas Ziema, Dārzā, Vecais galds, Breksis un Klusā daba ar samtu gleznotas pēdējos gados. Savukārt sešdesmito gadu skicēs mākslinieks portretējis māksliniekus Teodoru un Māri Uldriķus. 

Edvīns Kalnenieks Latvijas mākslā uzskatāms par autoritāti pasteļglezniecībā. Lai arī E. Kalnenieks ir dzimis un audzis Liepājā, Rudens motīvi bija mākslinieka pirmā izstāde Liepājā. Un līdz ar to Liepājas muzeja mākslas kolekcija tiks papildināta ar augstvērtīgiem pasteļglezniecības darbiem.

Mākslinieka radošā dzīve pavadīta Vidzemē – dzīvojot Jelgavā un skolojot jaunos māksliniekus Latvijas Mākslas akadēmijā. Mākslinieks no 1966. gada piedalās grupu izstādēs Latvijā un ārzemēs – ASV, Japānā, Ukrainā, Lietuvā, Polijā, Krievijā u.c. 

Kalnenieks mācījies Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolas Dekoratīvās noformēšanas nodaļā (1953-1958). Studijas viņš turpināja Latvijas Māksla akadēmijas Glezniecības nodaļā (1958-1964). Stažējies Sanktpēterbugā I. Repina Valsts Mākslas institūtā un Viļņā. Kopš 1978. gada ir Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzējs. No 2002. gada līdz 2012. gadam bijis LMA Zīmēšanas katedras vadītājs. Veidojis scenogrāfijas Ā. Alunāna Jelgavas teātra izrādēm.

2014. gadā Liepājas muzeja mākslas krājumā nonākuši arī Māra Uldriķa unikālie zīmējumi un skices, Skaidrītes Elksnītes gleznās ietvertie Kurzemes ritmi, kā arī scenogrāfa un gleznotāja Ēvalda Dajevska gleznas, kostīmu, dekorāciju meti un personīgās lietas. Dāvināto priekšmetu skaits pārsniedz trīs simtus Liepājai nozīmīgu priekšmetu, kas turpmāk glabāsies Liepājas muzejā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja